Την αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε Γενεύη και Βρυξέλλες ανακοίνωσε ουσιαστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, γεγονός που είχε άμεσα αρνητική επίδραση στο ρωσικό χρηματιστήριο και το ρούβλι.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν παρά το γεγονός πως υπήρχαν «θετικά στοιχεία» σε συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία ωστόσο η Μόσχα δεν θεωρούσε βασικά για τις απαιτήσεις της. «Αυτό είναι κακό» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, δήλωσε πως η Ρωσία έχει την «πολιτική βούληση» να συνεχίσει τις συνομιλίες, εφόσον η Δύση ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί το ζήτημα του περιορισμού της επέκτασης του ΝΑΤΟ.

Το αδιέξοδο είχε αποκαλύψει νωρίτερα σε δηλώσεις του και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, επισημαίνοντας πως δεν βλέπει το λόγο να συνεχίσουν οι συνομιλίες τις επόμενες ημέρες.

Οι αρνητικές εξελίξεις που επαναφέρουν στο προσκήνιο τις απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Ουκρανίας από τη Ρωσία είχαν άμεσα αρνητική επίδραση τόσο στην ρωσική όσο βέβαια και στην ουκρανική αγορά.

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε κατά σχεδόν 3% πέφτοντας σε χαμηλό εννέα μηνών έναντι του δολαρίου στα 76,5 ρούβλια, ενώ στο χαμηλότερο σημείο του από τον περασμένο Απρίλιο έναντι του αμερικανικού δολαρίου έφτασε και το ουκρανικό νόμισμα.

Στην αγορά ομολόγων, το ρωσικό 10ετές σημείωσε πτώση κατά 1,8% φτάνοντας στη χαμηλότερη τιμή του από το Μάρτιο του 2020, με αποτέλεσμα η απόδοση να εκτιναχθεί στο 9%.

Την ίδια ώρα ο δείκτης Moex στο χρηματιστήριο της Μόσχας έκανε βουτιά κατά 4,1% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2020.

Θυμίζουμε πως η Ρωσία έχει αρνηθεί τις πληροφορίες πως σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία, όμως πριν τις συνομιλίες είχε προειδοποιήσει για «στρατιωτικο-τεχνική απάντηση» εφόσον οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν. Απομένει να φανεί πλέον τι εννοούσε…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή