Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη μέρα για τον Μπόρις Τζόνσον, από την οποία φαίνεται να επιβιώνει πολιτικά για την ώρα, αλλά σε καμία περίπτωση δίχως να εφησυχάζει πως κατάφερε να γλιτώσει, πόσο μάλλον αλώβητος.

Τα κορωνοπάρτι και ο διασυρμός της Ντάουνινγκ Στριτ άφησαν ένα μελανό σημάδι στον Βρετανό πρωθυπουργό που θα τον ακολουθεί για το υπόλοιπο της θητείας του, δεδομένου πως εξετέθη στα μάτια της κοινής γνώμης, ακόμη και των πιστών οπαδών των Τόρις και πυροδότησε μια εσωτερική διαμάχη στους κόλπους των Τόρις που φανέρωσε τα τρωτά σημεία στην καρδιά του κυβερνώντος κόμματος.

Ρελάνς με τα περιοριστικά μέτρα 

Προφανώς ο κ. Τζόνσον επέδειξε άριστο πολιτικό ένστικτο ποντάροντας στην απέχθεια της υπερσυντηρητικής πτέρυγας του κόμματος (και αντιστοίχως μιας μεγάλης μερίδας του κοινού) για τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, επιλέγοντας διόλου τυχαία να ανακοινώσει την πλήρη άρση τους σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση που ήταν αφιερωμένη στα δικά του λάθη.

Το να μιλήσουμε για δώρο προς το κόμμα δεν θα ήταν διόλου υπερβολικό, ειδικά δε, με δεδομένο πως οι αντίστοιχες βουλές της αγοράς υποχρέωσαν και το Εργατικό Κόμμα να ευθυγραμμιστεί δηλώνοντας πως θα στηρίξει την χαλάρωση των μέτρων του λεγόμενου Σχεδίου Β, που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της Όμικρον. Ακόμη και επικοινωνιακά η ανακοίνωση «καρφώθηκε» στην κορυφή των ειδήσεων αποσπώντας την προσοχή από την πολιτική μάχη που έδιδε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε… περιχαρής πως από τις 27 Ιανουαρίου η μεγάλη πλειοψηφία των περιοριστικών μέτρων στη χώρα θα αρθούν, καθώς το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε νωρίς το πρωί έκρινε πως δεν χρειάζεται ανανέωση των μέτρων. Αυτό σημαίνει τέλος της τηλεργασίας, τέλος στο πιστοποιητικό covid και τέλος στην προστατευτική μάσκα. Μάλιστα η χρήση της μάσκας σταματά ήδη από αύριο στα σχολεία. Ουσιαστικά τα μόνα μέτρα που θα παραμείνουν -και αυτά για την ώρα- θα είναι αυτά που θα αφορούν τα θετικά κρούσματα και την παραμονή σε μια μίνιμουμ καραντίνα πέντε ημερών.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση, ο αριθμός των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε νέο ρεκόρ στα 108.069, με 359 νεκρούς!

Βεβαίως κύριος Τζόνσον απολογήθηκε εκ νέου για το λάθος του στα περίφημα κορωνοπάρτι, διότι – όπως δήλωσε και χθες σε συνέντευξη του- δεν είχε καταλάβει πως το να παραστεί σε μια εκδήλωση εργασίας(;) συνιστούσε παραβίαση της καραντίνας. Αρνήθηκε δε, να παραιτηθεί, ειδικά όσο «τρέχει» ακόμη η ανεξάρτητη έρευνα που έχει διαταχθεί. Όμως, η έρευνα που εκκρεμεί σημαίνει πως το ζήτημα δεν έχει κλείσει ακόμη, τουλάχιστον όχι πολιτικά.

«Όταν ο πρωθυπουργός πρέπει να ξοδέψει το χρόνο του για να πείσει το βρετανικό κοινό πως είναι απλά ηλίθιος και όχι ψεύτης, δεν είναι άραγε χρόνος να φύγει» αναρωτήθηκε η βουλευτής των Εργατικών Ντιάνα Τζόνσον, με τον συνάδελφο της, βουλευτή των Τόρις, Ντέιβιντ Ντέιβις να συμφωνεί αναφωνώντας εκνευρισμένος «Για όνομα του Θεού, φύγε».

Η αναταραχή μαίνεται

Το πρόβλημα φυσικά έχει να κάνει κυρίως με τον εσωτερικό αναβρασμό στους κόλπους των Τόρις, που κορυφώθηκε το πρωί με την ανακοίνωση του βουλευτή Κρίστιαν Γουέκφορντ πως εγκαταλείπει τους Τόρις δυσαρεστημένος με τις επιλογές τους και τη διακυβέρνηση Τζόνσον και προσχωρεί στους Εργατικούς. Ουδείς, άλλωστε, στο κόμμα δεν μπορεί να αγνοήσει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το προβάδισμα των Εργατικών να έχει εκτιναχθεί στις δέκα μονάδες, προβάδισμα που έχει να καταγραφεί εδώ και χρόνια!

Μέχρι και το μεσημέρι οι πληροφορίες ήθελαν τον αριθμό των συντηρητικών βουλευτών που συμμετείχαν στην ανταρσία υπέρ της εκδίωξης του Μπόρις Τζόνσον να έχει αυξηθεί σημαντικά, πλησιάζοντας στον ζητούμενο αριθμό των 54 επιστολών-υπογραφών που απαιτούνταν για να κινηθεί η διαδικασία πρότασης δυσπιστίας εναντίον του.

Τις επόμενες ώρες, μετά προφανώς και την είδηση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, πολιτικοί συντάκτες υποστήριζαν πως κάποιοι βουλευτές απέσυραν τις επιστολές που είχαν καταθέσει, αλλά κανείς δεν ήξερε ούτε πόσοι, ούτε ποιοι.

Με το παρασκηνιακό παζάρι να μαίνεται με ένταση ανάλογη της συζήτησης που έτρεχε στη Βουλή (όπου τα βιτριολικά σχόλια έδιναν και έπαιρναν), ο εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ εμφανίστηκε να δηλώνει πως ο κύριος Τζόνσον είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση, ακόμη και μια πρόταση δυσπιστίας από τους ίδιους τους βουλευτές του και πως οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες.

Πάντως, το γεγονός πως πολλοί βουλευτές της υπερσυντηρητικής πτέρυγας επέλεξαν στις τοποθετήσεις τους να ζητήσουν περαιτέρω άρση των Covid μέτρων, άροντας και την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους υγειονομικούς, σημαίνει πως το παζάρι για την πρωθυπουργική καρέκλα καλά κρατεί…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης