Στις 125,7 μονάδες, υψηλό δεκαετίας και κατά 28,1% υψηλότερα από τον αντίστοιχο του 2020, διαμορφώθηκε ο Δείκτης Τιμών Τροφίμωντου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ το 2021, στον οποίο αποτυπώνονται οι αλλεπάλληλες ανατιμήσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια του έτους στα προϊόντα που παρακολουθεί ο οργανισμός.

Ο μηνιαίος δείκτης του Δεκεμβρίου σημείωσε μικρή υποχώρηση. Με όχημα, κυρίως, τη μεγαλύτερη μείωση των διεθνών τιμών των φυτικών ελαίων και της ζάχαρης, ο δείκτης διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 133,7 μονάδες τον τελευταίο μήνα του έτους, σημειώνοντας πτώση 0,9% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, σημαντικά, όμως, αυξημένος, κατά 23,01% σε ετήσια βάση.

Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση του επικεφαλής οικονομολόγου του FAO Αμπντολρέζα Αμπασιάν, όσον αφορά την εξέλιξη των τιμών. Όπως επεσήμανε, «ενώ συνήθως οι υψηλές τιμές είναι προάγγελος μιας αύξησης της παραγωγής, το υψηλό κόστος των εισροών, η συνεχιζόμενη πανδημία και οι ολοένα πιο αβέβαιες κλιματικές συνθήκες αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας σχετικά με την επιστροφή σε πιο σταθερές συνθήκες της αγοράς ακόμη και το 2022».

Πηγή: FAO

Ρεκόρ εννέα ετών για τα δημητριακά

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών μειώθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, καθώς η πτώση των τιμών για τις εξαγωγές σιταριού εν μέσω βελτιωμένων προμηθειών μετά τη συγκομιδή του νότιου ημισφαιρίου στον αντίποδα της σταθερότητας που εμφανίζουν οι τιμές του καλαμποκιού που υποστηρίζονται από την έντονη ζήτηση και τις ανησυχίες για την επίμονη ξηρασία στη Βραζιλία.

Σε όλο το 2021, ωστόσο, ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ εννέα ετών. Αυξήθηκε κατά μέσο όρο 27,2% σε σύγκριση με το 2020, με το καλαμπόκι να σημειώνει άνοδο 44,1%, το σιτάρι 31,3%, αλλά το ρύζι να μειώνεται κατά 4,0%.

Υψηλό όλων των εποχών στα φυτικά έλαια

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO υποχώρησε 3,3% τον Δεκέμβριο, με τις χαμηλότερες τιμές για φοινικέλαιο και ηλιέλαιο να αντανακλούν την υποτονική παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών που μπορεί να συνδέεται με ανησυχίες για τον αντίκτυπο των αυξανόμενων κρουσμάτων COVID-19.

Για το 2021 συνολικά, έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών, σημειώνοντας αύξηση 65,8% έναντι του 2020.

Πηγή: FAO

Στα υψηλότερα από το 2016 η ζάχαρη

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 3,1% έναντι του Νοεμβρίου και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου πενταμήνου, αντανακλώντας και αυτός τις ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο της παραλλαγής Όμικρον στην παγκόσμια ζήτηση, καθώς και για πτώση του βραζιλιάνικου νομίσματος και χαμηλότερες τιμές αιθανόλης.

Για το 2021 συνολικά, ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε 29,8%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2016.

Πάνω και το κρέας στο δωδεκάμηνο

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO ήταν γενικά σταθερός τον Δεκέμβριο, αλλά συνολικά το 2021, ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO ήταν 12,7% υψηλότερος από ό,τι το 2020.

Γαλακτοκομικά: Η εξαίρεση του Δεκεμβρίου

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO ήταν ο μόνος υποδείκτης που σημείωσε άνοδο τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 1,8% από τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι διεθνείς τιμές για το βούτυρο και τη σκόνη γάλακτος αυξήθηκαν εν μέσω χαμηλότερης παραγωγής γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη και στην Αυστραλία.

Οι τιμές του τυριού μειώθηκαν οριακά, αντανακλώντας την ενισχυμένη παραγωγή της Δυτικής Ευρώπης.

Το 2021, ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO ήταν κατά μέσο όρο 16,9% υψηλότερος από το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO