Με κέρδη άρχισε το 2022 το ελληνικό χρηματιστήριο, δίνοντας όμως το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο εάν πρώτα δεν έχει καλύτερη εικόνα από την πορεία της πανδημίας, μετά μάλιστα και από την εορταστική ανάπαυλα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,62% στις 898,84 μονάδες, έχοντας «επισκεφτεί» όμως νωρίτερα ακόμη και τις 900,66 μονάδες.

Ο τζίρος, όπως ήταν αναμενόμενο παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, ήτοι κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ.

Με τις θετικές εκτιμήσεις να μην λείπουν από τη Λ. Αθηνών, ειδικά όταν παρά τις αναταράξεις του Δεκεμβρίου ο γενικός δείκτης κατάφερε να διατηρήσει την επαφή με τις 900 μονάδες, η εικόνα της πλάγιας κίνησης δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνουν και οι αναλυτές σήμερα, θα περιμένει να δει πως διαμορφώνεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μετά την εορταστική περίοδο και εάν αυτή οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα την οικονομική δραστηριότητα.

Βέβαια, δεν λείπουν και οι αρνητικές εκτιμήσεις, που θέτουν στο επίκεντρο την εξέλιξη στο μέτωπο του κορωνοϊού και τον εγχώριο πληθωρισμό, αλλά και την αβεβαιότητα ως προς την σοβούσα ενεργειακή κρίση. Άλλωστε οι 43 εβδομάδες συσσώρευσης δείχνουν ότι η ένταση των παραπάνω αρνητικών καταλυτών παραμένει υψηλή.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά όμως, ο γενικός δείκτης πρέπει να διαπεράσει τις 930 μονάδες, οι οποίες παραμένουν το άνω όριο της μεσοπρόθεσμης ατασικής φάσης, με τον στόχο στις 1.040 να είναι ανοιχτός και τη βάση των 858-860 μονάδων να στέκει το σημαντικότερο οχυρό της. Εάν εκλείψουν κάποιοι από τους παραπάνω αρνητικούς καταλύτες πιθανό ένα ανοδικό ξέσπασμα καλύψει τον στόχο συντομότερα από το αναμενόμενο.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Ελλάκτωρ, Aegean και ΑΔΜΗΕ ήταν οι τρεις μετοχές που ξεχώρισαν με την άνοδο 2-3% στον FTSE 25, ενώ άνω του 1% ήταν και η άνοδος σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Jumbo, Λάμδα, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΧΑ και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, τα βαρίδια της αγοράς ήταν οι Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική και ΔΕΗ, οι οποίες σημείωσαν απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκεισε και η Coca Cola.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους