Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια δανεισμού τη Δευτέρα – μια κίνηση που πιθανότατα θα ασκήσει μεγαλύτερη πτωτική πίεση στο κινεζικό νόμισμα.

«Αυτό που συνέβη σήμερα το πρωί δεν θα βοηθήσει την υπόθεση [του κινεζικού γουάν]. Και θα πρέπει να συμβάλει στην περαιτέρω πτωτική πίεση στο CNY», δήλωσε στο CNBC ο Γκάρεθ Μπέρι, υπεύθυνος στρατηγικής συναλλάγματος της Macquarie Group, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να ωθήσει το εύρος προς τα 6,55 γουάν ανά δολάριο.

Σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία, η κινεζική κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το επιτόκιο για τα μονοετή μεσοπρόθεσμα δάνεια (MLF) ύψους 700 δισεκατομμυρίων γουάν (110 δισεκατομμύρια δολάρια) στο 2,85% — 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα. σύμφωνα με το Reuters.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε το επιτόκιο MLF από τον Απρίλιο του 2020.

Ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη

Αν και η μείωση των επιτοκίων ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς, δείχνει επίσης ότι οι αρμόδιοι που χαράσσουν την οικονομική πολιτική της χώρας ανησυχούν για την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο Ζιγουέι Ζανγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.

«Η οικονομική ανάπτυξη είναι σαφώς υπό πίεση, τα πρόσφατα κρούσματα Όμικρον στην Κίνα επιδείνωσαν τον κίνδυνο υποχώρησης. Πιστεύουμε ότι η Κίνα βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων», είπε.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε επίσης το επταήμερο αντίστροφο επιτόκιο επαναγοράς, ένα άλλο μέτρο δανεισμού. Η PBOC εισήγαγε επίσης άλλα 200 δισεκατομμύρια γουάν μεσοπρόθεσμα μετρητά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Ζανγκ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν περισσότερες περικοπές στον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών και στο επιτόκιο το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το υποχρεωτικό αποθεματικό είναι το ποσό των χρημάτων που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά στην κεντρική τράπεζα.

Κορυφαίος κίνδυνος για την Κίνα η Ομικρον

«Το ξέσπασμα της Όμικρον έχει γίνει ο κορυφαίος κίνδυνος στην Κίνα», είπε ο Ζανγκ.

Τη Δευτέρα, η Κίνα ανέφερε ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε κατά 8,1% σε ετήσια βάση το 2021, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής. Το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ταχύτερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Η πολιτική μηδενικής Covid της Κίνας, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας, προκάλεσε ανανέωση των ταξιδιωτικών περιορισμών εντός της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του lockdown της πόλης Σιάν στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση, κατά 10 μονάδες βάσης, του επιτοκίου MLF φαίνεται να υποδηλώνει ότι η Κίνα ανησυχεί για την οικονομική της επιβράδυνση, δήλωσε η Τζοάνα Τσούα, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής για την Ασία στη Citi Global Markets Asia, μιλώντας στο CNBC. «Πράγμα που υποδηλώνει πραγματικά, νομίζω, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν τώρα πολύ περισσότερο για την ανάπτυξη και θα πρέπει να δούμε συντονισμένη δράση στο μέλλον».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ