Καθώς η παραλλαγή Όμικρον σαρώνει τον πλανήτη έστω και με λιγότερο φονικές διαθέσεις από τη Δέλτα ή την Άλφα, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας πολλαπλασιάζονται. Στη Γαλλία τα θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό έφθασαν στον αριθμό-ρεκόρ των 332.252 την Τετάρτη (είναι ανάλογα με αυτά στην Ελλάδα αν σκεφθούμε ότι πρόκειται για μια χώρα 67 εκατ. κατοίκων). Και οι επιτήδειοι τρίβουν τα χέρια τους και σπεύδουν να εκμεταλλευθούν το τρίπτυχο «τεστ, επαγρύπνηση, προστασία» που προτείνει η κυβέρνηση του Παρισιού.
Ένα φαινόμενο που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι ο πολλαπλασιασμός των πρόχειρων παραπηγμάτων για τη διενέργεια αμφίβολης εγκυρότητας τεστ ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests), συχνά από τελείως αναρμόδιους.
Από τις 20 έως τις 26 Δεκεμβρίου διενεργήθηκαν κατά μέσον όρο 6.847.000 τεστ ανίχνευσης αντιγόνου ή PCR από κάθε επαγγελματία της υγείας στη χώρα, σύμφωνα με τη γαλλική Διεύθυνση Έρευνας, Μελετών, Αξιολόγησης και Στατιστικής (Drees). Πρόκειται για αριθμό 3,5 φορές μεγαλύτερο από εκείνο της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου και 1,2 φορές μεγαλύτερο από εκείνο στα μέσα Αυγούστου.
Κατά την Drees από τις 27 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου ο αριθμός των μοριακών τεστ και των τεστ αντιγόνων (rapid tests) εκτινάχθηκε στα 8,3 εκατομμύρια. «Πρόκειται μια δημόσια δαπάνη που αυξάνεται διαρκώς, παρά το ότι το γαλλικό κράτος δεν αποζημιώνει το 100% των ελέγχων, μοριακών ή αντιγόνου», σημειώνει η εφημερίδα «Le Figaro», θυμίζοντας ότι το 2021 μόνο η εκστρατεία ενημέρωσης για την πανδημία κόστισε στην κυβέρνηση 6,1 δισ. ευρώ.
25 ευρώ τα rapid tests
«Το τεστ αντιγόνου έχει τιμολογηθεί στα 25 ευρώ από τον οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης (για την ακρίβεια 25,01 ευρώ τις καθημερινές και 30,01 ευρώ τις Κυριακές και τις αργίες). Για να υπολογίσει κανείς πόσο κερδίζουν οι υγειονομικοί που διενεργούν τα τεστ πρέπει να αφαιρέσει κανείς 6 ευρώ για την αγορά του τεστ και 1 ευρώ για τα αναλώσιμα (ιατρικές μπλούζες, γάντια, μάσκες). Για τον υπολογισμό πρέπει να αφαιρεθεί βέβαια και το εργατικό κόστος. Να υπολογίσετε δηλαδή 15 ευρώ για τρία τεστ σε ένα τέταρτο της ώρας, συν το ασφαλιστικό κόστος», εκτιμά ο Πιερ-Ολιβιέ Βαριό, πρόεδρος της γαλλικής Ένωσης Καταστηματαρχών Φαρμακοποιών.
«Αγοράζω τα τεστ προς 3 ή προς 4 ευρώ έκαστο, συνήθως από τα εργαστήρια Biosynex και Biogaran. Τα δεύτερα είναι πιο ακριβά, αλλά καλύτερης ποιότητας», δηλώνει στη «Le Figaro» ένας φαρμακοποιός στο 9ο Διαμέρισμα του Παρισιού. Η διενέργεια μοριακού τεστ (PCR) τιμολογείται προς 43,89 ευρώ στα φαρμακεία.
Χειροπράκτες-κινησιοθεραπευτές
Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πόσο αυξήθηκε ο τζίρος των διενεργούντων τα τεστ, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Ένας φαρμακοποιός στο ίδιο παρισινό Διαμέρισμα εκτίμησε ότι η αύξηση δεν ξεπερνά το 10% την περίοδο της κρίσης. «Έχουμε προχωρήσει σε πολλές προσλήψεις, έχουμε αυξήσει σημαντικά και τις λειτουργικές δαπάνες μας για να ανταποκριθούμε», δηλώνει χαρακτηριστικά καθώς έξω από το φαρμακείο του σχηματίζονται ουρές δεκάδων μέτρων από πολίτες.
Δικαίωμα για να διενεργούν τεστ έχουν όμως και οι φυσικοθεραπευτές στη Γαλλία. Αυτοί τιμολογούν το τεστ αντιγόνου στα 24,93 ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα. «Κερδίζουμε 18,92 ευρώ για κάθε τεστ που διενεργούμε, καθώς τα έξοδά μας για το καθένα ανέρχονται σε 6 ευρώ. Έχουμε το δικαίωμα να προμηθευόμαστε κάθε ημέρα δωρεάν 20 τεστ από τα φαρμακεία. Κάποιοι είναι πάντως λίγο απρόθυμοι να κάνουν το τεστ στους φυσικοθεραπευτές», δήλωσε ο Σεμπαστιάν Γκεράρ, πρόεδρος του Εθνικού Συνδικάτου χειροπρακτών-κινησιοθεραπευτών της Γαλλίας.
Οι υπαίθριες τέντες
Αν σε κάτι συμφωνούν οι επαγγελματίες της υγείας, είναι ο παράνομος ανταγωνισμός που έχει οξυνθεί από κάποιους «υπαίθριους κομπογιαννίτες», όπως τους χαρακτηρίζει ο Σεμπαστιέν Γκεράρ.
«Υπάρχουν υπαίθριες εγκαταστάσεις για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό που λειτουργούν σωστά. Πρόκειται για αυτές που έχουν στηθεί έξω από τα φαρμακεία, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες δίχως να δημιουργείται επικίνδυνος συνωστισμός μέσα στο μαγαζί. Υπάρχουν όμως και για εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν σωστά, αφού ο πλησιέστερος φαρμακοποιός ή ο αρμόδιος υγειονομικός βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά», κατήγγειλε ο Πιερ-Ολιβιέ Βαριό.
Ο νόμος εν προκειμένω είναι σαφής: οι πρόχειρες κατασκευές που στήνονται για τη διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό πρέπει να έχουν δηλωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να εποπτεύονται από έναν επαγγελματία στο χώρο της υγείας που δραστηριοποιείται κοντά. «Με πλησίασε μια εταιρεία και μου ζήτησε να επιβλέπω τα τεστ που θα διενεργούνταν σε ένα παράπηγμα έξω από ένα νυκτερινό κέντρο. Φυσικά αρνήθηκα…», αποκάλυψε στη «Le Figaro» ο φαρμακοποιός του 9ου Διαμερίσματος του Παρισιού που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Το τεστ του αρχιτέκτονα
Είναι αλήθεια ότι πολλές επιχειρήσεις ζητούν την άδεια να στήσουν αντίσκηνα ή άλλες ελαφρές κατασκευές για τη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων υπό την αιγίδα των φαρμακείων στον προαύλιο χώρο των εγκαταστάσεών τους, συχνά σε αυλές εκπαιδευτηρίων. Κατ’ αρχήν δεν υπάρχει πρόβλημα για να εγκριθεί η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι υγειονομικοί έλεγχοι θα διενεργούνται από επαγγελματίες που έχουν την άδεια για κάτι τέτοιο, δηλαδή από γιατρούς, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, μαμές, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία – Ανάκαμψη με αστερίσκους για την καταναλωτική εμπιστοσύνη
«Τις προάλλες εντόπισα ένα φοιτητή αρχιτεκτονικής που είχε προσληφθεί για να κάνει δειγματοληψίες. Πρόκειται για μια απόλυτα καταχρηστική και παράνομη δραστηριότητα», καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Φαρμακοποιών. Ο Πιερ-Ολιβιέ Βαριό εξήγησε ότι υπό παρόμοιες συνθήκες τίθεται υπό αμφισβήτηση η εγκυρότητα των διαγνωστικών τεστ.
Πέραν των αναρμόδιων που παίρνουν τα δείγματα και κάνουν τα τεστ, πολλές φορές είναι και οι συνθήκες διενέργειας των εργαστηριακών μετρήσεων ακατάλληλες. «Τα αντιδραστήρια δεν λειτουργούν κατά τον ίδιο τρόπο σε έναν οιονεί εξωτερικό χώρο με χαμηλές θερμοκρασίες. Τα αποτελέσματα είναι διαφορετικά στο εσωτερικό ενός εργαστηρίου. Τα υλικά και ο εξοπλισμός διενέργειας των εξετάσεων δεν πρέπει να αφήνονται για πολλή ώρα κάτω από μια τέντα που έχει στηθεί έξω», εξηγεί ένας φαρμακοποιός.
«Ωωωω, Σανζ Ελυζέ»
«Παράνομες επιχειρήσεις ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια για να εκμεταλλευθούν την κερδοφόρα αγορά διενέργειας υγειονομικών ελέγχων για την πανδημία. Οι επιχειρήσεις αυτές λειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις ακριβώς δίπλα σε νόμιμα εργαστήρια επανδρωμένα με επαγγελματίες της υγείας, που όμως είναι δύσκολο να δημιουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα θυγατρικές και παραρτήματα ώστε να καλύψουν την εκτινασσόμενη ζήτηση», παραδέχθηκε ο Σεμπαστιέν Γκεράρ του Συνδικάτου Χειροπρακτών-Κινησιοθεραπευτών.
Σε κάθε περίπτωση, ο γαλλικός νόμος προβλέπει πρόστιμο 135 ευρώ σε μονάδες διενέργειας rapid test ή άλλων μεθόδων ανίχνευσης του κορωνοϊού που λειτουργούν παράτυπα. Πολύ υψηλότερα, βέβαια, είναι τα πρόστιμα και πολύ βαρύτερες οι ποινές σε περιπτώσεις σοβαρής κερδοσκοπίας, που επίσης πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Parisien», στην αρχή της εβδομάδας συνελήφθησαν δύο άνδρες στην περίφημη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι, οι οποίοι διενεργούσαν rapid tests προς 100 ευρώ έκαστο. Ε, είναι ακριβή γειτονιά το Σανς Ελυζέ…
Latest News
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube
Την Πέμπτη ανακοινώνει ο Μακρόν το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου , ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν πρόκειται να παρουσιάσει απόψε τον νέο πρωθυπουργό
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρούγκμαν: Αποσύρεται μετά από 25 χρόνια ως αρθρογράφος των New York Times
Την είδηση μοιράστηκε η συντάκτρια της στήλης Opinion Kathleen Kingsbury
«Διαστημική» άνοδος για τη SpaceX - Στα 350 δισ. δολ. η αποτίμηση
Η εκρηκτική αποτίμηση, εδραιώνει την ιδιότητα της SpaceX ως την πιο πολύτιμη ιδιωτική νεοφυή επιχείρηση στον κόσμο
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ