Το 2021 ήταν η χρονιά εκτίναξης του ιδιωτικού διαστημικού κλάδου, γεγονός που επιβεβαίωσε και η έκθεση της ερευνητικής Space Capital, σύμφωνα με την οποία οι επενδύσεις προς τις ανερχόμενες διαστημικές εταιρείες εκτοξεύτηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ.

Οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονται για την εκμετάλλευση του διαστήματος από τους ιδιώτες και σημείο αιχμής βέβαια τον τουρισμό κατέστησαν λίαν ελκυστικές για τους επενδυτές τις νέες εταιρείες του κλάδου. Έτσι, οι ιδιωτικές επενδύσεις υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2020 φτάνοντας τα 14,5 δισ. δολάρια.

Μόνο το τέταρτο τρίμηνο, το επενδυτικό κάλεσμα που απηύθυναν εταιρείες όπως η Sierra Space, η SpaceX του Ίλον Μασκ και η Planet Labs, μεταφράστηκε σε μια ροή νέων κεφαλαίων ύψους 4,3 δισ. δολαρίων.

Συνολικά, σύμφωνα με την Space Capital, 1.694 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις του ανερχόμενου κλάδου έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 253 δισ. δολάρια σε συνολικές επενδύσεις από το 2012 μέχρι σήμερα! Και βέβαια τα καλύτερα έπονται, με την έκθεση να επισημαίνει τις τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται μελλοντικά για τον κλάδο.

Μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών ξεχώρισαν οι εταιρείες venture capital που μόνο μέσα στην περσινή χρονιά «έριξαν» κεφάλαια ύψους 17,1 δισ. δολαρίων στις  διαστημικές επιχειρήσεις, διαβλέποντας τις αναπτυξιακές προοπτικές που έχει μελλοντικά ο κλάδος.

Πάντως, η πληθώρα νέων εταιρειών σε ένα διάστημα που η διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Fed πλήττει τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου αναμένεται να περιορίσει τα περιθώρια κερδοφορίας, επισημαίνει η έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή