
Στον αριθμό ρεκόρ των 90.727 ανήλθαν τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία που ταξινομήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Μάλιστα το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις ήταν το Model 3 της Tesla.
Το εν λόγω μοντέλο ήταν το δεύτερο πιο δημοφιλές νέο αυτοκίνητο συνολικά, σύμφωνα με το Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), πίσω από το Vauxhall Corsa.
Το Model 3 είναι ένα πλήρως ηλεκτρικό σεντάν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Tesla αναφέρει την τιμή σε μετρητά από 44.490 στερλίνες (περίπου 60.202 δολάρια). Η τιμή μιας πεντάθυρης, βενζινοκίνητης έκδοσης του Corsa ξεκινά από τις 17.380 στερλίνες, σύμφωνα με την Vauxhall.
Σε ανακοίνωσή της, η SMMT περιέγραψε το 2021 ως την «πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία για τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων». Ανέφερε ότι περισσότερα νέα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία είχαν ταξινομηθεί το 2021 σε σχέση με τα πέντε προηγούμενα χρόνια αθροιστικά.
Τους τελευταίους 12 μήνες επίσης 114.554 νέα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν στους δρόμους της Βρετανίας, ενώ ταξινομήθηκαν επίσης 147.246 υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα plug-in υβριδικά οχήματα μπορούν να γεμίσουν με καύσιμο με τον παραδοσιακό τρόπο και επίσης να συνδεθούν για φόρτιση. Τα υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχουν τη δυνατότητα φόρτισης plug-in.
Καθώς τα στοιχεία για τα ηλεκτρικά οχήματα δείχνουν ότι είναι πολλά υποσχόμενα, η συνολική αγορά παρουσιάζει προκλήσεις.
Η SMMT ανέφερε ότι οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων ανήλθαν σε λίγο λιγότερο από 1,65 εκατομμύρια το 2021, που αντιπροσωπεύει μια ετήσια αύξηση μόλις 1%. «Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη επίδραση της Covid και της έλλειψης ημιαγωγών στον κλάδο», ανέφερε.
Απελπιστική χρονιά για την αυτοκινητοβιομηχανία
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο διευθύνων σύμβουλος της SMMT, Μάικ Χάους, είπε ότι ήταν «άλλη μια απελπιστικά απογοητευτική χρονιά για την αυτοκινητοβιομηχανία», προσθέτοντας ότι η Covid συνέχισε «να πλήττει την όποια ανάκαμψη».
«Οι κατασκευαστές συνεχίζουν να παλεύουν με μυριάδες προκλήσεις, με πιο σκληρές εμπορικές ρυθμίσεις, τις εξελισσόμενες τεχνολογικές αλλαγές και, κυρίως, την παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που περιορίζει ασφυκτικά την εφοδιαστική αλυσίδα του κλάδου», σημείωσε.
Η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν «το αναμφισβήτητο φωτεινό σημείο», πρόσθεσε ο Χάους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να σταματήσει την πώληση νέων αυτοκινήτων και φορτηγών ντίζελ και βενζίνης έως το 2030. Από το 2035 θα απαιτήσει όλα τα νέα αυτοκίνητα και τα φορτηγά να έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων.
Το έργο είναι τεράστιο και ο τομέας εξακολουθεί να κυριαρχείται από οχήματα που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα. Το μερίδιο αγοράς των νέων ταξινομήσεων των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων ανήλθε σε 46,3% το 2021, ενώ των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στο 8,2%.
Η ενίσχυση των υποδομών φόρτισης τα επόμενα χρόνια θα είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά την εξάλειψη των ανησυχιών των καταναλωτών σχετικά με το άγχος της εμβέλειας — ή τον φόβο ότι τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μεγάλα ταξίδια χωρίς να χάσουν ρεύμα και να κολλήσουν.
Ενώ τέτοιου είδους υποδομές είναι ζωτικής σημασίας, η γκάμα των ηλεκτρικών οχημάτων αρχίζει επίσης να αυξάνεται. Η Tesla δηλώνει ότι το Model S Plaid έχει εκτιμώμενη αυτονομία 637 χλμ, ενώ η Lucid ανακοίνωσε ότι το Air Dream Edition R έχει αυτονομία 836 χλμ.
Τη Δευτέρα, η Daimler δημοσίευσε λεπτομέρειες για ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό όχημα το οποίο όπως είπε θα έχει αυτονομία πάνω από 1.000 χιλιόμετρα με μία φόρτιση. Ο γερμανικός κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσε ότι τα στοιχεία αυτά ήταν «προκαταρκτικά και βασίστηκαν σε ψηφιακές προσομοιώσεις σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας».


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία