Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν και σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι μάλιστα ανέτρεψαν το αρχικό αρνητικό πρόσημο, καθώς έλαβαν ώθηση τόσο από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων όσο και από τη δέσμευση του επικεφαλής της Federal Reserve, J. Powell, ότι θα επιστρατευτούν όλα τα εργαλεία για τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 0,51% στις 36.251 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,92% στις 4.713 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 1,41% στις 15.153 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι μετοχές που επηρεάζονται από την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, όπως οι τεχνολογικές, άρχισαν να σταθεροποιούνται, μετά την ήπια έστω αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η πρόσφατη διόρθωση της αγοράς, ιδίως από τις αρχές του νέου έτους, ανέδυσε αρκετές ευκαιρίες που εκμεταλλεύονται τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, ο τεχνολογικός κλάδος έδειξε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ότι βρίσκεται σε διαδικασία ανάκαμψης. Η Amazon ενισχύθηκε περισσότερο από 2%, ενώ οι Apple και η Nvidia κέρδισαν περίπου 1,5% η καθεμία. Άλμα σημείωσε και η Illumina, η οποία σημείωσε άνοδο 14%, μετά την ανακοίνωση ότι η πορεία των εσόδων το 2022 θα είναι καλύτερη του αναμενομένου.

Το ενδιαφέρον πάντως ήταν σήμερα εστιασμένο στην κατάθεση του προέδρου της Fed, J. Powell, ο οποίος ανέφερε ότι αναμένει μια ομαλοποιημένη αλυσίδα εφοδιασμού να συμβάλει στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων το 2022. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Fed δεν θα διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το προβλεπόμενο εάν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός.

Πέρα από τα παραπάνω, ο κ. Powell ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να ξεκινήσει από φέτος η συρρίκνωση του ισολογισμού της από τα επίπεδα των 8,8 τρισ. δολ. στα οποία έφτασε λόγω των μέτρων ελάφρυνσης που πάρθηκαν για την ανάσχεση της πανδημικής κρίσης

Στα μάκρο της ημέρας, η εμπιστοσύνη μεταξύ των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων ενισχύθηκε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB). Ο δείκτης αισιοδοξίας μικρών επιχειρήσεων σημείωσε άνοδο στις 98,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 98,4 μονάδες τον Νοέμβριο, ελαφρώς υψηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 98,7 μονάδες που ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street