Περισσότερο για την αγροτική ανάπτυξη και την οικονομία, αλλά και για σχολικές στολές και λιγότερο για πυρηνικά όπλα και για τις ΗΠΑ έκανε λόγο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στην ομιλία του με αφορμή την επέτειο των 10 ετών παραμονής του στην εξουσία.

Οι κύριοι στόχοι της Βόρειας Κορέας για το 2022 θα είναι η εκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης και η βελτίωση της ζωής των πολιτών, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει έναν «μεγάλο αγώνα ζωής και θανάτου», είπε ο Κιμ κλείνοντας την 4η  Ολομέλεια της 8ης Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος Κορέας (WPK), που ξεκίνησε τη Δευτέρα, σε μια ομιλία που συνέπεσε με τη 10η επέτειο της ανάληψης της ηγεσίας της χώρας από τον Κιμ μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Ο Κιμ σε προηγούμενες πρωτοχρονιάτικες ομιλίες του έχει προβεί σε βαρυσήμαντες ανακοινώσεις για πολιτικά θέματα,  συμπεριλαμβανομένης της έναρξης σημαντικών διπλωματικών δεσμεύσεων με τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε επίσης: Βόρεια Κορέα – Επισιτιστική κρίση ομολογεί τώρα ο Κιμ

Ωστόσο, οι περιλήψεις της ομιλίας του που δημοσιεύθηκαν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έκαναν καμία συγκεκριμένη αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά μόνο σε μια σύντομη  αναφορά σε γενικόλογες συζητήσεις για τις διακορεατικές σχέσεις και τις «εξωτερικές υποθέσεις».

Στο επίκεντρο τα εσωτερικά προβλήματα

Εστιάζοντας στα εσωτερικά θέματα, υπογράμμισε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όπου τα lockdown έχουν αφήσει τη Βόρεια Κορέα πιο απομονωμένη από ποτέ, με διεθνείς οργανισμούς ανθρωπιστικής αρωγής να προειδοποιούν για πιθανές ελλείψεις τροφίμων και ανθρωπιστική κρίση.

«Το κύριο καθήκον που θα αντιμετωπίσει το Κόμμα και ο λαός μας το επόμενο έτος είναι να παράσχουμε ασφαλείς εγγυήσεις για την εφαρμογή του πενταετούς σχεδίου και να επιφέρουμε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην ανάπτυξη της χώρας και στο βιοτικό επίπεδο του λαού», είπε ο Κιμ.

Ο Κιμ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του σε εκτενείς αναφορές στην αγροτική ανάπτυξη έως τη διατροφή των ανθρώπων, τις σχολικές στολές και την ανάγκη να καταπολεμηθούν οι «μη σοσιαλιστικές πρακτικές».

Η μεγάλη εστίαση στην αγροτική ανάπτυξη είναι πιθανώς μια λαϊκιστική στρατηγική, είπε ο Τσαντ Ο’ Κάρολ, ιδρυτής του NK News,  ιστοσελίδας με έδρα τη Σεούλ που παρακολουθεί τη Βόρεια Κορέα.

«Σε γενικές γραμμές, ο Κιμ προφανώς γνωρίζει ότι η αποκάλυψη εξελιγμένων στρατιωτικών αναπτυξιακών σχεδίων ενώ οι άνθρωποι υποφέρουν από ελλείψεις τροφίμων και σκληρές συνθήκες έξω από την Πιονγκγιάνγκ μπορεί να μην είναι τόσο καλή ιδέα φέτος», έγραψε στο Twitter.

Το δημοσίευμα των κρατικών μέσων ενημέρωσης του Σαββάτου έκανε λόγο για «ανάπτυξη του ενός υπερσύγχρονου οπλικού συστήματος μετά το άλλο» ως σημαντικό επίτευγμα του περασμένου έτους και είπε ότι ο Κιμ ζήτησε να ενισχυθεί η εθνική άμυνα για να αντιμετωπίσει μια ασταθή διεθνή κατάσταση.

Όσο για το εργοστάσιο κατασκευής τρακτέρ στο οποίο αναφέρθηκε ο Κιμ, πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή οχημάτων εκτόξευσης πυραύλων, σχολίασαν ξένοι αναλυτές, και η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι έχει επεκτείνει το οπλοστάσιό της παρά τα lockdown.

Τα δημοσιεύματα σε σχέση με την ομιλία του Κιμ δεν σημείωναν κάποια αναφορά στην έκκληση των Ηνωμένων Πολιτειών για συνομιλίες για μείωση των πυρηνικών ή στην αξίωση της Νότιας Κορέας για μια δήλωση για τον επίσημο τερματισμό του Κορεατικού Πολέμου του 1950-1953 ως προϋπόθεση επανέναρξης αυτών των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα