ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο  κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

Κύριε Χρήστο Σταϊκούρα

Γιατί επιχορηγείται με  579 εκατ. ευρώ  τον χρόνο και επί δεκάδες χρόνια το Ταμείο Προσωπικού της ΔΕΗ

Πρόκειται για ένα ποσό που είναι ίσο περίπου με εκείνο για τους ανέργους προς τον  ΟΑΕΔ και την υγεία  προς τον ΕΟΠΥΥ! 

Διάβασα ότι σε τηλεοπτική εκπομπή στον σταθμό Mega ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «προσδοκία είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 60 εκατ. ευρώ το 2022 και ότι στόχος είναι  οι Έλληνες να πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο φόρο μέσα στο 2022». Και η ταπεινότητά μου ως συνεπούς  φορολογούμενου και τακτικώς καταβάλλοντος και στις προθεσμίες τους φόρους μου μόνο από τη σύνταξη εργαζομένου επί 40 σαράντα συνεχή χρόνια και εν ονόματι και του 1.000.000 περίπου Ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι συμβάλλουν κατ΄έτος  στη συγκέντρωση φόρων εισοδήματος κατά περίπου 90%, θα ήθελα να μού επιτρέψει ο υπουργός Οικονομικών να υπενθυμίσω ότι αυτά τα 60 εκατ. ευρώ  που έχει ως στόχο να πληρώσουν λιγότερο εφέτος οι Έλληνες αποτελούν μόνο των ένα δέκατο του ποσού  για επιχορήγηση  που  έχει εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό ως εκτίμηση για το 2021 και ως πρόβλεψη για το 2022 του Ταμείου Προσωπικού της ΔΕΗ. 

Συγκεκριμένα, στον πίνακα 3.8 με τίτλο “Μεταβιβάσεις προϋπολογισμού σε φορείς εντός και εκτός της Γενικής Κυβέρνησης σε ταμειακή βάση” και υπό τον χρησμώδη και ατέλειωτο κωδικό “Αντιπαροχή έναντι της ενσωματωμένης  στη ΔΕΗ ΑΕ περιουσίας του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ”  αναγράφεται το ποσό των 579 εκατ. ευρώ (βλέπε φωτοτυπημένο πίνακα). Σημειώνω ότι το ποσό αυτό (που πριν από μερικά χρόνια ήταν 700 εκατ. ευρώ) αναγράφεται σε κάθε κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο στον πίνακα των μεταβιβάσεων ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και ως “επιχορήγηση”! 

Επίσης, υπενθυμίζω στον κ. υπουργό ότι το ποσό αυτό για το Ταμείο Προσωπικού της ΔΕΗ είναι περίπου το ίδιο με εκείνο που αναγράφεται για το 2021 στον ίδιο παρατιθέμενο πίνακα ως παροχές ανεργίας  στον ΟΑΕΔ (654 εκατ. ευρώ) και το ίδιο περίπου (μικρότερο πάντως) ως παροχές υγείας στον  ΕΟΠΥΥ (504 εκατ. ευρώ). 

Πρόκειται για ποσά που περιλαμβάνονται στον ίδιο πίνακα ως παροχές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ), συνολικού ποσού … 26,6 δισ. ευρώ ή στο συνολικό ποσό μεταβιβάσεων και σε διάφορους άλλους φορείς (νοσοκομεία, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ) 28,7 δισ. ευρώ, που απορροφά το 61,7 των εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους την ίδια χρονιά (45,6 δισ. ευρώ)!!! 

 Σημειώνω ότι έως το 2015 στον  πίνακα των επιχορηγούμενων από τον κρατικό προϋπολογισμό αναγραφόταν, μαζί με το ΤΑΠ-ΔΕΗ, και τοΤαμείο Ασφάλισης Προσωπικού του ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ) με το ποσό των 665 εκατ. ευρώ ετησίως. Δηλαδή, στους προηγούμενους κρατικούς προϋπολογισμούς εμφανιζόταν το ποσό των 600 εκατ. ευρώ προς τον ΤΑΠ-ΔΕΗ ως επιχορήγηση και όχι  με τον παραπάνω …  κωδικό “Αντιπαροχή  έναντι της ενσωματωμένης  στη ΔΕΗ ΑΕ περιουσίας του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ”, μολονότι από το 2008 ήδη, με τον Νόμο 3655/2008 (ΦΕΚ 58/3.4.2008),  και το ΤΑΠ-ΔΕΗ, όπως και το ΤΑΠ-ΟΤΕ εντάχθηκαν στο ΙΚΑ, όπως και πολλά άλλα ασφαλιστικά ταμεία… 

Αυτό έγινε από το 2011, όταν  η τρόικα στο πλαίσιο της εφαρμογής του πρώτου Μνημονίου συνεχώς πίεζε όλες τις κυβερνήσεις να καταργήσουν τους φόρους υπέρ τρίτων. Πράγματι, σταδιακά καταργήθηκαν δεκάδες τέτοιοι φόροι με “θύματα” δεκάδες ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των οποίων το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, ο δικός μου  (επικουρικής και περίθαλψης των δημοσιογράφων) ΕΔΟΕΑΠ, το δικό μου (Συντάξεων των δημοσιογράφων), το ΤΣΠΕΑΘ (με την κατάργηση του αγγελιοσήμου το 2016), το ΝΑΤ, το Ταμείο Εμπόρων, Συντάξεων Νομικών, Στρατού, Ναυτικού, Ξενοδόχων, Εθνικής Άμυνας, με απώλεια εσόδων που ξεπερνούσαν  τα 2 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά οι φόροι υπέρ τρίτων που κατευθύνονται και σε άλλους φορείς (υπουργεία, ΟΤΑ, σύλλογοι κ.λπ.) υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ.  Εκτιμάτο τότε ότι μόνο για τα επικουρικά και μετοχικά Ταμεία δικηγόρων, μηχανικών, ενστόλων αρτοποιών και χημικών, η κατάργηση υπολογίζεται πως θα επέφερε απώλειες 470 ευρώ, ενώ το ΝΑΤ έχασε έσοδα τα οποία προέρχονται από 26 διαφορετικούς φόρους υπέρ τρίτων, το Ταμείο Εμπόρων από 24 και το Ταμείο Νομικών από 10 φόρους. 

Ερωτάται, λοιπόν, ο κ. υπουργός: 

Πρώτον, τι σημαίνει “Αντιπαροχή έναντι της ενσωματωμένης  στη ΔΕΗ ΑΕ περιουσίας του Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ”; 

Δεύτερον, ποιά άμεση σχέση με τη ΔΕΗ, με την περιουσία της και το Ταμείο Προσωπικού της ΔΕΗ έχει ο Έλληνας φορολογούμενος και μεταβιβάζει, επιδοτεί, επιχορηγεί ετησίως  με το τεράστιο ποσό των 579 εκατ. ευρώ επί δεκαετίες το ασφαλιστικό αυτό ταμείο, που είναι μάλιστα ίσο περίπου με εκείνο που χορηγείται για ανέργους και την υγεία; Έχει καμιά σχέση … ανταποδοτικότητας; Σημειώνεται ότι η κατάργηση των άλλων φόρων υπέρ τρίτων που προανέφερα έγινε με κριτήριο ότι δεν ήταν ανταποδοτικοί! 

Τρίτον, όταν ήδη από το 2014 άρχισε σταδιακά η κατάργηση εκατοντάδων φόρων υπέρ τρίτων ή, καλύτερα, κοινωνικών πόρων διάφορων ταμείων και φορέων, δηλαδή πόρων που συγκεντρώνονταν εμμέσως με την επιβολή ποσοστού επί της δαπάνης μιας αίτησης , μιάς άδειας κλπ, γιατί δεν καταργήθηκε και η παροχή αυτή, η οποία  μάλιστα είναι άμεση, δηλαδή επιβαρύνεται άμεσα ο φορολογούμενος; 

Τέταρτον, επιχορηγούνται, όπως το ΤΑΠ-ΔΕΗ και το ΤΑΠ-ΟΤΕ,  από τον κρατικό προϋπολογισμού και όλα τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, των οποίων καταργήθηκαν οι κοινωνικοί πόροι; 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion