Όταν η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Ιταλίας επέβαλε ένα τσουχτερό πρόστιμο 1,13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Amazon τον περασμένο μήνα, ήταν απλώς τo πιο πρόσφατο χτύπημα σε μια ομοβροντία κινήσεων κατά των τεχνολογικών γιγάντων.

Η ιταλική εποπτεύουσα αρχή, Autorita Garante della Concorrenza e del Mercato, ενίσχυσε τις ενέργειές της τον περασμένο χρόνο με μια σειρά από αποφάσεις εναντίον του αμερικανικού κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, του ιδιοκτήτη της Google (Αlphabet), του Facebook (Meta) και άλλων εταιρειών των Big Tech.

Στην περίπτωση του τελευταίου προστίμου της Amazon, η ρυθμιστική αρχή διαφώνησε με την εταιρεία που ενθάρρυνε τους Ιταλούς πωλητές να χρησιμοποιήσουν τη δική της υπηρεσία logistics, Fulfillment by Amazon, η οποία σύμφωνα με την ΑGCM, έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, μια κατηγορία ωστόσο που η Amazon αντέκρουσε.

Ο Ρενό Φουκάρ, ανώτερος λέκτορας οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο CNBC ότι η σημαντική κύρωση μέσω προστίμων σε αυτήν την περίπτωση είναι μέρος μιας τάσης των εθνικών ρυθμιστικών αρχών να ενεργούν εναντίον εταιρειών Big Tech επειδή οι ευρύτερες έρευνες σε επίπεδο ΕΕ μπορεί να είναι «πολύ αργές».

«Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θέλουν να δείξουν ότι είναι ενεργές, ότι πράγματι κάνουν κάτι», είπε.

Η AGCM πάντως είναι όντως πολύ ενεργή. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, επέβαλε πολλά πρόστιμα σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ. Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, επέβαλε πρόστιμο στην Amazon και την Apple για εικαζόμενη αντιανταγωνιστική συνεργασία. Επέβαλε στην Google πρόστιμο 102 εκατομμυρίων ευρώ για «κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης» σε προϊόν λογισμικού αυτοκινήτων, και τον Φεβρουάριο, καταδίκασε το Facebook με πρόστιμο 7 εκατομμυρίων ευρώ για χρήση δεδομένων.

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές αναλαμβάνουν δράση

Οι κυρώσεις ποικίλλουν πολύ ως προς το μέγεθός τους, αλλά φέρουν ένα παρόμοιο μήνυμα: οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα αναλάβουν δράση στις εγχώριες αγορές τους.

Αλλά ρυθμιστικές αρχές όπως η AGCM θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και αμφισβητήσεις για τις αποφάσεις τους. Η Amazon ετοιμάζεται για παράδειγμα να ασκήσει έφεση για το πρόστιμο 1,28 δισ. δολαρίων που της επιβλήθηκε.

«Το προτεινόμενο πρόστιμο και τα διορθωτικά μέτρα είναι αδικαιολόγητα και δυσανάλογα», είπε ένας εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας.

Εκτός από την ιταλική εποπτεύουσα αρχή για τον ανταγωνισμό, ανάλογες ενέργειες κάνουν και οι αρχές άλλων χωρών, όπως π.χ. της Βρετανίας. Συγκεκριμένα η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA), η οποία έχει επίσης επιταχύνει τις δικές της δράσεις κατά των μεγάλων ψηφιακών παικτών τελευταία, ίδρυσε μια ειδική μονάδα τεχνολογίας πέρυσι για να διερευνήσει τις δραστηριότητας των Big Tech. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η CMA βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το Facebook σχετικά με την εξαγορά της Giphy.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή