Στο διεθνές πτωτικό κύμα εισέρχεται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο δεν μπορεί για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση να κρατήσει το ψυχολογικό επίπεδο των 950 μονάδων, όταν μάλιστα το κλίμα των ξένων αγορών είναι άκρως αρνητικό.

Έτσι, ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,93% στις 948,72 μονάδες, με το ζητούμενο σήμερα να είναι οι αντοχές έναντι των διεθνών πιέσεων.

Ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενο το ΧΑ να αρχίσει να επηρεάζεται από τις διεθνείς αναταράξεις που λαμβάνουν χώρα στην προοπτική της πιο επιθετικής σύσφιγξης της πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Άλλωστε, μετά από αρκετούς μήνες «ανοχής» οι διοικήσεις των κεντρικών τραπεζών δεν μπορούν να αφήσουν άλλο τις πληθωριστικές πιέσεις να σοβούν σε οικονομίες που βρίσκονται σε διαδικασία ανάκαμψης από την πανδημία.

Έτσι και το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητο σε ένα τέτοιο περιβάλλον, αν και το τελευταίο 20ήμερο δείχνει να μπορεί τουλάχιστον να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από τους ισχυρούς τριγμούς των διεθνών αγορών. Τριγμοί που πιθανόν να εξακολουθήσουν εωσότου ολοκληρωθεί η μεγάλη μετατόπιση κεφαλαίων σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα ισχυρών κυβερνήσεων, που συμβαίνει, όπως άλλωστε συνέβη και στην προηγούμενη τέτοια περίοδο του 2013 – 2014. Τότε βέβαια το ΧΑ βίωνε τις κρίσεις της χώρας, κάτι που δεν ισχύει τώρα, αλλά αυτή τη φορά είναι σημαντικό ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια πιο καλή συμπεριφορά έναντι των διεθνών αναταράξεων.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, ΕΛΧΑ και Alpha Bank βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με τις ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Titan, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Μυτιληναίο να ακολουθούν με σημαντικές απώλειες. Υπό έλεγχο συντηρούν προς ώρας τις πιέσεις τους οι ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Coca Cola.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών