Προτιμάτε τον καφέ σας σκέτο; Τότε πιθανότατα σας αρέσει η μαύρη, πικρή σοκολάτα, σύμφωνα με νέα έρευνα που προσδιορίζει μια γενετική βάση για αυτές τις προτιμήσεις.

Εάν είστε εσείς, τότε συγχαρητήρια — είστε ο τυχερός γενετικός νικητής ενός χαρακτηριστικού που μπορεί να σας δώσει ώθηση προς την καλή υγεία,

Και σύμφωνα με την ερευνήτρια καφεΐνης Μέριλιν Κορνέλις, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, οι προτιμήσεις αυτές καταδεικνύουν μια γονιδιακή ιδιαιτερότητα που μπορεί να εγγυάται και καλύτερη υγεία..

Μελέτες αναφέρουν ότι μέτριες ποσότητες σκέτου καφέ – μεταξύ 3 και 5 φλιτζανιών ημερησίως – έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του Πάρκινσον, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου 2 και αρκετών τύπων καρκίνου.

Τα πρωινά φλιτζάνια καφέ και τσαγιού μπορεί να σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας.

Αλλά αυτά τα οφέλη είναι πιθανό να είναι πιο έντονα εάν ο καφές δεν περιέχει γάλα, ζάχαρη ή άλλες παχυντικές αρωματικές ύλες που τείνουμε να προσθέτουμε.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία. Αλλά διαβάζοντας μεταξύ των γραμμών, οποιοσδήποτε συμβουλεύει κάποιον να καταναλώσει καφέ θα τον συμβούλευε συνήθως να καταναλώσει σκέτο», είπε η Κορνέλις.

«Το ένα είναι φυσικά χωρίς θερμίδες. Το δεύτερο μπορεί να προσθέσει πιθανώς εκατοντάδες θερμίδες στον καφέ σας και τα οφέλη για την υγεία μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικά», πρόσθεσε.

Ένα γονίδιο για τον καφέ

Σε προηγούμενη έρευνα, η Κορνέλι και η ομάδα της ανακάλυψαν ότι μια γενετική παραλλαγή μπορεί να συμβάλλει στο γιατί μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν πολλά φλιτζάνια καφέ την ημέρα, ενώ άλλοι όχι.

«Τα άτομα με το γονίδιο μεταβολίζουν την καφεΐνη πιο γρήγορα, επομένως τα διεγερτικά αποτελέσματα εξαφανίζονται πιο γρήγορα και πρέπει να πίνουν περισσότερο καφέ», είπε.

«Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ορισμένα άτομα φαίνεται να καταναλώνουν πολύ περισσότερο καφέ σε σχέση με κάποιον άλλο που μπορεί να νευριάσει ή να γίνει πολύ ανήσυχος», πρόσθεσε.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Reports , η Κορνέλις ανέλυσε πιο ακριβείς τύπους ανθρώπων που πίνουν καφέ, διαχωρίζοντας τους λάτρεις του μαύρου καφέ από τους λάτρεις της κρέμας και της ζάχαρης (ή περισσότερους).

«Βρήκαμε ότι όσοι πίνουν καφέ με τη γενετική παραλλαγή που αντανακλά τον ταχύτερο μεταβολισμό της καφεΐνης προτιμούν τον πικρό, μαύρο καφέ», είπε ο Κορνέλις. «Βρήκαμε επίσης την ίδια γενετική παραλλαγή σε άτομα που προτιμούν το απλό τσάι και την μαύρη σοκολάτα από την πιο μαλακή σοκολάτα γάλακτος».

Πικρές τροφές και ψυχική τόνωση

Αλλά εδώ υπάρχει μια ανατροπή. Η Κορέλνις και η ομάδα της δεν πιστεύουν ότι η προτίμηση αυτή έχει να κάνει με τη γεύση του απλού μαύρου καφέ ή τσαγιού. Αντίθετα, είπε, τα άτομα με αυτό το γονίδιο προτιμούν τον μαύρο καφέ και το τσάι επειδή συνδέουν την πικρή γεύση με την ενίσχυση της πνευματικής εγρήγορσης που λαχταρούν από την καφεΐνη.

«Η ερμηνεία μας είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι εξισώνουν τη φυσική πικράδα της καφεΐνης με μια ψυχο-διεγερτική επίδραση», είπε η ερευνήτρια στο CNΝ. «Μαθαίνουν να συνδέουν την πικρή γεύση με την καφεΐνη και την ώθηση που νιώθουν».

Το ίδιο ισχύει και για την προτίμηση της μαύρης σοκολάτας έναντι της σοκολάτας γάλακτος, πρόσθεσε.

«Όταν σκέφτονται την καφεΐνη, σκέφτονται μια πικρή γεύση, επομένως απολαμβάνουν και τη μαύρη σοκολάτα», είπε. «Είναι πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να είναι απλώς πολύ ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της καφεΐνης και να έχουν επίσης αυτή τη συμπεριφορά με άλλα πικρά φαγητά».

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει λίγη καφεΐνη, αλλά πολύ περισσότερο από μια ένωση που ονομάζεται θεοβρωμίνη, ένα γνωστό διεγερτικό του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με την καφεΐνη. Αλλά το περισσότερο δεν είναι καλύτερο όταν πρόκειται για θεοβρωμίνη, σύμφωνα με μελέτες – υψηλότερες δόσεις μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό και να καταστρέψουν τη διάθεση .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής