Σε συνεντεύξεις και ομιλίες της τους τελευταίους μήνες, η επικεφαλής οικονομολόγος και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ συνηθίζει να μιλά για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια, την ενεργειακή κρίση και τα μέτρα στήριξης εν μέσω πανδημίας.

Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξή της στη γερμανική Süddeutsche Zeitung, ερωτήθηκε και για μια σειρά άλλων θεμάτων που άπτονται της θέσης των γυναικών στην ΕΚΤ, αλλά και στην στάση που τηρεί το κεντρικό ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα απέναντι στο κίνημα «meToo».

Γυναίκα στην Bundebasnk

Η κ. Σνάμπελ κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, ότι παρά τις φήμες ότι θα αναλάμβανε εκείνη τη θέση του προέδρου της Bundesbank, επελέγη τελικά ο Γιαχίμ Νάγκελ.

«Δεν θα ήταν καιρός να διαλέξετε γυναίκα το 2022;» ήταν η ερώτηση. «Ανυπομονώ πραγματικά να συνεργαστώ με τον Γιαχίμ Νάγκελ. Είναι μια καλή επιλογή – και εγώ είμαι πολύ χαρούμενη εδώ στην ΕΚΤ. Στο 8% – ή δύο στα 25 μέλη – το ποσοστό των γυναικών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι φυσικά απογοητευτικά χαμηλό. Η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση αυτού του ποσοστού» σχολίασε.

Οι γυναίκες στην ΕΚΤ

Ερωτηθείσα για το αν η ίδια και η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σκοπεύουν να κάνουν περισσότερα για τις γυναίκες, υπογράμμισε: «Αυτό ήταν στην ημερήσια διάταξη εδώ και αρκετό καιρό, αλλά έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική υπό την κυρία Λαγκάρντ. Η έρευνά μας δείχνει ότι οι γυναίκες στην ΕΚΤ υποβάλλουν αίτηση για προαγωγές λιγότερο συχνά, ακόμα κι αν είχαν καλές πιθανότητες να πετύχουν. Έτσι, τώρα ενθαρρύνουμε ρητά τις γυναίκες να υποβάλουν αίτηση. Έκτοτε, τα στοιχεία έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Επιπλέον, η στρατηγική μας για το
φύλο περιλαμβάνει σαφείς στόχους 50% για νέες προσλήψεις και προαγωγές. Ήδη παρατηρούμε ότι αυτό κάνει τη διαφορά».

Το MeToo

Επιπλέον, η κ. Σνάμπελ ρωτήθηκε για το «κίνημα MeToo» και πώς ανταποκρίνεται η ΕΚΤ σε αυτό: «Δεν γνωρίζω συγκεκριμένες περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης στην ΕΚΤ. Αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό είναι αλήθεια. Πώς το αντιμετωπίζουμε αυτό; Πρώτον, η ΕΚΤ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όσο το δυνατόν περιεκτικό, στο οποίο η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρή. Η σεξουαλική παρενόχληση πιθανότατα σχετίζεται με τη γενική εργασιακή ατμόσφαιρα, όπως το πώς αντιμετωπίζουμε τις ιεραρχίες. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα για τα άτομα που επηρεάζονται να αναφέρουν περιπτώσεις και πρέπει να απολαμβάνουν ολοκληρωμένης προστασίας όταν το κάνουν. Έχουμε αφοσιωμένα άτομα επικοινωνίας σε κάθε επιχειρηματικό τομέα. Έχουμε επίσης δημιουργήσει μια πλατφόρμα καταγγελίας, όπου οι άνθρωποι μπορούν να αναφέρουν περιστατικά ανώνυμα. Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ερευνούμε τακτικά το προσωπικό μας σχετικά με το εργασιακό περιβάλλον και θέματα όπως η διαφορετικότητα και η ένταξη».

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη που να υποδηλώνει ότι έχει λάβει χώρα σεξουαλική παρενόχληση.

Και για τον πληθωρισμό

Μπορεί η συνέντευξη να είχε και τα παραπάνω στοιχεία, ωστόσο οι δημοσιογράφοι δεν παρέλειψαν να την ρωτήσουν και για τον υψηλό πληθωρισμό:

«Αντιμετωπίζουμε αυτά τα στοιχεία με κάποια ανησυχία, καθώς είναι υψηλότερα από ό,τι αναμέναμε αρχικά. Και κατανοούμε πλήρως τις ανησυχίες πολλών ανθρώπων για τη μείωση των πραγματικών μισθών και του εισοδήματος από τόκους – πολύ περισσότερο που τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα πλήττονται ιδιαίτερα από τον υψηλότερο πληθωρισμό. Το
παίρνουμε πολύ σοβαρά».

Η κ. Σνάμπελ επανέλαβε ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ βασίζονται σε μια μεσοπρόθεσμη προοπτική που καλύπτει περίπου ένα έως τρία χρόνια, προσθέτοντας ότι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα. «Γι’ αυτό δεν αυξάνουμε τώρα τα επιτόκια, όπως ζητούν κάποιοι» τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή