Κάτω από τις 200.000 μειώθηκαν οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή στον απόηχο της περσινής ύφεσης λόγω της πανδημίας.

Οι αιτήσεις για ανεργία μειώθηκαν κατά 8.000 σε 198.000, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε σε λίγο πάνω από τις 199.000, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1969.

Οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι η ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Όμικρον δεν έχει ακόμη προκαλέσει κύμα απολύσεων, επισημαίνει το AP.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Σε προπανδημικά επίπεδα οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Συνολικά, 1,7 εκατομμύρια Αμερικανοί λάμβαναν επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 18 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από τον Μάρτιο του 2020, όταν η πανδημία άρχιζε να επηρεάζει την οικονομία των ΗΠΑ και μειώθηκε κατά 140.000 από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αριθμοί των εβδομαδιαίων αιτήσεων, που αποτελούν ένδειξη για απολύσεις, μειώνονται σταθερά κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Οι εργοδότες διστάζουν να αφήσουν τους εργαζομένους να φύγουν σε μια εποχή που είναι τόσο δύσκολο να βρουν αντικαταστάτες.  Οι ΗΠΑ είχαν σχεδόν ρεκόρ 11 εκατομμυρίων νέων διαθέσιμων θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο και 4,2 εκατομμύρια Αμερικανοί εγκατέλειψαν τις δουλειές τους εξαιτίας των πολλών ευκαιριών που είχαν να αλλάξουν δουλειά.

Η αγορά εργασίας έχει ανακάμψει από τη σύντομη αλλά έντονη ύφεση του κορωνοϊού του περασμένου έτους. Όταν εμφανίστηκε η COVID-19, τα lockdown κράτησαν τους καταναλωτές στα σπίτια τους και πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν ή μείωσαν τις ώρες λειτουργίας. Οι εργοδότες μείωσαν κατά περισσότερο από 22 εκατομμύρια τις θέσεις εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 και το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύτηκε στο 14,8%.

Ωστόσο, οι τεράστιες κρατικές δαπάνες -και τελικά η κυκλοφορία των εμβολίων- επανέφεραν την οικονομία σε επίπεδα κανονικότητας. Από τον Απρίλιο του 2020 επανήλθαν 18,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Δεκεμβρίου, που θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να δείξει ότι η οικονομία δημιούργησε άλλες 374.000 θέσεις εργασίας αυτόν τον μήνα.

Το ποσοστό ανεργίας έχει πέσει στο 4,2%, κοντά σε αυτό που οι οικονομολόγοι θεωρούν πλήρη απασχόληση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή