
«Τα αντισώματα μετά από νόσηση με την Όμικρον μένουν για εβδομάδες. Τα αντισώματα μετά από εμβολιασμό μένουν για μήνες».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «με νέα ματιά» ο Παναγής Γαλιατσάτος – Πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.
«Συνεχίζουμε να επιμένουμε στον εμβολιασμό» υπογράμμισε.
«Το στέλεχος Όμικρον έχει μεγάλη διασπορά στη Βαλτιμόρη και πολλοί νοσούν στην κοινότητα, αλλά κυρίως όσοι είναι ανεμβολίαστοι» ενημέρωσε.
Ανεμβολίαστοι το 90% των ανθρώπων στις ΜΕΘ
«Στις μονάδες εντατικής θεραπείας το 90% των ασθενών με Όμικρον είναι ανεμβολίαστοι» ανέφερε και είπε χαρακτηριστικά: «Στο σπίτι του καθενός τελειώνει η πανδημία. Στο νοσοκομείο παλεύουμε να σώσουμε ζωές».
«Οι επιλογές και η υπευθυνότητα που θα δείξουμε τώρα θα καθορίσουν την αποκλιμάκωση της πανδημίας και το κατά πόσο θα υπάρξουν άλλες μεταλλάξεις του ιού. Για να τελειώσει η πανδημία πρέπει να υπάρξει παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη σε υψηλό ποσοστό» ανέφερε ο καθηγητής.
Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός – Οι τρεις μύθοι για την Όμικρον που καταρρίπτονται
«Πρέπει να κάνουμε αρκετές δόσεις εμβολίων για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την Covid-19 σαν ένα κρύωμα» είπε χαρακτηριστικά.
Η επικίνδυνη θεωρία
Οι δηλώσεις του κ. Γαλιατσάτου έρχονται ως απάντηση σε μια πολύ επικίνδυνη άποψη που έχει αναπτυχθεί τελευταία, σύμφωνα με την οποία η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον, η οποία προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, μπορεί να… είναι η λύση στο πρόβλημα της πανδημίας.
Πολλοί, αντιεμβολιαστές και μη αναρωτιούνται μήπως είναι προτιμότερο να νοσήσουν, προκειμένου να αποκτήσουν με φυσικό τρόπο τα αντισώματα.
Ωστόσο, όπως και το κ. Γαλιατσάτος, έτσι κι άλλοι επιστήμονες λένε ότι αυτό δεν είναι καλή ιδέα για πολλούς λόγους.
«Έχω ακούσει αρκετές τρομακτικές ιστορίες για πάρτι στα οποία ο κόσμος προσπαθεί να μολυνθεί. Δεν είναι καθόλου ασφαλές» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η δρ Μαρία βαν Κερκάβε, τεχνική υπεύθυνη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19.
Επισήμανε ότι, παρόλο που η Όμικρον συχνά δεν προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, η πιθανότατα να αρρωστήσει κανείς βαριά είναι «πραγματική».
«Αν έχεις υποκείμενα νοσήματα, είσαι μεγάλης ηλικίας, αν δεν έχεις κάνει το εμβόλιο, μπορεί να πεθάνεις» είπε η Κερκάβε.
«Δεν θέλω να τρομοκρατήσω κανένα, όμως το αφήγημα ότι πρόκειται για κοινό κρυολόγημα δεν είναι αληθές. Το αφήγημα ότι είναι απλά ήπιο δεν στέκει» προειδοποίησε.
Ανεκδοτολογικές αναφορές από αρκετές χώρες εμφανίζουν ορισμένους να προσπαθούν να μολυνθούν προκειμένου να αποκτήσουν φυσική ανοσία ή να αποφύγουν τον αποκλεισμό τους από μελλοντικές εκδηλώσεις.
Διαβάστε επίσης: Αισιόδοξος, απαισιόδοξος ή μοιρολάτρης – Εσείς πώς αντιμετωπίζετε την Όμικρον;
Η Σουηδία έλαβε ήδη μέτρα απαγορεύοντας τα λεγόμενα κορονοπάρτι, ανέφεραν τοπικά μέσα στις 23 Δεκεμβρίου. Η εσκεμμένη μόλυνση τιμωρείται έως και με ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Η Όμικρον μπορεί να είναι πιο ήπια, μεταδίδεται όμως τόσο ευρέως ώστε μπορεί να προκαλέσει περισσότερα σοβαρά κρούσματα σε απόλυτους αριθμούς. Πρόσφατα δεδομένα από την Ιταλία και τη Γερμανία δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία ή να υποκύψουν στην Όμικρον.
«Συμφωνώ ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα εκτεθούν, όμως το αργότερα είναι καλύτερο» δήλωσε στο Reuters η ιολόγος Μισέλ Νούσεντσβαϊγκ του Πανεπιστημίου «Ροκφέλερ» στη Νέα Υόρκη. «Γιατί; Επειδή αργότερα θα έχουμε καλύτερα και πιο ευρέως διαθέσιμα φάρμακα και εμβόλια».
Κίνδυνος για τους άλλους
Ακόμα και τα άτομα που ασθενούν ελαφρά από την Όμικρον μπορεί να μεταδώσουν τον ιό σε ευάλωτα μέλη της οικογένειας ή του περιβάλλοντός τους, επισήμανε η Ακίκο Ιβασάκι του Πανεπιστημίου του Γέιλ.
«Μπορεί να μεταδώσεις τον ιό σε κάποιον πιο ευάλωτο» συμφώνησε η δρ Κερκόβε του ΠΟΥ.
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Όμικρον είναι άγνωστες
Οι προηγούμενες παραλλαγές του κοροναϊού είναι γνωστό ότι μπορούν να προκαλέσουν επίμονα σοβαρά συμπτώματα, γνωστά ως long Covid.
«Ακόμα δεν έχουμε δεδομένα για το ποσοστό των λοιμώξεων με Όμικρον […] που θα καταλήξουν να ζουν με long Covid» είπε η δρ Ιβασάκι του Γέιλ.
«Ο κόσμος που υποτιμά την Όμικρον ως ήπια θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο σοβαρής ασθένειας που μπορεί να επιμείνει για μήνες ή χρόνια».
Άγνωστο επίσης παραμένει αν η Όμικρον προκαλεί τα «σιωπηλά» συμπτώματα που αναφέρονται με άλλα στελέχη, όπως εμφάνιση αυτοαντισωμάτων που επιτίθενται σε υγιείς ιστούς, προβλήματα στο σπέρμα και τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.


Latest News

Το mega deal της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Formula 1
Η τολμηρή κίνηση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ και η πιθανή πρόσληψη του μηχανικού της Mercedes F1, Μίκαελ Σανσόνι

Άνοδος του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2025 - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΑΣΕ και ICAPCRIF
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) σημείωσε πτώση στις 146 μονάδες έναντι 160 το προηγούμενο τρίμηνο

Η UEFA ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στο Champions League – Όλα τα δεδομένα
Ποιες επιπρόσθετες αλλαγές εξετάζει η UEFA για το Champions League, μετά το νέο φορμάτ και τη League Phase.

Θανόπουλος στον ΟΤ: «Γινόμαστε 100% αυτόνομοι ενεργειακά - Τα σχέδια στο delivery»
Ο πρόεδρος της εταιρείας Θανόπουλος, Τέλης Θανόπουλος, μιλάει στον ΟΤ για την πρόσφατη επένδυση σε ΑΠΕ, τη σημασία του Q-Commerce στον κλάδο των τροφίμων και τα επόμενα σχέδια της αλυσίδας

Νέος πρεσβευτής της Chanel ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ
Η σχέση του Κέντρικ Λαμάρ με τον οίκο ξεκίνησε το 2023, όταν παρευρέθηκε στο Met Gala το οποίο είχε ως θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty».

Ο Τι Τζέι Σορτς, οι 450.000 στην Παρί και το «χρυσό» συμβόλαιο που ψάχνει στην αγορά
Ο Τι Τζέι Σορτς απασχολεί τη… μισή Euroleague, μετά την καταπληκτική σεζόν με την Παρί – Πόσα χρήματα παίρνει στη γαλλική ομάδα και πόσα αναμένεται να βρει στην αγορά…

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Warner Bros και DC τιμούν την 87η επέτειο του Superman
Η ταινία «Superman» του Τζέιμς Γκαν, μία από πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στις 11 Ιουλίου

Επίσημο: Ο Ντιαλό ανανέωσε για τρία χρόνια με τη Μονακό
Ο Άλφα Ντιαλό παραμένει και επίσημα στο Μόντε Κάρλο, καθώς η Μονακό ανακοίνωσε την ανανέωση του συμβολαίου του για τα επόμενα τρία χρόνια.