Νέα Υόρκη, η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος γιόρτασε την έλευση του νέου έτους με μουσική και κονφετί στην ιστορική Times Square. Οι εορτασμοί στο κέντρο του Μανχάταν, στη συμβολή της 42ης Λεωφόρου και του Broadway έχουν μεγάλη παράδοση, που πηγαίνει πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ωστόσο φέτος, για άλλη μια χρονιά, ο κορωνοϊός και η νέα μετάλλαξη Όμικρον επισκίασαν τους φαντασμαγορικούς εορτασμούς, με ελάχιστους ανθρώπους σε σχέση με άλλες χρονιές να βρίσκονται στους δρόμους. Κι αυτοί τηρώντας προσεκτικά τα μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με το δήμο Νέας Υόρκης συνολικά 15.000 άνθρωποι, εμβολιασμένοι και με μάσκα, παρακολούθησαν διά ζώσης τη γιορτή στην Times Square – προ πανδημίας άγγιζαν τις 60.000.

Κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» ξανά η Νέα Υόρκη

«Λαμβάνουμε όλες τις προφυλάξεις. Έχουμε κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου, φοράμε μάσκες, κάνουμε τεστ» αναφέρει μια νεαρή κοπέλα. Όσο για τις ευχές των Αμερικανών για το νέο έτος, μάλλον δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις ευχές σε όλο τον κόσμο. «Εύχομαι να έχουμε μια καλύτερη χρονιά από το 2021 και να αποχαιρετήσουμε για πάντα τον κορωνοϊό» λέει ένας Νεοϋορκέζος που αποφάσισε να υποδεχθεί το νέο χρόνο στο κέντρο της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Εδώ και εβδομάδες η Νέα Υόρκη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλη έξαρση της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον. Ο δήμος Νέας Υόρκης ποντάρει τα πάντα στην επιτάχυνση των μαζικών εμβολιασμών και των τεστ κόβιντ προκειμένου να μην επαναληφθούν οι εφιαλτικές εικόνες της άνοιξης του 2020. Μόνο μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ξεπέρασαν τις 76.000, με πάνω από 8.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Πρωτοχρονιά με ορκωμοσία νέου δημάρχου

Την ίδια ώρα το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στην Times Square συνοδεύτηκε κι από ένα πολιτικό γεγονός. Τη βραδιά αυτή επέλεξε συμβολικά ο νέος Αφροαμερικανός δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς για την ορκωμοσία του. Ο Άνταμς, πρώην αστυνομικός, εξελέγη στο αξίωμα αυτό στις αρχές Νοεμβρίου διαδεχόμενος τον Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ο Άνταμς ορκίστηκε χθες βράδυ, κρατώντας στην αγκαλιά του το πορτραίτο της μητέρας του που έφυγε από τη ζωή: «Εγώ, ο Έρικ Άνταμς ορκίζομαι να τηρώ το Αμερικανικό Σύνταγμα, το Σύνταγμα της Πολιτείας και τη Χάρτα της πόλης της Νέας Υόρκης», ήταν τα λόγια που επανέλαβε κατά την τελετή ορκωμοσίας συγκινημένος.

Στόχος του Άνταμς είναι η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και της εγκληματικότητας στη Νέα Υόρκη με πρώτη προτεραιότητα βέβαια τη διαχείριση της πανδημίας για τρίτη χρονιά.

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα