Στις αρχές Φεβρουαρίου θα προτείνει η Κομισιόν νομοθέτημα για τα μικροκυκλώματα με στόχο, μέχρι το 2030, το 20% της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ να πραγματοποιείται στην Ευρώπη.

Αυτό ανήγγειλε μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με θέμα «η κατάσταση του κόσμου», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επενδύσεων στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη χρήση αυτής της βασικής τεχνολογίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έως το 2030, το 20% της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ θα πρέπει να πραγματοποιείται στην Ευρώπη. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Θα προτείνουμε τον ευρωπαϊκό νόμο για τα μικροκυκλώματα στις αρχές Φεβρουαρίου».

Όσον αφορά την ενέργεια, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι η σημερινή κρίση φυσικού αερίου πρέπει επίσης να συμβάλει στην επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και να δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε για την περαιτέρω ενοποίηση της ενεργειακής μας αγοράς. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν ενεργειακές νησίδες ή περιοχές της Ευρώπης που είναι αποκομμένες από το δίκτυό μας, να εστιάσουμε στην προστασία όσων πλήττονται περισσότερο και να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τους αξιόπιστους προμηθευτές που χρειαζόμαστε», τόνισε.

Η ίδια υπογράμμισε στην ομιλία της τη σημασία της εμπιστοσύνης ως του πολυτιμότερου στοιχείου στην πορεία προς την ανάκαμψη. Εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, για παράδειγμα, αλλά και στην επιστήμη και τα εμβόλια, σε λειτουργικές κοινωνίες που βασίζονται στο κράτος δικαίου, και εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών για καλή συνεργασία.

Σημείωσε ακόμη ότι η πανδημία κατέδειξε ότι οι δημοκρατίες είναι η ισχυρότερη, ανθεκτικότερη και πιο βιώσιμη μορφή διακυβέρνησης. «Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες των οποίων το έργο κατέστη δυνατό χάρη στις αξίες μας — ελευθερία της έρευνας, ελευθερία της επιστήμης και ανεξάρτητες επιλογές για τους επενδυτές — ανέπτυξαν τα εμβόλια mRNA που μας οδηγούν στην έξοδο απ’ αυτή την κρίση», είπε.

Τέλος, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε και για τη ρωσική παρέμβαση στη γειτονιά μας: «Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες της Ρωσίας να διαχωρίσει την Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής. Επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους εταίρους μας που απειλούνται από τη Ρωσία. Επιθυμούμε αυτόν τον διάλογο. Θέλουμε να επιλύονται τυχόν συγκρούσεις στα όργανα που έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, εάν υπάρξουν περαιτέρω επιθέσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, θα ανταποκριθούμε με μαζικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις. Η διατλαντική κοινότητα είναι σταθερή όσον αφορά αυτό το ζήτημα.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή