Η Κομισιόν απέρριψε τη Δευτέρα τις κατηγορίες ότι περίμενε μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για να δημοσιεύσει σύνοδο προτάσεων που επιτρέπουν σε κάποια έργα φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας να χαρακτηριστούν βιώσιμα, λέγοντας ότι “δεν προσπαθήσαμε να το κάνουμε στα κρυφά”. Η απόφαση της Επιτροπής να συμπεριλάβει τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνικά στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την “βιώσιμη ταξινόμηση” κυκλοφόρησε σε προσχέδιο αργά στις 31 Δεκεμβρίου και διέρρευσε σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, αναφέρει το Reuters.

«Εκτός από το να σκάψει μια πραγματική τρύπα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα μπορούσε να προσπαθήσει περισσότερο για να θάψει αυτήν την πρόταση», δήλωσε ο Henry Eviston, εκπρόσωπος για τη βιώσιμη χρηματοδότηση στο Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής της περιβαλλοντικής ομάδας WWF, σε διαδικτυακή ανάρτηση.

«Όταν το ερώτημα ήταν εάν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πράσινες, η Επιτροπή έδωσε στους πολίτες τρεις ευκαιρίες να δώσουν τη γνώμη τους. Για το ορυκτό αέριο και τα πυρηνικά, έχουμε ένα έγγραφο που γράφτηκε κεκλεισμένων των θυρών και δημοσιεύτηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς».

Εάν η Επιτροπή είναι σίγουρη για την πρότασή της, πρέπει να διεξάγει δημόσια διαβούλευση, είπε. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Eric Mamer, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Επιτροπή είχε δεσμευτεί να παρουσιάσει τη θέση της για ένα “πολύ περίπλοκο και ευαίσθητο θέμα” πριν από το τέλος του έτους.

«Δεν προσπαθήσαμε να το κάνουμε στη ζούλα, αν θέλετε, πηγαίνοντας για τις 31 Δεκεμβρίου», είπε. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι συνάδελφοί μας θα προτιμούσαν πολύ να χαλαρώνουν στις διακοπές τους, αλλά αποφάσισαν να συνεχίσουν τη δουλειά τους στις διακοπές των Χριστουγέννων για να βεβαιωθούν ότι αυτό θα βγει πριν από το τέλος του χρόνου».

Στα πλαίσια πολύμηνων συζητήσεων για το θέμα, κάποιες χώρες της ΕΕ είπαν ότι απαιτούνται επενδύσεις σε φυσικό αέριο για να συμβάλουν στην απανθρακοποίηση. Άλλες είπαν ότι ο χαρακτηρισμός ενός ορυκτού καυσίμου ως πράσινου θα υπονόμευε την αξιοπιστία των κανόνων και της ΕΕ, που επιδιώκει να ηγηθεί στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green