
Το τελευταίο μίλι των προγραμμάτων εξυγίανσης που βρίσκονται σε εξέλιξη από το 2019, καλούνται να διανύσουν οι ελληνικές τράπεζες τους πρώτους μήνες του 2022, καθώς έχουν ήδη ολοκληρώσει πάνω από το 80% των ενεργειών του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού.
Το 2021 αποτέλεσε αναμφίβολα ένα έτος σταθμός για τον κλάδο, καθώς καθάρισε σε μεγάλο βαθμό με τα βάρη του παρελθόντος, μέσω συναλλαγών τιτλοποίησης και πώλησης κόκκινων δανείων άνω των 40 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, προετοιμάστηκαν deals για την εφετινή χρονιά. Με την υλοποίησή τους ο μέσος δείκτης καθυστερήσεων στο σύστημα θα υποχωρήσει σύντομα κάτω από το 10% για πρώτη φορά από το 2011.
Συναλλαγές 7,5 δισ. ευρώ
Συγκεκριμένα, για το α΄ εξάμηνο του 2022 το πλάνο των συστημικών ομίλων περιλαμβάνει συναλλαγές δανείων σε καθυστέρηση, λογιστικής αξίας της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τις εξής:
Στοχεύει στην αποενοποίηση NPEs 5 δισ. ευρώ περίπου μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο, μέσω των ακόλουθων συναλλαγών:
- Orbit: Χαρτοφυλάκιο δανείων λιανικής, λογιστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ, για το οποίο υπάρχει ήδη δεσμευτική συμφωνία πώλησης στην Hoist Finance. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται στο α΄ τρίμηνο
- Sky: Πρόκειται για επισφάλειες που προέρχονται από την θυγατρική της στην Κύπρο, λογιστικής αξίας 2,2 δισ. ευρώ. Έχουν κατατεθεί ήδη δεσμευτικές προσφορές για την πώλησή τους, ενώ η ολοκλήρωση του deal αναμένεται μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2022.
- Solar: Αφορά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να πουληθούν στο β΄ τρίμηνο.
- Άλλες συναλλαγές: Θα πουληθούν ναυτιλιακά δάνεια και χρηματοδοτήσεις leasing ύψους 800 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να τοποθετείται στο β΄ τρίμηνο του 2022.
Στο τέλος του 2022 το ποσοστό των NPE αναμένεται να πέσει στα επίπεδα του 6%-7%.
Η τράπεζα έχει ήδη μειώσει το δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 7,3%, ολοκληρώνοντας πρώτη το σχέδιο εξυγίανσης του ισολογισμού της, μετά την τιτλοποίηση Mexico των 3,2 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα.
Το 2022 στοχεύει σε οργανική μείωση των κόκκινων δανείων κατά 1 δισ. ευρώ περίπου, που θα περιορίσουν το δείκτη NPE κάτω από το 5%.
Μετά την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Frontier των 6,1 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, προγραμματίζει μία ακόμη συναλλαγή από-ενοποίησης κόκκινων δανείων λογιστικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ.
Στο τέλος του 2022 στοχεύει σε δείκτη καθυστερήσεων στο 6%.
Στις 3/1 ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με την Davidson Kempner για την πώληση χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ), λογιστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ.
Με τη συναλλαγή αυτή ο δείκτης NPE πέφτει στο 15%. Ωστόσο έρχονται και νέες συναλλαγές που τους επόμενους μήνες θα περιορίσουν το δείκτη στο 9%.
Πρόκειται για τις εξής:
– Sunrise ΙΙΙ: Τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 800 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο β΄ τρίμηνο του 2022.
– Άλλες συναλλαγές πώλησης δανείων ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Οι οργανικές επιδόσεις
Σημαντικό ρόλο για την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα παίξει και η οργανική διαχείρισή τους, στην οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τη νέα χρονιά.
Εκτιμάται ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, ειδικά στη στεγαστική πίστη, μπορεί να επιστρέψει στα πράσινα χαρτοφυλάκια με τις κατάλληλες ρυθμίσεις.
Παράλληλα, θα εντατικοποιηθεί η προσπάθεια διευθέτησης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, των δανείων που μπήκαν σε καθεστώς προστασίας το 2020 και ακόμη δεν έχουν επιστρέψει στις προ πανδημίας δόσεις.
Οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι τα νέα προβληματικά δάνεια μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης δεν θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 8 δισ. ευρώ που έχουν διατυπωθεί τους τελευταίους μήνες.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Υψηλότερες τιμές στόχους για Alpha, Εθνική
Η JP Morgan προχώρησε σε αύξηση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου

Μείωση τζίρου και κερδών για τον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ το 2024 - Οι προοπτικές για το 2025
Το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά προκλήσεων για τη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, καθώς ολοκληρώθηκε η μεταφορά της παραγωγικής διαδικασίας της θυγατρικής «ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ»

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο