Ο δείκτης έφτασε στις 78,9 μονάδες από τις 82,2 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας.

Κατά την εβδομάδα αυτή μείωση παρουσίασαν οι επιδόσεις του υποκλάδου της κινητικότητας (κατά 1,4 μονάδες), της ζήτησης κατανάλωσης (κατά 1,1 μονάδες) και της υγείας (μείωσης κατά 0,9 μονάδες) δεδομένης της νέας πολύ μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων (35.588 κρούσματα κατά μέσο όρο κάθε μέρα, από 26.232 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα) και της αύξησης του δείκτη θετικότητας σχεδόν στο διπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ μικρή αύξηση παρουσίασε και το πλήθος των θανάτων από την πανδημία (από 68,7 κατά μέσο όρο κάθε μέρα σε 69,1κατά μέσο όρο κάθε μέρα).

Ο μόνος δείκτης που παρουσίασε αύξηση ήταν αυτός της αγοράς εργασίας η οποία ήταν βέβαια αρκετά μικρή (κατά 0,2 μονάδες) και συνδέεται με την αύξηση της απασχόλησης λόγω της εορταστικής περιόδου. Όπως αναμέναμε, δυστυχώς επιβεβαιώνεται η επιδείνωση που περιμέναμε από την προηγούμενη εβδομάδα.

Δείκτης ανάκαμψης Ευρωζώνης

Ο Δείκτης Ανάκαμψης για την Ευρωζώνη, όπως καταρτίζεται από την Oxford Economics, παρουσίασε σημαντική επιδείνωση κατά τις 3 τελευταίες εβδομάδες, υποχωρώντας από τις 82,5 μονάδες την εβδομάδα έως τις 19 Δεκεμβρίου στις 79,1 μονάδες την εβδομάδα έως τις 26 Δεκεμβρίου. Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στον υποκλάδο της υγείας, οι καταναλωτικές δαπάνες και η κινητικότητα μειώθηκαν απότομα. Αυτό που θα πρέπει να αναμένεται είναι η παραλλαγή Omicron να είναι απότομη αλλά να έχει μικρή σχετικά διάρκεια. Όπως και να έχει οι επιδράσεις της πανδημίας κατά το τρέχον κύμα υπερμετάδοσης αναμένεται έχουν περεταίρω επιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα πρέπει να περιμένουμε εκτός από την επιδείνωση στην κατάσταση της υγείας, μείωση των καταναλωτικών δαπανών και της κινητικότητας, και μερική στροφή σε διαδικτυακές πωλήσεις. Από την άλλη πλευρά, ως αντισταθμιστικοί παράγοντες, η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους και η βιομηχανία φαίνεται να βρίσκεται σε μια σταθερή, αν και μακρά, πορεία ανάκαμψης.

Προβλέψεις ΑΕΠ έως το 2024

Στις νέες της προβλέψεις με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου, η Consensus Economics βελτίωσε την εκτίμησή της για το 2021 καθώς εκτιμά ότι ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,3% το 2021 (από 7,6% που προέβλεπε το Δεκέμβριο). Η εκτίμηση για το 2022 παραμένει σταθερή στο 3,9% ενώ για το 2023 η Consensus Economics εκτιμά ότι ο ρυθμός θα είναι της τάξης του 3,4%.

Πανδημία και Οικονομία

Δεδομένου ότι η κορύφωση του τρέχοντος κύματος της Όμικρον θα πρέπει να αναμένεται περίπου στις 20-22 Ιανουαρίου και οι επόμενες 2 εβδομάδες θα πρέπει (υπό τις δεδομένες συνθήκες) να αναμένεται να είναι εβδομάδες περαιτέρω επιδείνωσης του δείκτη ανάκαμψης.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Από την COVID-19, στην ευλογιά των πιθήκων, τη λέπρα και τα άλλα «νοσήματα στέρησης»
Academia |

Από την COVID-19, στην ευλογιά των πιθήκων, τη λέπρα και τα άλλα «νοσήματα στέρησης»

Ο SARS-CoV-2 δεν κάνει διακρίσεις, καθώς ανάγκασε υγειονομικά συστήματα προηγμένων χωρών να γονατίσουν, δουλεύοντας  σε συνθήκες «ιατρικής ελαχίστων πόρων», όχι σε κάποιο νοσοκομείο της Ιφακάρα, ή στη ζούγκλα του Μορογκόρο, αλλά στις Πρωτεύουσες της δυτικής Ευρώπης και στις Πολιτείες της Αμερικής.

Χρηματοδότηση της Οικολογικής Μετάβασης και Αποδοτικότητα
Academia |

Χρηματοδότηση της Οικολογικής Μετάβασης και Αποδοτικότητα

Σύμφωνα με την έκθεση του Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), τα πρόσφατα επίπεδα επενδύσεων σε όλους τους τομείς και τις περιφέρειες της Ευρώπης είναι τρεις έως έξι φορές χαμηλότερα από ότι θα χρειαζόταν μεταξύ 2020 και 2030 για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους +1,5C ή ακόμη και στους +2C.

ΟΠΑ: Διοργανώνεται το 6ο Sports Analytics Workshop – Ειδικό μάθημα για τα δεδομένα στο Basket
Academia |

ΟΠΑ: Διοργανώνεται το 6ο Sports Analytics Workshop – Ειδικό μάθημα για τα δεδομένα στο Basket

Η Ομάδα AUEB Sports Analytics του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) διοργανώνει στις 26 & 27 Μαΐου το 6ο Workshop ηλεκτρονικά και δια ζώσης και ένα σύντομο μάθημα για την Επιστήμη Δεδομένων Καλαθοσφαίρισης – Basketball Data Science, 23-24 Μαΐου 2022

Science Agora: Το πρώτο «Proof of Concept» πρόγραμμα, για το περιβάλλον και την ενέργεια, ξεκινά με υποστηρικτή την Google
Academia |

Science Agora: Το πρώτο «Proof of Concept» πρόγραμμα, για το περιβάλλον και την ενέργεια, ξεκινά με υποστηρικτή την Google

Ο Κόμβος Μεταφοράς Τεχνολογίας “SCIENCE AGORA”, Innovation to Society έχει στόχο να δημιουργήσει ένα δυναμικό και ολοκληρωμένο οικοσύστημα αξιοποίησης της επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα με διεθνή απήχηση.

Συνεχείς δυσμενέστερες αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία
Academia |

Συνεχείς δυσμενέστερες αναθεωρήσεις στις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

Όλα τα σενάρια για όλα τα μεγέθη παρουσιάζει κάθε Δευτέρα, από τον ot.gr, το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ με τους δείκτες που παράγει από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις

ΟΠΑ: Διπλό Μεταπτυχιακό στη Στατιστική και τα Χρηματοοικονομικά
Academia |

ΟΠΑ: Διπλό Μεταπτυχιακό στη Στατιστική και τα Χρηματοοικονομικά

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας και του προσανατολισμού στο στρατηγικό στόχο της διεθνοποίησης, προχώρησε στην πρώτη συμφωνία διπλού μεταπτυχιακού τίτλου με το Πανεπιστήμιο της Παβία στην Ιταλία.