Αξιόλογα κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τη νευρικότητα της πανδημίας και να βλέπουν μακροπρόθεσμα το νέο έτος, κατά το οποίο εκτιμάται ότι ο κόσμος θα αφήσει πίσω του τον εφιάλτη.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,8% υψηλότερα, ενώ ενδοσυνεδριακά σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στις 495,41 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 1,63% στις 7.505 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο 0,82% στις 16.152 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε 1,39% στις 7.317 μονάδες.

Με το δεξί στο 2022

Οι ευρωπαϊκές αγορές άρχισαν το 2022 έντονα ανοδικά, με τους περισσότερους σημαντικούς περιφερειακούς δείκτες μάλιστα να κλείνουν υψηλότερα την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του νέου έτους. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την πανδημία Covid-19, με πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο να επιβάλλουν εκ νέου περιορισμούς ή lockdown για να σταματήσουν την εξάπλωση της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Τα νέα από την οικονομία

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, η δραστηριότητα στη μεταποίηση της Μ. Βρετανίας αυξήθηκε ελαφρώς τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης PMI της IHS Markit διαμορφώθηκε στις 57,9 μονάδες για τον Δεκέμβριο, ήτοι κοντά στο υψηλό τριμήνου που σημείωσε τον Νοέμβριο στις 58,1 μονάδες.

Επίσης, ο πληθωρισμός στη Γαλλία παρέμεινε σταθερός τον Δεκέμβριο, δίνοντας το μήνυμα ότι οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή πιθανόν να έχουν κορυφωθεί. Η εστίαση όμως παραμένει στην αύξηση του ενεργειακού κόστους τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders