Ο καφές, κυρίως ο πρωινός, είναι μια συνήθεια -για κάποιους ανάγκη- ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλον τον κόσμο… Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης αποτελεί απειλή για το περιβάλλον.

«Οι περισσότεροι καφέδες περνούν από μια διαδικασία υγρής άλεσης που χρησιμοποιεί σημαντικές ποσότητες γλυκού νερού για την αφαίρεση του πολτού και το πλύσιμο του καφέ. Στη συνέχεια, ο καφές στεγνώνει, καβουρδίζεται, αποστέλλεται και παρασκευάζεται — καθένα από τα οποία στάδια χρησιμοποιεί ενέργεια», δήλωσε ο Bambi Semroc, ανώτερος αντιπρόεδρος του Κέντρου για Βιώσιμα Εδάφη και Νερά στο Conservation International.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Καφέ, τα τελευταία 30 χρόνια, η αυξανόμενη ζήτηση για καφέ έχει οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής κατά 60%, ενέχοντας πολλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Από την αποψίλωση των δασών μέχρι την υψηλή χρήση νερού και ενεργειακών πόρων, η έρευνα δείχνει ότι η αυξημένη παραγωγή καφέ καταστρέφει τον πλανήτη.

Η Βραζιλία, η μεγαλύτερη παραγωγός καφέ στον κόσμο, είδε την αποψίλωση των δασών του τροπικού δάσους του Αμαζονίου να φτάνει σε υψηλό 15 ετών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας.

Υπολογίζεται ότι 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα — που ισοδυναμούν με 2.429 γήπεδα ποδοσφαίρου — χάθηκαν μεταξύ Αυγούστου 2020 και Ιουλίου 2021, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 22% από το προηγούμενο έτος.

Η παραγωγή καφέ αφήνει επίσης μεγάλο αποτύπωμα νερού και ενέργειας, με 140 λίτρα νερού που απαιτούνται για την παραγωγή μόλις 125 χιλιοστών καφέ, σύμφωνα με το Water Footprint Network .

Όπως επισημαίνει το CNBC, μόλις φέτος, η Βραζιλία γνώρισε κύματα παγετού και ξηρασίας τον Ιούνιο, τα οποία ώθησαν τις τιμές του καφέ Arabica να φτάσουν σε υψηλό επταετίας.
Οι ειδικοί σε εμπορεύματα προβλέπουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται «δεδομένης της τρέχουσας αστάθειας των παγκόσμιων αγορών καθώς και της αβεβαιότητας σχετικά με την παραγωγή του επόμενου έτους των κυρίαρχων παραγωγών καφέ — Βραζιλίας, Βιετνάμ και Κολομβίας», δήλωσε ο Semroc, από το Κέντρο Βιώσιμης Γης και Υδάτων στο Conservation International.

Καφές από το … εργαστήριο

Επιστήμονες στη Φινλανδία προσπαθούν να βρουν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση που καλλιεργείται στο εργαστήριο για το επόμενο φλιτζάνι καφέ —  αλλά η τεχνολογία για την παραγωγή του εξακολουθεί να είναι πολύ δαπανηρή.

Το Τεχνικό Ερευνητικό Κέντρο VTT της Φινλανδίας παρήγαγε με επιτυχία κύτταρα καφέ σε βιοαντιδραστήρα μέσω κυτταρικής γεωργίας, σε μια προσπάθεια να καταστήσει την παραγωγή καφέ πιο φιλική προς το περιβάλλον.

Ο καφές που καλλιεργείται στο εργαστήριο του ερευνητικού κέντρου εξαλείφει την ανάγκη για αποψίλωση των δασών και η διαδικασία έχει πολύ μικρότερο αποτύπωμα νερού, καθώς οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο νερό για να δημιουργήσουν τους βιοαντιδραστήρες τους.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι ο καφές μπορεί να παραχθεί ανά πάσα στιγμή υπό ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, φωτός και οξυγόνου, αφαιρώντας την αστάθεια της προσφοράς στη βιομηχανία.

«Δεν είμαστε παραγωγοί καφέ, αλλά θα θέλαμε να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε με μέρη που έχουν την τεχνογνωσία και το όραμα να φέρουν κάτι τέτοιο στην αγορά», δήλωσε ο Heiko Rischer, επικεφαλής φυτικής βιοτεχνολογίας στο ερευνητικό ινστιτούτο.

«Απαιτεί επίσης σημαντικές επενδύσεις γιατί η όλη διαδικασία έγκρισης… δεν χρειάζεται μόνο χρόνο, αλλά είναι φυσικά και μια δαπανηρή άσκηση», πρόσθεσε.

Η καινοτομία αφαιρεί επίσης τη μακρά διαδικασία μεταφοράς του καφέ από τη χώρα προέλευσης στη χώρα καταναλωτή και «έχει αντίκτυπο στην ιχνηλασιμότητα και τη διαφάνεια της διαδικασίας… αυτό είναι συχνά επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα στην αλυσίδα εφοδιασμού καφέ», είπε ο Rischer.

Έλλειψη επενδύσεων

Προγράμματα όπως αυτά της World Coffee Research and Conservation International στοχεύουν επίσης να βοηθήσουν στην κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για καφέ αυξάνοντας την παραγωγή αγροτών μικρής κλίμακας και βελτιώνοντας τις αυξανόμενες επενδύσεις σε υπάρχουσες φάρμες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green