Πληροφορίες που υποδεικνύουν ότι η Ρωσία έχει τοποθετήσει ειδική ομάδα στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου εξαπολύσει «ψευδή επιχείρηση» και να δημιουργήσει πρόσχημα για ρωσική εισβολή έχουν στα χέρια τους οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN υπάρχουν αποδείξεις ότι οι πράκτορες αυτοί είναι εκπαιδευμένοι στον αστικό πόλεμο και στη χρήση εκρηκτικών για τη διεξαγωγή πράξεων δολιοφθοράς κατά των δυνάμεων που είναι φίλα προσκείμενες στη Ρωσία.

Ο ισχυρισμός αυτός απηχεί δήλωση του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας την Παρασκευή, η οποία ανέφερε ότι οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες προετοιμάζουν προβοκάτσιες κατά των ρωσικών δυνάμεων σε μια προσπάθεια να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν υπαινίχθηκε ότι έχει λάβει γνώση των πληροφοριών αυτών.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι «οι στρατιωτικές μονάδες της επιτιθέμενης χώρας και οι δορυφόροι της λαμβάνουν εντολές να προετοιμαστούν για τέτοιες προκλήσεις».

Το πόρισμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έρχεται μετά από διπλωματικές συναντήσεις μιας εβδομάδας μεταξύ Ρώσων και δυτικών αξιωματούχων σχετικά με τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων στρατευμάτων από τη Ρωσία κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας. Αλλά οι συνομιλίες απέτυχαν να επιτύχουν κάποια σημαντική πρόοδο, καθώς η Ρωσία δεν δεσμευόταν για αποκλιμάκωση και Αμερικανοί και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είπαν ότι οι απαιτήσεις της Μόσχας — συμπεριλαμβανομένου του να μην δεχτεί ποτέ το ΝΑΤΟ την Ουκρανία στη συμμαχία — δεν ήταν αρχικές.

Ορισμένες κυβερνητικές ιστοσελίδες της Ουκρανίας επλήγησαν από κυβερνοεπίθεση την Παρασκευή, μια εξέλιξη που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση για την Ουκρανία.

Ο αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να προετοιμάζεται για εισβολή στην Ουκρανία «που μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου εάν η διπλωματία δεν επιτύχει τους στόχους της».

«Ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει να ξεκινήσει αυτές τις δραστηριότητες αρκετές εβδομάδες πριν από μια στρατιωτική εισβολή, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου», είπε ο αξιωματούχος. «Είδαμε το σενάριο αυτό το 2014 με την Κριμαία».

Η απάντηση της Μόσχας

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα και τις αναφορές δυτικών μέσων ενημέρωσης για πιθανή προβοκάτσια που ετοιμάζει η Ρωσία στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία), όπου έχει σταλεί ομάδα πρακτόρων γι αυτό τον σκοπό, ως ανυπόστατα και ατεκμηρίωτα.

«Μέχρι στιγμής αυτές οι δηλώσεις είναι αβάσιμες και ατεκμηρίωτες», δήλωσε στο πρακτορείο TASS σχολιάζοντας διάφορα σχετικά δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και του CNN το οποίο επικαλέσθηκε πηγή στην αμερικανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης, είχε μεταδώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ετοιμάζει «προβοκάτσια» «υπό ξένη σημαία» στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το CNN οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ρωσία «εκ των προτέρων έχει αναπτύξει μια ομάδα πρακτόρων» για να πραγματοποιήσουν μυστική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με την πηγή του CNN, αυτό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για «να δικαιολογηθεί η εισβολή» ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Αμερικανός αξιωματούχος είχε επίσης δηλώσει νωρίτερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για το ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια εισβολή στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου, εάν η διπλωματία δεν επιτύχει τους στόχους της.

«Στο πλαίσιο των σχεδίων της, η Ρωσία θέτει τις βάσεις για να έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για εισβολή, μεταξύ άλλων μέσω δραστηριοτήτων δολιοφθοράς και επιχειρήσεων πληροφόρησης, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι ετοιμάζει επικείμενη επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Παρόμοιες αναφορές, αναφέρει το TASS είχαν η εφημερίδα The Washington Post, και τα πρακτορεία Agence France-Presse και Bloomberg.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε προγενέστερες δηλώσεις είχε υπογραμμίσει ότι η Ρωσία δεν συνιστά για κανέναν απειλή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν τέτοιες προκλήσεις για να δικαιολογήσουν τέτοιους είδους δηλώσεις, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι οποίες απόπειρες επίλυσης της κρίσης στην νοτιοανατολική Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα, θα έχουν τις πιο σοβαρές συνέπειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα