Αν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, και ενισχύουν τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναπροσαρμόσει την πολιτική της, στελέχη της εξακολουθούν να εμφανίζονται καθησυχαστικά.

Ο Φιλίπ Λέιν, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ μιλώντας στο RTE, ήταν σαφής:

«Αυτός ο αριθμός είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνος με αυτό που περιμέναμε. Ήμασταν ξεκάθαροι, τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, ότι θα υπάρξει μια κορύφωση του πληθωρισμού στο τέλος του 2021. Και αυτός ο αριθμός του 5% τον Δεκέμβριο θα πρέπει να ερμηνευθεί στο πλαίσιο της πανδημίας. Η πανδημία το 2020, το πρώτο έτος, οδήγησε σε ασυνήθιστα χαμηλό πληθωρισμό. Η εικόνα ανεστράφη το 2021. Και τώρα, το 2022, έχουμε ένα τρίτο σκέλος αυτού του επεισοδίου πανδημίας, όπου πιστεύουμε ότι φέτος ο πληθωρισμός θα μειωθεί. Μακροπρόθεσμα θα είναι πάνω από αυτό που θέλουμε, αλλά αυτή η τριετία – 2020, 2021, 2022 – είναι βασικά μέρος ενός πανδημικού κύκλου πληθωρισμού», τόνισε.

Ο κ. Λέιν υπενθύμισε ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, μελετήθηκαν οι προβλέψεις για φέτος, για το 2023, το 2024, και σύμφωνα με την ανάλυση της ΕΚΤ ο πληθωρισμός θα μειωθεί το 2022.

«Και στην πραγματικότητα, προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα είναι λίγο κάτω από τον στόχο μας το 2023 και το 2024. Λοιπόν, ναι, όταν ακούμε αριθμούς όπως 5% τον Δεκέμβριο του 2021, αυτό ακούγεται τόσο περίεργο, μετά από μια μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, αλλά και πάλι, για να επαναλάβουμε, πιστεύουμε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα χαλαρώσουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Και στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός το 2023 και το 2024 θα είναι λίγο πιο κάτω από αυτό που θα θέλαμε να είναι όσον αφορά τον στόχο μας».

Κληθείς να σχολιάσει την άποψη που διατυπώνεται από ολοένα και περισσότερους αξιωματούχους και αναλυτές ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι πιο επίμονος και επίμονος από όσο εκτιμά η ΕΚΤ, ο κ. Λέιν διατήρησε κάποια επιψύλαξη:

«Πάντα — όταν εξετάζουμε τον πληθωρισμό — αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν κίνδυνοι και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν κίνδυνοι ο πληθωρισμός να είναι πάνω από τις προβλέψεις μας, αλλά και κίνδυνοι ο πληθωρισμός να είναι χαμηλότερος από τις προβλέψεις μας. Πρέπει λοιπόν να δούμε και τα δύο αυτά σενάρια. Επομένως, φυσικά, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο σενάριο του πληθωρισμού να είναι πάνω από τις προβλέψεις μας, και θα παρακολουθούμε την κατάσταση»

Αναφερόμενος στις τιμές της ενέργειας το μέλος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι στα νούμερα Δεκεμβρίου οι τιμές της ενέργειας, ολόκληρης της κατηγορίας ενέργειας, αυξήθηκαν κατά 26% το 2021: «Τώρα επιτρέψτε μου επίσης, φυσικά, να σας υπενθυμίσω ότι το 2020, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν. Επομένως, ένα μέρος αυτού είναι απλώς μια αντιστροφή. Αλλά το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί τόσο πολύ είναι μια μεγάλη ανησυχία. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να γενικεύσω αυτό το σημείο: φυσικά, πρέπει να το σκεφτούμε όσον αφορά τις συνέπειες του
πληθωρισμού, αλλά η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ένας σημαντικός εισαγωγέας ενέργειας. Συλλογικά, η Ευρώπη που πληρώνει πολύ περισσότερα για τις εισροές ενέργειας είναι ένα σημαντικό οικονομικό ζήτημα».

Και πρόσθεσε: «αυτό που πιστεύουμε είναι: η προσφορά θα αλλάξει, οι πιέσεις θα πρέπει να μειωθούν συνολικά φέτος. Στην αγορά πετρελαίου, πιστεύουμε ότι οι πιέσεις προσφοράς θα μειωθούν. Όμως, η αγορά φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντική για την ενέργεια στην Ευρώπη. Και υπάρχουν διάφορα είδη δυναμικών που συμβαίνουν εκεί. Αλλά θα σας υπενθυμίσω,
ότι οι αντιδράσεις στον εφοδιασμό συμβαίνουν και εκεί, όσον αφορά, για παράδειγμα, την ανακατεύθυνση της αποστολής υγροποιημένου φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο στην Ευρώπη. Θα παρακολουθούμε λοιπόν αυτό. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που είναι πολύ ευρύτερο από το θέμα της ΕΚΤ. Το γεγονός ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί τόσο πολύ είναι ένα μείζον ζήτημα οικονομικής πολιτικής γενικά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία