Η Microsoft ανακοίνωσε ότι προχωράει στην εξαγορά της Activision Blizzard, κολοσσού στον τομέα του video gaming, έναντι του ποσού των 68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη διαπραγμάτευση πριν το άνοιγμα της αγοράς η μετοχή της Activision ανέβηκε κατά 37%, πριν σταματήσει η διαπραγμάτευσή της αφού είχε προηγηθεί σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Αντίστοιχα, η μετοχή της Microsoft έπεσε πάνω από 2%, μετά τη γνωστοποίηση της σχετικής είδησης.

Η Activision είναι ευρύτερα γνωστή για τους δημοφιλείς τίτλους βιντεοπαιχνιδιών Call of Duty και Tony Hawk’s Pro Skater, ενώ τους τελευταίους μήνες βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης από ανώτερα στελέχη της εταιρείας. Μόλις χθες η Activision ανακοίνωσε την απόλυση δώδεκα στελεχών μετά από σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

Με τη νέα συμφωνία, ο CEO της Activision, Bobby Kotick, από τον οποίο πολλοί ζητούσαν να παραιτηθεί, θα παραμείνει στη θέση του και θα αναφέρεται πλέον στον επικεφαλής του τομέα Xbox της Microsoft, Phil Spencer.

Σημειώνεται ότι η Microsoft κινείται ιδιαίτερα επιθετικά στον τομέα του gaming τα τελευταία χρόνια με χαρακτηριστικότερες κινήσεις την εξαγορά της Mojang δημιουργού του Minecraft έναντι του ποσού των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014, ενώ πέρυσι ολοκληρώθηκε η εξαγορά έναντι 7,5 δισ. δολαρίων της Bethesda, δημιουργού video games.

Παράλληλα, η εταιρεία «παίζει» έντονα και στον τομέα του metaverse και της επαυξημένης πραγματικότητας, πριν όλα αυτά έρθουν στην επικαιρότητα λόγω της μετονομασίας της Facebook σε Meta Platforms. Στην πραγματικότητα ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, ήταν ο πρώτος από τους κολοσσούς της τεχνολογίας που μίλησε δημοσίως για την αξία του metaverse, μήνες πριν τον Mark Zuckerberg της Meta.

Σήμερα, σχολιάζοντας τη συμφωνία ο Satya Nadella είπε: «Όταν σκεφτόμαστε το όραμά μας για το πώς μπορεί να μετεξελιχθεί το metaverse, πιστεύουμε ότι δεν θα είναι κάτι μεμονωμένο, ένα κεντρικά ελεγχόμενο metaverse». Με τον τρόπο αυτό το αφεντικό της Microsoft ουσιαστικά διατύπωσε την άποψη ότι οι συνθήκες δημιουργούν μία ευκαιρία για τους developers να δημιουργήσουν πολλαπλούς εικονικούς κόσμους στο μέλλον, αντί για μία δραστηριότητα που θα ελέγχεται από μία μόνο εταιρεία.

Με την εξαγορά της Activision ουσιαστικά δημιουργούνται ευκαιρίες διασύνδεσης ανάμεσα στους τίτλους που διαθέτουν οι δύο εταιρείες. Χαρακτηριστική θα είναι η ευκαιρία σύνδεσης σε δημοφιλή franchises των δύο πλευρών, όπως είναι το Halo της Microsoft και το World of Warcraft της Activision.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ειδικότερα έχει φανεί πόσο κρίσιμη είναι η σημασία των video games για να βοηθηθούν οι άνθρωποι να διατηρήσουν την αίσθηση της κοινότητας και του να ανήκουν κάπου, ακόμη και όταν τους χωρίζει η απόσταση», δήλωσε ο Nadella. Πρόσθεσε ακόμα ότι τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παίζουν βιντεοπαιχνίδια, ένας σαφής υπαινιγμός για το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς στην οποία κινείται η Microsoft.

Όταν η συμφωνία εξαγοράς θα έχει ολοκληρωθεί, η Microsoft θα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο του gaming, με βάση τα έσοδα, πίσω από τις Tencent και Sony. Παράλληλα, στο portfolio της θα ενσωματωθούν τίτλοι-χρυσορυχεία όπως τα Warcraft, Diablo, Overwatch, Call of Duty και Candy Crush.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή