Η άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσει να «εξετάζει» τον υψηλό πληθωρισμό και να ενεργήσει ώστε να  μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις, ιδιαίτερα εάν η πράσινη μετάβαση αποδειχθεί πληθωριστική, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ.

Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τονΔεκέμβριο, καθώς σκαρφάλωσε στο 5%, περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2%. Προς τον παρόν η τράπεζα δεν έχει κάνει βήματα για να συσφίξει την πολιτική τη , υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των τιμών θα υποχωρήσει από μόνη της, καθώς  μεταβατικοί έκτακτοι παράγοντες είναι οι κύριοι λόγοι για τον υψηλό πληθωρισμό .

«Η πράσινη μετάβαση εγκυμονεί ανοδικούς κινδύνους για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό», είπε η Σνάμπελ σε ομιλία της. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί να απαιτήσει μια απομάκρυνση από την πολιτική που ασκεί μέχρι στιγμής η ΕΚΤ, πρόσθεσε και εξήγησε ότι υπάρχουν δύο σενάρια στα οποία η ΕΚΤ θα πρέπει να αλλάξει πολιτική.

Τα δυο σενάρια που θα οδηγήσουν την ΕΚΤ σε αλλαγή πολιτικής

Το πρώτο είναι η περίπτωση που οι υψηλές τιμές ενέργειας τροφοδοτήσουν άλλους τομείς της οικονομίας και αλλάξουν τη συμπεριφορά καθορισμού των τιμών. «Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις  για αυτή την περίπτωση», υποστήριξε η Σνάμπελ. «Η αύξηση των μισθών και οι απαιτήσεις από τα συνδικάτα παραμένουν συγκριτικά μετριοπαθείς».

Το δεύτερο σενάριο είναι η πορεία των τιμών της ενέργειας, που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους φόρους άνθρακα και την πράσινη μετάβαση, απειλήσει να ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο.

Οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης μπορεί να παραμείνουν παρατεταμένες εν μέσω της μετάβασης και οι τιμές του άνθρακα είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω, πράγμα που σημαίνει ότι η συμβολή  της ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας στον πληθωρισμό  θα μπορούσε να είναι πάνω από το κανονικό μεσοπρόθεσμα, σημειώνει. Τέλος, είπε ότι ο φόρος άνθρακα είναι απίθανο να είναι αρνητικός για την οικονομική ανάπτυξη και οι μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει ακόμη και μέτριο θετικό αντίκτυπο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή