Καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 ανακοίνωσαν σήμερα τόσο η American Airlines όσο και η United Airlines, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η Όμικρον στα ταξίδια, κυρίως στην εορταστική περίοδο. Ωστόσο, αμφότερες οι αεροπορικές εταιρείες προειδοποίησαν πως η επίδραση της μετάλλαξης θα είναι πιο… βαριά τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς.

Η American, που είναι η κορυφαία αμερικανική αεροπορική εταιρεία, ανακοίνωσε ζημιές ύψους 921 εκατ. δολαρίων, ήτοι πολύ κάτω από τις απώλειες ύψους 1,2 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Είναι δε, σημαντικό πως οι επιδόσεις της σταδιακά μέσα στη χρονιά βελτιώθηκαν με φόντο την ανάρρωση του ταξιδιωτικού κλάδου, δεδομένου πως οι ζημιές της το αντίστοιχο τελευταίο τρίμηνο του 2020 ήταν υπερδιπλάσιες στα 2,2 δισ. δολάρια.

Τα έσοδα της για το τρίμηνο διαμορφώθηκαν στα 9,4 δισ. δολάρια, ήτοι πάνω από το διπλάσιο των 4 δισ. της αντίστοιχης περιόδου του 2020. Μάλιστα, η ψαλίδα με τα αντίστοιχα έσοδα του τετάρτου τριμήνου του 2019, ήτοι δηλαδή πριν την πανδημία, μειώθηκε μόλις στο 17%.

Αυτά ήταν τα καλά νέα. Τα κακά είναι πως ο ρυθμός ανάκαμψης φαίνεται πως έκτοτε έχει υποχωρήσει με την εμφάνιση της Όμικρον. «Το στέλεχος επηρέασε το timing για την επίτευξη πλήρους ανάκαμψης στα έσοδα» επεσήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας, Ρόμπερτ Ίσομ, εξηγώντας πως οι κρατήσεις, αν και έχουν ανακάμψει κάπως μετά την σημαντική πτώση που κατέγραψαν στις αρχές Δεκεμβρίου, βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα χαμηλότερα της προ-Όμικρον περιόδου.

Επίσης στάθηκε στο γεγονός πως, αν και τα ταξίδια αναψυχής κινούνται συνολικά πολύ καλύτερα πλησιάζοντας τα επίπεδα προ της πανδημίας, τα επιχειρηματικά ταξίδια βρίσκονται ακόμη πολύ χαμηλά, μόλις στο 40% των προ της πανδημίας επιπέδων.

Το ίδιο μοτίβο ακολούθησαν και τα αποτελέσματα της United, που ανακοίνωσε καλύτερες από τις αναμενόμενες ζημιές ύψους 520 εκατ. δολαρίων για το δ’ τρίμηνο σε σχέση με τα 700 εκατ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές. Κατέγραψε δε, μια εντυπωσιακή βελτίωση σε σχέση με το 2020, όταν στο τελευταίο τρίμηνο οι απώλειες της εταιρείας είχαν εκτοξευτεί στα 2,1 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, η εταιρεία επεσήμανε πως χαμηλώνει τις προσδοκίες της για την πορεία των πρώτων μηνών του 2022 βλέποντας τις κρατήσεις να κατεβάζουν ταχύτητα λόγω της Όμικρον. Βέβαια ελπίζει πως η αρνητική αυτή επίδραση θα είναι βραχυπρόθεσμη, με τον CEO, Σκοτ Κίρμπι, να δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της ζήτησης από την άνοιξη και κυρίως από το καλοκαίρι. Όμως, υπάρχει η πιθανότητα οι χαμηλές επιδόσεις των πρώτων μηνών του έτους να διαμορφώσουν τελικά τη συνολική ταξιδιωτική κίνηση της χρονιάς σε χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα.

Πάντως, το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες, με το σύνολο των διεθνών ομίλων του κλάδου να μετρούν ακόμη τις πληγές τους από την εμφάνιση της Όμικρον, χωρίς δε, να γνωρίζουν με ακρίβεια την συνολική τελικά επίδραση της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή