Για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων στη Βιέννη ετοιμάζονται σήμερα το Ιράν και οι διεθνείς δυνάμεις, με την Τεχεράνη να επιμένει πως προϋπόθεση για την επίτευξη συμφωνίας είναι η άρση των διεθνών κυρώσεων και η παροχή εγγυήσεων πως οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν και πάλι πίσω.
Θυμίζουμε πως οι κρίσιμες συνομιλίες για την αναβίωση της διεθνούς συμφωνίας του 2018 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία κατέρρευσε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ, ξεκίνησαν και πάλι τον περασμένο μήνα μετά από μια παύση πέντε μηνών, σαν αποτέλεσμα και της αλλαγής του πολιτικού τοπίου στην Τεχεράνη με την άνοδο στην εξουσία του υπερσυντηρητικού Εμπραχίμ Ραϊσί.
Έκτοτε όλες οι πλευρές έχουν διαπιστώσει πρόοδο, όμως όπως τόνισαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες σύντομα οι συνομιλίες θα φτάσουν… στο τέλος του δρόμου, κάτι που σημαίνει πως είτε θα υπάρχουν οι απαραίτητες συναινέσεις και υποχωρήσεις για να επιτευχθεί συμφωνία είτε το όλο εγχείρημα θα καταρρεύσει.
Οι Αμερικανοί εμφανίζονται εκνευρισμένοι με τις πληροφορίες πως το Ιράν όχι μόνο έχει ανακτήσει τις δραστηριότητες στο πυρηνικό της πρόγραμμα αλλά έχει και επιταχύνει τις δράσεις στο πυρηνικό μέτωπο. Μάλιστα, μόλις πρόσφατα η ΙΑΕΑ εξέφρασε προβληματισμό για το αυξανόμενο απόθεμα του Ιράν σε εμπλουτισμένο ουράνιο.
Από την άλλη πλευρά οι Ιρανοί απαιτούν διαπίστωση των προθέσεων των ΗΠΑ και εγγυήσεις, για ταχεία άρση των κυρώσεων.
«Το πιο σημαντικό πράγμα για μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως το ιρανικό πετρέλαιο θα μπορεί να πωλείται εύκολα και δίχως περιορισμούς, πως τα χρήματα από τις πωλήσεις πετρελαίου θα μεταφέρεται σε ξένο συνάλλαγμα σε ιρανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και πως η χώρα θα μπορεί να επωφεληθεί πλήρως από όλα τα έσοδα» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο πρακτορείο IRNA, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσεϊν Αμίρ-Αμπντολαγιάν.
Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μοχαμάντ Εσλαμί δήλωσε, το Σάββατο, πως η χώρα δεν έχει σχέδια να προχωρήσει σε εμπλουτισμό του ουρανίου πέρα από ένα ποσοστό της τάξεως του 60%, καλύπτοντας μόνο τις ανάγκες που έχουν να κάνουν με τη βιομηχανική της παραγωγή, ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη καταρρεύσουν.
Latest News
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο
Τζόρτζ Τσούνης: Φεύγω από την θέση, όχι όμως και από την Ελλάδα
Ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε ότι τα χρόνια της θητείας του ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν «τα καλύτερα τρία χρόνια στη ζωή μου»
Εξίσωση με πολλές μεταβλητές το μέλλον της Συρίας
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της Συρίας που βρίσκεται όπως παραδέχονται διπλωμάτες αντιμέτωπη με το χάος
Τραμπ: «Πρέπει να φύγουν όλοι οι παράνομοι μετανάστες»
Θα υλοποιήσει πράγματι ο Ντόναλντ Τραμπ όλα όσα είχε διακηρύξει στον προεκλογικό αγώνα; Μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Συρία: Σε θέση «πρωτοφανούς αδυναμίας» η Τεχεράνη
«Ο Άξονας της Αντίστασης, όπως τον ξέραμε, δεν υπάρχει πια»
Παραιτήθηκε από σύμβουλος του πρωθυπουργού ο Αλέξης Πατέλης
Τι αναφέρει ο κ. Πατέλης στην ανάρτησή του - Πότε θα ανακοινωθεί ο νέος επικεφαλής
Η Ελλάδα ανταγωνίζεται ισάξια την Ισπανία στα τουριστικά έσοδα [γράφημα]
Σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ στην Ελλάδα περίπου το 1/3 του εισερχόμενου τουρισμού για το 2019 και σχεδόν το 1/4 του 2022 και του 2023 είναι οδικές αφίξεις