Πτωτικά, αλλά ελεγχόμενα και με μικρό τζίρο, έκλεισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με την προτελευταία συνεδρίαση του έτους να αναλώνεται σε περισσότερο διαδικαστικές κινήσεις δίχως κάποιο στοιχείο ρίσκου. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,32%, στις 890,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος έφτασε μόλις στα 33,7 εκατ. ευρώ, στοιχείο που μαζί με την εποχικότητα δεν άφησε τα εναπομείναντα χαρτοφυλάκια να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες στην αγορά.

Το ΧΑ δεν θέλησε να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ξένων αγορών για ένα καλύτερο κλείσιμο του έτους, περνώντας την τελευταία εβδομάδα ουσιαστικά σε ένα πολύ στενό εύρος. Τα συνεχή άλλωστε ρεκόρ κρουσμάτων και η προσπάθεια των αρχών να δαμάσουν το νέο κύμα Covid 19, έριξαν στο κενό τις προσδοκίες για ένα χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο ράλι ανόδου, ώστε το 2021 να κλείσει πάνω από τις 900 μονάδες, ή κοντά στα υψηλά του έτους των 930 μονάδων.

Όπως μάλιστα αναφέρει και η Trader 24 ο Δείκτης παραμένει στην περιοχή 880-895 μονάδων, με τον στόχο να βρίσκεται στις 930 και τη βάση στις 855-860. Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αυτών των συνεδριάσεων, δεν φαίνεται να προστίθεται κάποιο νέο δεδομένο στην υφιστάμενη ανάλυση, με το κλίμα να παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξο, ενδυναμούμενο από τη σταθερή πορεία στη Wall Street.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι φθηνή έναντι των ευρωπαϊκών αγορών τόσο σε όρους P/E, όσο και σε όρους P/BV, η ασύμμετρη συμπεριφορά του παραμένει βασικό χαρακτηριστικό του. Συγχρονίζεται έτσι σε μικρότερο βαθμό με τις ανοδικές κινήσεις των ευρωπαϊκών αγορών και σε μεγαλύτερο με τις διορθωτικές.

Σε επίπεδο τίτλων άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΛΠ, Εθνική, ΟΤΕ, Πειραιώς, Λάμδα, Titan και Μυτιληναίο, ενώ η ΕΥΔΑΠ έκλεισε με κέρδη 2,38%. Τα ήπια κέρδη σε ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil, Quest, Coca Cola, Alpha Bank και ΕΛΧΑ στήριξαν την αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders