Οι κινεζικές αρχές, προωθώντας το δικό τους ψηφιακό νόμισμα το e-γιουάν, έχουν επιβάλει μια σειρά αυστηρούς περιορισμούς στην αγορά κρυπτονομισμάτων, απαγορεύοντας το mining.

Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει τη δράση των επίδοξων ανθρακωρύχων, που παρά τις απαγορεύσεις δεν σταματούν την εξόρυξη.

Το CNBC φιλοξενεί την περίπτωση του Kirk που εξορύσσει bitcoin στην κινεζική επαρχία Σιτσουάν, ελπίζοντας κάθε μέρα να μην τον πιάσουν οι αρχές.

Όπως και άλλοι ανθρακωρύχοι crypto, που τελούν σε καθεστώς παρανομίας, ο Κιρκ – ο οποίος ζήτησε μόνο να αναγνωριστεί με το ψευδώνυμό του για να διασφαλίσει την ασφάλειά του – γίνεται δημιουργικός για να αποφύγει τον εντοπισμό.

Έχει απλώσει τον εξοπλισμό εξόρυξής του σε πολλές τοποθεσίες, έτσι ώστε καμία επιχείρηση να μην ξεχωρίζει στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Έχει επίσης πάει «πίσω από τον μετρητή», αντλώντας ηλεκτρική ενέργεια απευθείας από μικρές, τοπικές πηγές ενέργειας που δεν είναι συνδεδεμένες στο μεγαλύτερο δίκτυο. Κι έχει λάβει μέτρα για να κρύψει και το γεωγραφικό ψηφιακό του αποτύπωμα.

Ο Κιρκ λέει στο CNBC ότι έχει συνηθίσει να «ξεπερνά τα πράγματα» όταν πρόκειται για τη λειτουργία μιας επιχείρησης στην Κίνα
«Δεν ξέρουμε ποτέ σε ποιο βαθμό η κυβέρνησή μας θα προσπαθήσει να πατάξει… για να μας εξαφανίσει», είπε.

Παρά τις απαγορεύεις του Πεκίνου , πολλές πηγές λένε στο CNBC ότι έως και το 20% όλων των εξορυκτών bitcoin στον κόσμο παραμένουν στην Κίνα.

Τα δεδομένα από την κινεζική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Qihoo 360 δείχνουν ότι η υπόγεια εξόρυξη κρυπτονομισμάτων φαίνεται να είναι ζωντανή στην Κίνα. Σε μια αναφορά του Νοεμβρίου, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε ότι υπάρχουν κατά μέσο όρο 109.000 ενεργές διευθύνσεις IP εξόρυξης κρυπτογράφησης στην Κίνα σε καθημερινή βάση. Οι περισσότερες από αυτές τις διευθύνσεις, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκονται στις επαρχίες Guangdong, Jiangsu, Zhejiang και Shandong.

Η εξόρυξη κρυπτογράφησης έχει επιβιώσει στην Κίνα, εν μέρει, επειδή πολλοί ανθρακωρύχοι δεν ήταν σίγουροι αν το Πεκίνο ήταν πραγματικά σοβαρό για την απαγόρευση.

Η ανακοίνωση της χώρας αυτή την άνοιξη ότι θα καταπολεμήσει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων συνδυάστηκε με την εκατονταετηρίδα από την ίδρυση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μια εποχή που ασκούνταν πίεση στους νομοθέτες να δείξουν δύναμη. Μερικοί ανθρακωρύχοι – ειδικά χειριστές μικρότερης κλίμακας που δεν είχαν τους πόρους ή τις συνδέσεις για να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό – θεώρησαν ότι πολλές από τις συζητήσεις σχετικά με τα κρυπτονομίσματα από την κυβέρνηση ήταν θλιβερές, έτσι απενεργοποίησαν, έμειναν χαμηλά για μερικές εβδομάδες και μετά ήρθαν ξανά στο διαδίκτυο, λαμβάνοντας μερικές επιπλέον προφυλάξεις όταν το έκαναν.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα είναι γνωστή ως ένθερμος αντίμαχος του mining, ωστόσο το 2021 η κινεζική κυβέρνηση σκλήρυνε τη στάση της. Προέβη στην επίσημη καταστολή της βιομηχανίας της κρυπτογράφησης, ανακοινώνοντας ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν είναι νόμιμο χρήμα και ότι οι δραστηριότητες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, καθώς και οι συναλλαγές αυτών, είναι παράνομες. Συμπληρωματικά, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBoC) δημοσίευσε μια λίστα απαγορευμένων δραστηριοτήτων, που περιείχε τις συναλλαγές, τη λειτουργία ξένων ανταλλακτηρίων και την έκδοση token. Τον Σεπτέμβριο, τα γνωστά ανταλλακτήρια Binance και Huobi Global έπαυσαν τις νέες εγγραφές για Κινέζους πελάτες. Παράλληλα, ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba ανακοίνωσε ότι από τις 8 Οκτωβρίου θα σταματήσει την πώληση εξειδικευμένου εξοπλισμού εξόρυξης στην πλατφόρμα του.

Φυσικό επακόλουθο ήταν η έξοδος πληθώρα καταπιεσμένων επιχειρήσεων και εταιρειών-εγκαταστάσεων εξόρυξης από την χώρα. Οι εταιρείες κατάφεραν να μετεγκατασταθούν σε χώρες με κανονισμούς φιλικούς προς τα κρυπτονομίσματα. Huobi, Binance, BTC.com και Bitmain αποτελούν μερικές από τις εταιρείες που ‘μετανάστευσαν’ για την εύρεση μίας πιο φιλικής ρυθμιστικής αρχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News