Τα ποσοστά υποσιτισμού και σοβαρής ή μέτριας επισιτιστικής ανασφάλειας -σύμφωνα με τους δείκτες του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία είναι, κατά μέσο όρο, πολύ χαμηλότερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν σε συνθήκες μέτριας ή σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας από το 2019 έως το 2020, κατά τη διάρκεια, δηλαδή, της πανδημίας COVID-19.

Αυτό συμπεραίνει ο FAO βάσει της τελευταίας Περιφερειακής Επισκόπησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας και Διατροφής στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, χώρες στην περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση του υποσιτισμού.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Τράπεζα/ΠΟΥ – Η πανδημία εξανέμισε δύο δεκαετίες προόδου στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας

Παγκοσμίως, ο αριθμός των ατόμων που δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή αυξήθηκε από 8,4% το 2019 σε 9,9% το 2020, ενώ στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία, ο περιφερειακός μέσος όρος παρέμεινε κάτω από το 2,5%, εκεί όπου ήταν για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός κρύβει διαφοροποιήσεις μεταξύ των περιφερειών.

Συγκεκριμένα, ενώ ο αριθμός είναι χαμηλός στην ΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών και μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, τα τελευταία δύο χρόνια εντοπίζονται μικρές αυξήσεις στον Καύκασο, στην Κεντρική Ασία και στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η πανδημία είχε αρνητικές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια στην περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας», σχολίασε ο βοηθός γενικός διευθυντής του FAO και περιφερειακός εκπρόσωπος Βλαντιμίρ Ραχμάνιν.

Διαβάστε επίσης: Ακραία φτώχεια – Πώς η ανθρωπότητα κατάφερε να τη μειώσει από 36% σε 12%

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2020 σηματοδοτήθηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και τις επακόλουθες διαταραχές στις αγορές, στο εμπόριο και στις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.

Στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, ο αριθμός των ανθρώπων με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια αυξήθηκε κατά 7 εκατομμύρια το 2020 σε 22 εκατομμύρια (ή περίπου 2,4 τοις εκατό του πληθυσμού), ενώ εκείνοι που αντιμετωπίζουν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια (δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, θρεπτικά και επαρκή τρόφιμα) αυξήθηκε κατά 14 εκατομμύρια σε 111 εκατομμύρια, που ισοδυναμεί με 11% του συνολικού πληθυσμού. Αν και πρόκειται για περιφερειακό μέσο όρο, τα ποσοστά στα Δυτικά Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο είναι υψηλότερα.

Διαβάστε επίσης: Eurostat – Τα παιδιά γονέων χαμηλής μόρφωσης εκτίθενται περισσότερο στη φτώχεια – Η θέση της Ελλάδας

«Με τις πολιτικές πρωτοβουλίες σε σχέση με την πανδημία να διαφοροποιούνται ανάλογα με το επίπεδο πλούτου και τις πολιτικές αποχρώσεις κάθε χώρας, οι εθνικές και υποπεριφερειακές ανισότητες στην πρόσβαση σε τρόφιμα και διατροφή είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν», εκτιμά ο Ραχμάνιν.

Μια πιο προσεκτική ματιά στους δείκτες διατροφής

Εξετάζοντας τα στοιχεία στις λεπτομέρειές τους, διαπιστώνεται πρόοδος όσον αφορά τη μείωση των διαφόρων μορφών υποσιτισμού, συμπεριλαμβανομένων (στις περισσότερες χώρες της περιοχής) του παιδικού υποσιτισμού και των ελλιποβαρών βρεφών.

Ωστόσο, η Ευρώπη και η Κεντρική Ασία βρίσκονται σε χειρότερη θέση όσον αφορά τον αποκλειστικό θηλασμό, την παιδική παχυσαρκία και την παχυσαρκία στους ενήλικες.

Τα δεδομένα και οι τάσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για την παχυσαρκία των ενηλίκων σε όλες τις υποπεριοχές και η πανδημία μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω το πρόβλημα, επισημαίνεται. Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις στη μείωση του υπερβολικού βάρους μεταξύ των παιδιών, η περιοχή, με 7,1% , παραμένει πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα