Τρεις ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται ότι απορρίπτουν την προσπάθεια καθιέρωσης του ελάχιστου, παγκόσμιου εταιρικού φόρου του 15% δημιουργώντας σχετική αναστάτωση στο εσωτερικό της Ένωσης.

Όπως αποκαλύπτει το Politico, οι υπουργοί οικονομικών της Εσθονίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας διαμαρτυρήθηκαν την Τρίτη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο συμφώνησαν οι χώρες που απαρτίζουν την G20 τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας καθιέρωσης ενός κοινού συστήματος φορολογίας των επιχειρήσεων.

Οι τρεις υπουργοί απαίτησαν επίσης η πρωτοβουλία να εξαρτηθεί από την εισαγωγή μιας παγκόσμιας εισφοράς στις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, η οποία θα «σφραγιστεί» τον Ιούνιο και θα εισαχθεί το 2023. Η κύρια ανησυχία τους είναι ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αποτύχει να βρει την απαιτούμενη στήριξη από αμερικανικό Κογκρέσο ώστε να εφαρμόσει τους κοινούς κανόνες, κάτι που αν συμβεί θα αποτελέσει οικονομικό μειονέκτημα για την Ευρώπη.

Οι διαμαρτυρίες από το Τάλλιν, τη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία ουσιαστικά θέτουν μια σοβαρή πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιχειρεί να ενσωματώσει τον κανονισμό εντός χρονικών ορίων καθώς οι κοινές φορολογικές συμφωνίες απαιτούν ομόφωνη στήριξη από τα κράτη-μέλη.

Ο φορολογικός συντελεστής, γνωστός και ως Πυλώνας 2, είναι μέρος της παγκόσμιας συμφωνίας που αποφασίστηκε στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ (OECD) το περασμένο φθινόπωρο σε μια προσπάθεια να απαλειφθούν οι λεγόμενοι φορολογικοί παράδεισοι και να εξασφαλιστεί ότι οι πολυεθνικές εταιρείες με παγκόσμια δραστηριότητα – συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών κολοσσών – θα πληρώνουν τους απαιτούμενους φόρους.

Το άλλο μέρος του πακέτου, το αποκαλούμενο Πυλώνας 1, ουσιαστικά απαιτεί από τις μεγαλύτερες εταιρείες να πληρώνουν φόρους εκεί όπου δραστηριοποιούνται και όχι εκεί που έχουν τη βάση τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατύπωσε σε νόμο τον Πυλώνα 2 στα τέλη Δεκεμβρίου με την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων μηνών. Το σχετικό νομοσχέδιο που θα αφορά τον Πυλώνα 1 αναμένεται να έρθει τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή