Η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για τη διάδοση του ψηφιακού γιουάν στον ευρύτερο πληθυσμό, καθώς οι τεχνολογικοί γίγαντες της χώρας, όπως η Alibaba και η Tencent, επιστρατεύονται.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εργάζεται για την ψηφιακή μορφή του κρατικού της νομίσματος από το 2014 . Γνωστό και ως e-CNY, έχει σχεδιαστεί για να αντικαθιστά τα μετρητά και τα νομίσματα που ήδη κυκλοφορούν. Δεν είναι ένα κρυπτονόμισμα όπως το bitcoin, εν μέρει επειδή ελέγχεται και εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα. Το Bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα που δεν υποστηρίζεται από καμία κεντρική τράπεζα ή έναν μόνο διαχειριστή.

Το ψηφιακό γουάν της Κίνας είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος της κεντρικής τράπεζας (CBDC) πάνω στο οποίο εργάζονται επίσης πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο — αν και η κινεζική κεντρική τράπεζα είναι πολύ πιο μπροστά από τις αντίστοιχές της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέχρι σήμερα, η Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει πιλοτικά το ψηφιακό νόμισμα μέσω λαχειοφόρων αγορών και δεκάδες εκατομμύρια ψηφιακά γιουάν έχουν διανεμηθεί σε πολίτες σε λίγες πόλεις στην Κίνα.

Οι κινεζικές αρχές ενισχύουν τώρα τη φιλοδοξία τους να επεκτείνουν τη χρήση του e-CNY σε περισσότερους πολίτες, παρόλο που δεν έχει οριστεί ημερομηνία κυκλοφορίας σε εθνικό επίπεδο.

Επιστρατεύονται οι τεχνολογικοί γίγαντες

Την περασμένη εβδομάδα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κυκλοφόρησε μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες σε 10 περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πόλεων της Σαγκάης και του Πεκίνου, να εγγραφούν και να χρησιμοποιήσουν το ψηφιακό νόμισμα.

Τα δύο κυρίαρχα συστήματα πληρωμών στην Κίνα είναι το WeChat Pay της Tencent και το Alipay, το οποίο διαχειρίζεται η θυγατρική της Alibaba, Ant Group.

Ίσως η πιο σημαντική ώθηση ήρθε την Πέμπτη, όταν η Tencent ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat θα υποστήριζε το ψηφιακό γιουάν . Το WeChat έχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο χρήστες και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής στην Κίνα.

Προκλήσεις

Όπως επισημαίνει το CBNC, μια πιθανή πρόκληση για την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είναι να κάνει τους ανθρώπους να κατεβάσουν τη νέα τους εφαρμογή ψηφιακού γιουάν και να αλλάξουν από το WeChat και το Alipay. Ως εκ τούτου, η ενσωμάτωση με το WeChat είναι το κλειδί και δίνει στο e-CNY μια δυνητικά τεράστια βάση χρηστών.

Την Παρασκευή, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com δήλωσε ότι θα αρχίσει να διευκολύνει τους εμπόρους τρίτων που πωλούν στην πλατφόρμα του να αρχίσουν να αποδέχονται το e-CNY.

Το JD.com ήταν ένας από τους πρώτους συνεργάτες του ψηφιακού γιουάν και στο παρελθόν το είχε αποδεχτεί για πληρωμή σε μερικές περιπτώσεις . Τώρα, προσπαθεί να το επεκτείνει περαιτέρω.

Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας είχε δηλώσει προηγουμένως την πρόθεσή της να διαθέσει το ψηφιακό γιουάν στους επισκέπτες των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Οι χώροι διεξαγωγής των Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο θα μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή e-CNY εκεί. Ωστόσο, συνολικά, ο όγκος των συναλλαγών είναι απίθανο να ταιριάζει με αυτόν που είδαν η Alipay και το WeChat Pay, σύμφωνα με τον Paul Triolo, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων γεωτεχνολογίας σε κίνδυνο Eurasia Group.

«Για το άμεσο μέλλον, ακόμα κι αν υπάρξει άνοδος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, το ποσοστό κύκλου εργασιών των ψηφιακών RMB της κεντρικής τράπεζας είναι πιθανό να είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με τις δημοφιλείς πλατφόρμες πληρωμών WeChat Pay και Alipay», δήλωσε ο Triolo. Το κινεζικό νόμισμα αναφέρεται επίσης ως renminbi, ή RMB.

«Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες εξειδικευμένες περιοχές όπου το ψηφιακό RMB θα μπορούσε να δει μεγαλύτερη χρήση, όπως η πληρωμή ορισμένων τύπων κρατικών λογαριασμών ή για πράγματα όπως η μεταφορά, ιδιαίτερα εάν η κεντρική τράπεζα προσφέρει κίνητρα όπως κόκκινους φακέλους και άλλα κίνητρα .»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή