Την τοποθέτηση στρατιωτικού συνδέσμου εκατέρωθεν στα Γενικά Επιτελεία Ναυτικού Ελλάδας και Αιγύπτου αποφάσισαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Αντιστράτηγος Osama Roshdy Askar, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση.

Η οικοδόμηση μιας αναβαθμισμένης αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου έχει γίνει ιδιαίτερα αντιληπτή τα τελευταία χρόνια. Η σχέση αυτή στηρίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και έχει ως σκοπό την διασφάλιση της ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή τη Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Προάγγελος αυτής της αναβαθμισμένης στρατιωτικής συνεργασίας ήταν η υπογραφή του προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας για το 2021 που είχε σκοπό την αύξηση των συνεκπαιδεύσεων προσωπικού και μέσων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα, καθώς και τη διεξαγωγή διμερών ασκήσεων με επιστέγασμα την διακλαδική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ, η οποία αποτελεί πόλο έλξης σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης το 2021 συνεχείς ήταν οι επαφές σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο τόσο για την παρακολούθηση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων όσο και η ανταλλαγή επίσημων επισκέψεων των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και η τιμητική πρόσκληση και συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στα εγκαίνια της νέας Ναυτικής Βάσης 3η ΙΟΥΛΙΟΥ της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, που εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah el-Sisi.

Επισφράγιση

Ως επισφράγιση της ειδικής και ισχυρής σχέσης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών ήρθε η υλοποίηση της απόφασης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Αντιστράτηγου Osama Roshdy Askar, για την τοποθέτηση στρατιωτικού συνδέσμου εκατέρωθεν στα Γενικά Επιτελεία Ναυτικού των δύο χωρών, με σκοπό την καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους, την ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών και την άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων κατά την διάρκεια κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων όπως και η σχεδίαση και διεξαγωγή επιχειρήσεων στην περιοχή της Μεσογείου.

Η τοποθέτηση στο ΓΕΝ στρατιωτικού συνδέσμου βαθμού Πλοιάρχου της Αιγύπτου στις αρχές Ιανουαρίου του 2022, έρχεται ως συνέχεια της αντίστοιχης τοποθέτησης Έλληνα Αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού στην Αίγυπτο το 2021 και αποδεικνύει έμπρακτα την δυναμική που έχει αποκτήσει η διμερής συνεργασία σε στρατιωτικό πλαίσιο ως συνέχεια και υποστηρικτικά των δράσεων που λαμβάνουν χώρα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο με αποκορύφωμα την συμφωνία για την οριοθέτηση μέρους των Θαλάσσιων Οικονομικών Ζωνών των δύο κρατών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».