Ίσως την δυσκολότερη ημέρα της καριέρας του βιώνει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται ενώπιον ανταρσίας από μέλη του ίδιου του κόμματος του που επιδιώκουν πλέον ευθέως την απομάκρυνση του, με αφορμή τα αμαρτωλά κορωνοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ. Αν και ο ίδιος επιχείρησε να αποσπάσει την προσοχή από τον ίδιο ανακοινώνοντας στη Βουλή την άρση όλων των επιπλέον περιορισμών κατά του κορωνοϊού, κίνηση που αποτελεί προφανές δώρο προς την υπερσυντηρητική πτέρυγα.

Ανταρσία στο κόμμα

Η… καλή μέρα για το Βρετανό πρωθυπουργό φάνηκε από το πρωί με την είδηση της αποστασίας του συντηρητικού βουλευτή Κρίστιαν Γουέκφορντ, ο οποίος προσχώρησε στις τάξεις των Εργατικών και μάλιστα σκοπεύει να καθίσει στα έδρανα ακριβώς πίσω από τη θέση του κεντροαριστερού ηγέτη Κιρ Στάρμερ, ήτοι σε σημείο που ο τηλεοπτικός φακός θα έρχεται να υπενθυμίζει συνέχεια στο κοινό το μέγεθος της δυσφορίας του για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Τζόνσον.

Την ίδια ώρα και με την έναρξη της κρίσιμης συζήτησης στη Βουλή, όπου ο ηγέτης των Τόρις καλείται να απολογηθεί για το σκάνδαλο των κορωνοπάρτι, βουλευτές των Τόρις μαζεύουν υπογραφές προκειμένου να πυροδοτήσουν πρόταση δυσπιστίας εναντίον του.

Ήδη από χθες ο βρετανικός Τύπος ανέφερε πως τουλάχιστον εννέα βουλευτές συμμετέχουν στην ανταρσία, όμως σήμερα ο αριθμός φαίνεται πως έχει αυξηθεί σημαντικά πλησιάζοντας επικίνδυνα στο ζητούμενο αριθμό των 54 επιστολών-υπογραφών που απαιτείται για να κινηθεί η διαδικασία πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.

Άλλωστε, ο ίδιος ο Τζόνσον μάλλον έκανε τα πράγματα χειρότερα, όταν σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του στο δίκτυο Sky υποστήριξε πως «κανείς δεν μου είχε πει πως ότι κάναμε ήταν ενάντια στους κανόνες και πως η επίμαχη εκδήλωση ήταν κάτι που δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί εκδήλωση εργασίας». Βέβαια παραδέχτηκε πως ο απλός κόσμος είναι έξαλλος και πως λαμβάνει εκατοντάδες emails από θυμωμένους πολίτες, στους οποίους και απολογείται. Όμως, ζήτησε χρόνο και ψυχραιμία από τους… θερμοκέφαλους έως ότου η έρευνα να ολοκληρωθεί, κάτι ωστόσο που δεν είναι βέβαιο πως θα λάβει. Επίσης επανέλαβε, όπως και σήμερα στη Βουλή, ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Ουσιαστικά ο κύριος Τζόνσον αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγει η ανώτατη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι, που ανέλαβε να μελετήσει και να συντάξει πόρισμα για την διεξαγωγή των κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την περίοδο του lockdown. Αν και ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς «άδειασε» δημοσίως τον κύριο Τζόνσον αποκαλύπτοντας πως το επιτελείο είχε προειδοποιηθεί ότι το πάρτι στο οποίο παρέστη ο πρωθυπουργός, το Μάιο του 2000, συνιστούσε ευθεία παραβίαση των κανόνων του lockdown.

Οι δημοσκοπήσεις 

Οι δημοσκοπήσεις, εξάλλου, αποτυπώνουν την αντίδραση της κοινής γνώμης και την ζημιά που έχει υποστεί το κυβερνών κόμμα. Οι Εργατικοί εμφανίζονται να έχουν αποκτήσει να θεαματικό προβάδισμα της τάξεως των δέκα ποσοστιαίων μονάδων, διαφορά που έχουν να δουν εδώ και χρόνια. Και μάλιστα σημερινή σφυγμομέτρηση του YouGov στο Λονδίνο ανεβάζει τη διαφορά στο δυσθεώρητο 32%, με το 67% των Λονδρέζων να θεωρεί πως ο κ. Τζόνσον δεν ήταν ειλικρινής στα όσα υποστήριξε για το «Partygate» και πως πρέπει να παραιτηθεί. Μάλιστα, την άποψη αυτή συμμερίζεται και η πλειοψηφία (το 69%) των οπαδών των Τόρις!

Στρίβειν… δια της άρσης των Covid περιορισμών

Κάπως έτσι και προκειμένου να κατευνάσει έστω την υπερσυντηρητική πτέρυγα των Τόρις, ο κύριος Τζόνσον έκανε ρελάνς στρέφοντας τη συζήτηση στη Βουλή στην σημερινή αντιμετώπιση της πανδημίας και την επιτυχημένη(;) διαχείρηση της από την κυβέρνηση του σε σημείο που πλέον να μπορεί να άρει τα νέα περιοριστικά μέτρα που είχαν δρομολογηθεί για την Όμικρον.

Πραγματικά, ο Βετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε περιχαρής πως από τις 27 Ιανουαρίου η μεγάλη πλειοψηφία των περιοριστικών μέτρων στη χώρα θα αρθούν, καθώς το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε νωρίς το πρωί έκρινε πως δεν χρειάζεται ανανέωση των μέτρων. Αυτό σημαίνει τέλος της τηλεργασίας, τέλος των επιπλέον περιορισμών και τέλος στην προστατευτική μάσκα. Μάλιστα η χρήση της μάσκας σταματά ήδη από αύριο στα σχολεία. Ουσιαστικά τα μόνα μέτρα που θα παραμείνουν θα είναι αυτά που θα αφορούν τα θετικά κρούσματα και την παραμονή σε μια μίνιμουμ καραντίνα πέντε ημερών.

Η είδηση έγινε δεκτή με σκεπτικισμό από την επιστημονική κοινότητα, παρά το γεγονός πως ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων κρουσμάτων έχει πράγματι υποχωρήσει αισθητά τις τελευταίες ημέρες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα