Τ0 2022 θα είναι αναμφίβολα η χειρότερη χρονιά για τους κλασικούς αποταμιευτές, που για χρόνια εμπιστεύονταν τα χρήματά τους σε παραδοσιακά καταθετικά προγράμματα.

Οι τράπεζες έχουν ήδη σχεδόν μηδενίσει τα επιτόκια της πλειονότητας των προϊόντων τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν προχωρήσει ακόμη και σε κατάργηση προθεσμιακών λογαριασμών.

Πλέον, κανένα προϊόν προκαθορισμένης διάρκειας στους συστημικούς ομίλους δεν προσφέρει όφελος άνω του 0,03% σε ετησιοποιημένη βάση. Είναι πολύ πιθανό δε και αυτό το όριο να πέσει ακόμη χαμηλότερα τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται στις επιχειρηματικές καταθέσεις να επιβληθούν αρνητικά επιτόκια. Δηλαδή ο καταθέτης θα καταβάλλει φύλακτρα στην τράπεζα στην οποία τηρεί τη ρευστότητά του.

«Σε αυτό το περιβάλλον, οι αποταμιευτές δεν έχουν και πολλές επιλογές. Ή θα αναλάβουν κάποιο ρίσκο για τη διεκδίκηση μίας ικανοποιητικής απόδοσης ή θα δουν τον πληθωρισμό και ενδεχομένως και τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα να τρώνε τα χρήματά τους», υπογραμμίζει τραπεζική πηγή.

Σημειώνει ωστόσο, ότι οι πιο συντηρητικοί, που δεν επιθυμούν να διακινδυνέψουν το αρχικό τους κεφάλαιο, έχουν και έναν εναλλακτικό τρόπο για να αναπληρώσουν τους χαμένους τόκους.

Λύση μέσω του πλαστικού χρήματος

Η λύση, κατά τον ίδιο, είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης μετρητών και η αντικατάστασή τους στις πληρωμές με κάρτες που συμμετέχουν σε προγράμματα επιβράβευσης.

Με τον τρόπο αυτό, ακόμη και σε κάθε αγορά, μπορούν να έχουν ένα αξιοσημείωτο όφελος κάθε μήνα, μέσα από τα ψώνια τους.

Όσο περισσότερο χρησιμοποιούν την κάρτα τους, τόσο το καλύτερο. Φυσικά, για να μεγιστοποιηθεί το κέρδος θα πρέπει να επιλέξουν πρόγραμμα επιβράβευσης που ταιριάζει με τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Εξάλλου, μπορούν να εκμεταλλευτούν τις κατά περιόδους προσφορές ενισχυμένης επιβράβευσης, που μπορεί να δίνουν πίσω έως και το 20% επί της αξίας μίας συναλλαγής.

Βγαίνουν 500 ευρώ

Σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος, ένα μέσο νοικοκυριό θα μπορούσε κάλλιστα να εξασφαλίσει δωρεάν αγορές της τάξης των 500 ευρώ ετησίως, πληρώνοντας παντού με κάρτα.

Όπως λέει, το κέρδος αυτό ισοδυναμεί με τους τόκους μίας μεγάλης προθεσμιακής κατάθεσης και μάλιστα αφορολόγητους, μιας και δεν επιβάλλεται κάποιο τέλος από το κράτος στη συγκεκριμένη ανταμοιβή.

Έτσι, ο καθένας μπορεί να εξασφαλίσει εικονικά χρήματα που μπορούν ωστόσο να χρησιμοποιηθούν ως πραγματικά ευρώ, για αγορές στους συνεργάτες του πιστωτικού ιδρύματος που εξέδωσε την κάρτα του.

Τα 500 ευρώ που προαναφέρθηκαν μόνο αμελητέο ποσό δεν είναι. Για να τα κερδίσει κάποιος σε ετήσια βάση μέσω προθεσμιακής κατάθεσης, θα έπρεπε το επιτόκιό της να διαμορφώνεται σε 0,50% και να έχει αποταμιεύσει 130.000 ευρώ περίπου!

«Με τέτοια απόδοση, τι να την κάνεις την προθεσμιακή κατάθεση» αναρωτιέται η ίδια πηγή. Για το λόγο αυτό συστήνει σε όσους δεν χρησιμοποιούν τα προγράμματα επιβράβευσης των τραπεζών, να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Ενώ για όσους ήδη έχουν μπει στο παιχνίδι της ανταμοιβής, συμβουλεύει να κάνουν αγορές σε επιχειρήσεις που προσφέρουν μεγαλύτερη επιβράβευση και να παρακολουθούν συνεχώς τις προσφορές ενισχυμένου κέρδους που τρέχουν αρκετά συχνά οι τράπεζες. Με τον τρόπο αυτό θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις