Σχεδόν δύο μέρες πριν, η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων βρισκόταν στο κατώφλι της πτώσης κάτω από τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Προς έκπληξη όλων, τις τελευταίες 24 ώρες έχει αποτρέψει την μοιραία αυτή πτώση, ανακάμπτοντας πάνω από 4%. Την ανάκαμψη κατεύθυναν το Ethereum (ΕΤΗ) και το Solana με αύξηση 8% και το Binance Coin (ΒΝΒ) και το Polkadot (DOT) με 11%.

Θα μπορούσε η ανάκαμψη αυτή να σημάνει μία ανοδική πορεία και επαναφορά στα προηγούμενα υψηλά?

Το 2021, ένα έτος κατά το οποίο η τιμή του Ethereum αυξήθηκε περίπου κατά 403% – από τα $735 στα $3.700 -, είχε καταγράψει 164 ημέρες απωλειών και 201 ημερών κερδών. Σε 52 περιπτώσεις, το ETH σημείωσε ένα ανοδικό σερί 24ώρου πριν υποχωρήσει μέσα σε μία μέρα, σύμφωνα με δεδομένα από το Investing.com.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε ότι αυτό είναι κάτι περισσότερο από μία προσωρινή ‘παρεμβολή’.

Αλλά οι αγορές ανά τον κόσμο, και ειδικά στις ΗΠΑ, διανύουν μία περίοδο αστάθειας. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve/ FED) αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια – κατά 3 φορές – το 2022, ώστε να μετριάσει τον πληθωρισμό. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Delphi Digital, Kevin Kelly, είναι η μείωση του διαθέσιμου ποσού των χρημάτων για δανεισμό και δαπάνη. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Όταν η ρευστότητα είναι υψηλή και επεκτείνεται, οι μετοχές και τα κρυπτονομίσματα τείνουν να καταγράφουν υψηλότερες αποδόσεις. Το αντίθετο ισχύει όταν η ρευστότητα μειώνεται».

Στις παραδοσιακές κεφαλαιαγορές, σημαντικοί δείκτες έχουν υποχωρήσει. Ο S&P 500, ο οποίος κατέγραψε αποδόσεις 26,9% πέρυσι, έχει μειωθεί πάνω από 1%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτες NASDAQ έχει υποχωρήσει πάνω από 3%, μετά την αύξηση του κατά 21,4% το 2021.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρατηρείται συσχέτιση μεταξύ των κινήσεων στις αγορές κρυπτονομισμάτων και στις παραδοσιακές κεφαλαιαγορές. Οι μετοχές – και συγκεκριμένα οι τεχνολογικές- και τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται ως περιουσιακά στοιχεία κινδύνου λόγω της μεταβλητότητάς τους. Για τον λόγο αυτό, ακολουθούν παρόμοια πορεία τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από την εταιρεία δεδομένων Kaiko, η συσχέτιση μεταξύ του Bitcoin και των αμερικανικών χρηματιστηριακών δεικτών είναι υψηλότερη, εν συγκρίσει με τον Ιούλιο του 2020. Εν αντιθέσει, η συσχέτιση του BTC με τον χρυσό είναι χαμηλότερη από 0.

Με τη σειρά του, το Ethereum έχει συντελεστή συσχέτισης με το Bitcoin 0,72, σύμφωνα με στοιχεία του Cryptowatch.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News