Λουκέτο βάζει αύριο 31 Δεκεμβρίου η Γερμανία σε τρεις από τους έξι τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν στη χώρα, που λειτουργούν 35 χρόνια. Πρόκειται για τους αντιδραστήρες των Brokdorf, Grohnde και Gundremmingen C, που διαχειρίζονται οι εταιρείες κοινής ωφελείας E.ON και RWE.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση της απόσυρσης της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια καθώς στρέφει το ενδιαφέρον της προς τις ΑΠΕ.

Οι τρεις τελευταίοι πυρηνικοί σταθμοί -Isar 2, Emsland και Neckarwestheim II- θα κλείσουν μέχρι το τέλος του 2022.

Η Γερμανία αποφάσισε να επιταχύνει τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας μετά την κατάρρευση του αντιδραστήρα Φουκουσίμα της Ιαπωνίας το 2011, όταν ένας σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε κατέστρεψαν το παράκτιο εργοστάσιο οδηγώντας στη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο, 25 χρόνια μετά το Τσερνομπίλ.

Διαβάστε επίσης: Η Γερμανία κλείνει 3 πυρηνικά εργοστάσια – To timing δεν μπορούσε να είναι χειρότερο

Η σταδιακή κατάργηση μιας ενέργειας που ορισμένοι θεωρούν καθαρή και φθηνή είναι ένα μη αναστρέψιμο βήμα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που έχει θέσει φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια.

«Για την ενεργειακή βιομηχανία στη Γερμανία, η σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών είναι οριστική», δήλωσε η Kerstin Andreae, επικεφαλής της ένωσης ενεργειακής βιομηχανίας BDEW.

Οι έξι πυρηνικοί σταθμοί συνέβαλαν στο 12% περίπου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία το 2021, έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της BDEW. Η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν σχεδόν 41%, με τον άνθρακα να παράγει λίγο λιγότερο από 28% και το φυσικό αέριο περίπου 15%.

Η Γερμανία στοχεύει να φτάσει να καλύπτει από ΑΠΕ το 80% της ζήτησης ενέργειας έως το 2030 μέσω της επέκτασης των υποδομών αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Η νέα κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει να εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία του κλίματος, υποστήριξε τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στη συμφωνία του κυβερνητικού σχηματισμού.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτησαν την κίνηση, αλλά προειδοποίησαν ότι το 2022 δεν είναι το πραγματικό τέλος της πυρηνικής εποχής στη Γερμανία.

«Πρέπει να πούμε ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν εργοστάσια εμπλουτισμού ουρανίου στη Γερμανία, όπως αυτή στο Gronau, ενώ υπάρχει ένας ερευνητικός αντιδραστήρας στο Garching που εξακολουθεί να λειτουργεί με ουράνιο οπλικής ποιότητας», δήλωσε στο Reuters ο Arne Fellermann, διευθυντής στην περιβαλλοντική ομάδα BUND

Ερωτηθείς για πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας, ο δήμαρχος Γκουντρέμινγκεν, Τόμπιας Μπιούχλερ, είπε ότι οι υπάλληλοι του εργοστασίου θα απασχοληθούν στο έργο της αποσυναρμολόγησης του αντιδραστήρα μετά το κλείσιμο, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο θα διαρκέσει άλλα 10 με 20 χρόνια.

Το συνολικό κόστος για την απεγκατάσταση εκτιμάται από την E.ON σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ανά μονάδα. Το 2020, η E.ON ανακοίνωσε προβλέψεις 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για το στάδιο μετά τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών φάση, συμπεριλαμβανομένης της απεγκατάστασης,  της συσκευασίας και του καθαρισμού των ραδιενεργών αποβλήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή