Θα συνεχίσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 7 δισ. δολαρίων όπως ανακοίνωσε η Royal Dutch Shell, αφού πουλήσει «σταδιακά» την αμερικανική επιχείρηση σχοστολίθου, καθώς η παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) επλήγη για άλλη μια φορά από μη προγραμματισμένες διακοπές.

Σύμφωνα με το Reuters, oι πωλήσεις καυσίμων επλήγησαν επίσης από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, ανέφερε η Shell την Παρασκευή σε σχετική ενημέρωση ενόψει των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της στις 3 Φεβρουαρίου.

Η Shell, ο μεγαλύτερος έμπορος υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, δήλωσε ότι οι όγκοι παραγωγής και υγροποίησης επηρεάστηκαν το τέταρτο τρίμηνο από μη προγραμματισμένες συντηρήσεις, κυρίως στην Αυστραλία, όπου το γιγαντιαίο πλωτό πλοίο Prelude LNG επλήγη από διακοπή ρεύματος.

Οι όγκοι υγροποίησης του LNG αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 7,7 και 8,3 εκατ. τόνων, πολύ κάτω από την κορυφή των 9,2 εκατ. τόνων το τέταρτο τρίμηνο του 2019, δήλωσε η Shell.

Πάντως, τα αποτελέσματα της Shell στο εμπόριο LNG το τέταρτο τρίμηνο του 2021 θα είναι «σημαντικά υψηλότερα» σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο έχουν εκτοξευθεί από τα μέσα του περασμένου έτους λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου και της υψηλότερης ζήτησης, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία COVID-19.

Αφήνει τη Χάγη για το Λονδίνο

Η Shell αργότερα αυτό το μήνα θα μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία από τη Χάγη στο Λονδίνο, θα καταργήσει τη διπλή μετοχική της δομή και θα αλλάξει το όνομά της σε Shell Plc ως μέρος ενός σχεδίου για την απλοποίηση της δομής της και την μετακίνηση της φορολογικής της έδρας από την Ολλανδία.

Πέρυσι η Shell πούλησε τα περιουσιακά της στοιχεία σχιστολιθικού πετρελαίου στο Permian Basin στην ConocoPhillips για 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, μια έξοδος από τη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή των ΗΠΑ καθώς έστρεψε την εστίασή της στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Είπε ότι θα επέστρεφε 7 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα στους μετόχους πέραν του 20% έως 30% των ταμειακών ροών από επιχειρήσεις.

«Τα υπόλοιπα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια των εσόδων από την εκποίηση της Permian θα διανεμηθούν με τη μορφή επαναγορών μετοχών με ρυθμό», ανέφερε.

Η Shell, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 45.000 πρατήρια καυσίμων σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι τα κέρδη από το τμήμα μάρκετινγκ της επρόκειτο να είναι χαμηλότερα σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο «ο αντίκτυπος στη ζήτηση λόγω της παραλλαγής Όμικρον και των συναλλαγματικών επιπτώσεων στην Τουρκία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή