Για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων στη Βιέννη ετοιμάζονται σήμερα το Ιράν και οι διεθνείς δυνάμεις, με την Τεχεράνη να επιμένει πως προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας είναι η άρση των διεθνών κυρώσεων και η παροχή εγγυήσεων πως οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν και πάλι πίσω.

Θυμίζουμε πως οι κρίσιμες συνομιλίες για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2018 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία κατέρρευσε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ, ξεκίνησαν και πάλι τον περασμένο μήνα μετά από μια παύση πέντε μηνών, σαν αποτέλεσμα και της αλλαγής του πολιτικού τοπίου στην Τεχεράνη με την άνοδο στην εξουσία του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί.

Έκτοτε όλες οι πλευρές έχουν διαπιστώσει πρόοδο, όμως όπως τόνισαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες σύντομα οι συνομιλίες θα φτάσουν… στο τέλος του δρόμου, κάτι που σημαίνει πως είτε θα υπάρχουν οι απαραίτητες συναινέσεις και υποχωρήσεις για να επιτευχθεί συμφωνία είτε το όλο εγχείρημα θα καταρρεύσει.

Οι Αμερικανοί εμφανίζονται εκνευρισμένοι με τις πληροφορίες πως το Ιράν όχι μόνο έχει ανακτήσει τις δραστηριότητες στο πυρηνικό της πρόγραμμα αλλά έχει και επιταχύνει τις δράσεις στο πυρηνικό μέτωπο. Μάλιστα, μόλις πρόσφατα η ΙΑΕΑ εξέφρασε προβληματισμό για το αυξανόμενο απόθεμα του Ιράν σε εμπλουτισμένο ουράνιο.

Από την άλλη πλευρά οι Ιρανοί απαιτούν διαπίστωση των προθέσεων των ΗΠΑ και εγγυήσεις, για ταχεία άρση των κυρώσεων.

«Το πιο σημαντικό πράγμα για μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως το ιρανικό πετρέλαιο θα μπορεί να πωλείται εύκολα και δίχως περιορισμούς, πως τα χρήματα από τις πωλήσεις πετρελαίου θα μεταφέρεται σε ξένο συνάλλαγμα σε ιρανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και πως η χώρα θα μπορεί να επωφεληθεί πλήρως από όλα τα έσοδα» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο πρακτορείο IRNA, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσεϊν Αμίρ-Αμπντολαγιάν.

Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μοχαμάντ Εσλαμί δήλωσε, το Σάββατο, πως η χώρα δεν έχει σχέδια να προχωρήσει σε εμπλουτισμό του ουρανίου πέρα από ένα ποσοστό της τάξεως του 60%, καλύπτοντας μόνο τις ανάγκες που έχουν να κάνουν με τη βιομηχανική της παραγωγή, ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη καταρρεύσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας