Αύξηση μεγαλύτερη του αναμενόμενου παρουσίασαν το Δεκέμβριο οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την τάση βελτίωσης που παρουσίασε η αγορά εργασίας τους τελευταίους μήνες του 2021 παρά και την απειλή της Όμικρον.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση ADP, ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε 807.000 νέες θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για ένα νούμερο υπερδιπλάσιο της πρόβλεψης των αναλυτών που περίμεναν μια επίδοση γύρω στις 375.000 και πολύ πάνω από τις 505.000 θέσεις που προστέθηκαν στην αγορά το Νοέμβριο.

Η επίδοση του Δεκεμβρίου, μάλιστα, είναι η υψηλότερη από τον Μάιο του 2021, όταν στον ιδιωτικό τομέα είχαν δημιουργηθεί 882.000 νέες θέσεις.

Στην κορυφή των προσλήψεων βρέθηκε ο κλάδος της ψυχαγωγίας και φιλοξενίας με 246.000 νέα πόστα, με τις μεταφορές και τα utilities να ακολουθούν με 138.000 θέσεις και τον κλάδο της παιδείας και των υγειονομικών υπηρεσιών να έπονται με 85.000 θέσεις.

Όσον αφορά τα μεγέθη των επιχειρήσεων, στις περισσότερες προσλήψεις προχώρησαν οι μεγάλες εταιρείες με τουλάχιστον 500 εργαζομένους (389.000), ενώ οι μεσαίες εταιρείες πρόσθεσαν 214.000 υπαλλήλους και οι μικρές άλλους 204.000.

Αναλυτές επεσήμαναν πως η έκθεση σχηματίστηκε σε ένα διάστημα που η αγορά μόλις είχε αρχίσει να αισθάνεται την πίεση του νέου κύματος των κρουσμάτων που έφερε η επέλαση της Όμικρον. Με τα κρούσματα να αυξάνονται εκτιμάται πως θα υπάρξει κάποια διαταραχή και διόρθωση στην αγορά εργασίας, όμως όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως η ανάσχεση θα είναι πρόσκαιρη με τις προσλήψεις να ανακάμπτουν δυναμικά από την άνοιξη και κυρίως το καλοκαίρι.

Πάντως, σαφέστερη εικόνα για την κατάσταση στην αγορά εργασίας θα δοθεί μέσα από την κρίσιμη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση, η οποία για το μήνα Δεκέμβριο θα δημοσιευτεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή