Κατέχοντας τη μερίδα του λέοντος στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου βασικών καταναλωτικών ειδών, Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Lidl, My Market και Μασούτης εντείνουν τις προσπάθειές τους να βρεθούν ακόμη ψηλότερα το 2022 παρά την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι πληθωριστικές πιέσεις και η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση αναφορικά με τα μεγέθη του «καλαθιού».

Στον τομέα της οργανικής ανάπτυξης, τα «όπλα» στον σκληρό «πόλεμο» επικράτησης είναι λίγο πολύ τα ίδια, όπως τις προηγούμενες χρονιές, ήτοι νέα καταστήματα. Ωστόσο μεγάλο μερίδιο στα επενδυτικά πλάνα των ισχυρότερων παιχτών έχει πλέον και η ψηφιακή τους ενδυνάμωση, καθώς η πανδημία άλλαξε για πάντα τις καταναλωτικές συνήθειες. Μόνο η Lidl Hellas εξακολουθεί να μένει πιστή στην ανάπτυξη μόνο μέσω φυσικών καταστημάτων.

Για εφέτος οι πέντε μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σχεδιάζουν επενδύσεις  της τάξεως των 270 εκατ. ευρώ με στόχο να αυξήσουν το οικονομικό τους αποτύπωμα, αλλά και την «επιρροή» τους στο καταναλωτικό κοινό.

Σκλαβενίτης στον «κόμβο Ρενώ»

Ο leader του κλάδου Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης έχει προϋπολογίσει για εφέτος επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην εταιρεία, το 2022 σχεδιάζεται να αναβαθμιστούν ακόμη 40 καταστήματα, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρονικό κατάστημα, το πλάνο προβλέπει μια διευρυμένη κάλυψη σε πολλές περιοχές της επικράτειας.

Ειδικό βάρος στις φετινές επενδύσεις έχει το νέο hyper market στο κτίριο της πρώην Renault, που έδωσε το όνομά του στον ομώνυμο κόμβο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, ως «κόμβο Ρενώ».

Χθες ανακοινώθηκε η έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για «αλλαγή χρήσης υφιστάμενου κτιρίου έκθεσης αυτοκινήτων με αποθήκες και χώρους στάθμευσης, σε κτίριο υπεραγοράς με παιδότοπο και εστιατόριο».

Αφορά στην αλλαγή χρήσης με νέες διαρρυθμίσεις σε υφιστάμενο κτίριο επί των οδών Σκρα, Θεσσαλονίκης, Λαχανά, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 7.358,74 m2.

Προβλέπεται η αλλαγή σε χρήση υπεραγοράς στο ισόγειο και Α’ όροφο, γραφεία στον ημιώροφο, μηχανολογικούς χώρους και αποθήκη στο υφιστάμενο υπόγειο. Προστίθεται υπόγειος χώρος στάθμευσης και βοηθητικοί χώροι επάνω από τμήμα του υφιστάμενου υπογείου. Οι χώροι στάθμευσης προβλέπονται στο δώμα, στα υπόγεια και στον περιβάλλοντα χώρο. Για την πρόσβαση στο δώμα και το υπόγειο, προβλέπονται νέες ράμπες κυκλοφορίας οχημάτων πελατών.

Επίσης, στο δώμα του κτιρίου κατασκευάζεται σκίαστρο, σε τμήμα των θέσεων στάθμευσης. Στην οροφή της κατασκευής τοποθετούνται φωτοβολταϊκές συστοιχίες και σε καθορισμένα σημεία του δώματος προβλέπεται φύτευση με χαμηλούς θάμνους και αρωματικά φυτά.

Επιπλέον νέο σούπερ μάρκετ θα ανοίξει η αλυσίδα στην περιοχή της Γλυφάδας.

Ταυτόχρονα, δύο νέα dark stores (κέντρα διαλογής που εξυπηρετούν τις ηλεκτρονικές πωλήσεις) αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέσα στο 2022 στην Αττική, προκειμένου να βελτιωθούν οι χρόνοι παράδοσης των ηλεκτρονικών πωλήσεων του ομίλου.

Το φιλόδοξο πλάνο της AB Βασιλόπουλος

Φιλοδοξία της διοίκησης της AB Βασιλόπουλος είναι να διευρύνει μέσω franchise το δίκτυο καταστημάτων AB Shop & Go με 50 νέα καταστήματα μέσα στο 2022 και να φτάσει τα 250 την επόμενη τριετία. Σήμερα η αλυσίδα λειτουργεί 100 ΑΒ Shop & Go.

Το πλάνο προβλέπει επίσης την ανακαίνιση, όπως κάθε χρόνο, για έναν σημαντικό αριθμό καταστημάτων, καθώς και τη λειτουργία δέκα νέων σημείων πώλησης ΑΒ.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη σημασία δίνει η αλυσίδα στην ενίσχυση των υποδομών της στα logistics.

Οι επενδύσεις της ΑΒ Βασιλόπουλος για εφέτος προβλέπεται να ανέλθουν σε 60 εκατ. ευρώ.

Η Lidl εστιάζει στο φυσικό δίκτυο

Στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις της εκπτωτικής αλυσίδας Lidl Hellas τη διετία 2022-2023.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του στόχου της εταιρείας για την ισχυροποίησή της στον κλάδο και την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς, η Lidl Ελλάς σκοπεύει να προσθέσει στο δίκτυό της 5 νέα καταστήματα το 2022 και άλλα 5 το 2023.

Σημειώνεται ότι το δίκτυο της εταιρείας αριθμεί 229 σημεία πώλησης και πέντε κέντρα διανομής.

Όσο για το ψηφιακό κανάλι πωλήσεων, η στρατηγική του γερμανικού μητρικού ομίλου φαίνεται ότι για την ώρα εξακολουθεί να επικεντρώνεται στον παραδοσιακό τρόπο ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης του δικτύου των φυσικών καταστημάτων.

«Πράσινες» επενδύσεις, logistics και ψηφιακός μετασχηματισμός στο πλάνο της METRO (My Market)

Ο όμιλος METRO με επικεφαλής τον Αριστοτέλη Παντελιάδη θα επενδύσει εφέτος περί τα 35 εκατ. ευρώ, ενώ σε περίπτωση που παρουσιαστούν επενδυτικές ευκαιρίες, αυτό μπορεί να αυξηθεί.

Από το ποσό αυτό γύρω στα 6 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Εφέτος θα ξεκινήσει η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος της αλυσίδας χονδρικής METRO Cash and Carry, ενώ θα συνεχιστεί η ανάπτυξη του e-shop του My market.

Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση της επέκτασης του Κέντρου Διανομής στην Β. Ελλάδα κατά 20.000 τ.μ.

Η αλυσίδα δίνει βαρύτητα και στο πεδίο της εξοικονόμησης ενέργειας ξεκινώντας εφέτος ένα μεγάλο πρόγραμμα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων, ενώ διατηρείται το πλάνο ανακαινίσεων των υφιστάμενων καταστημάτων.

Νέα καταστήματα και dark store στην Αθήνα για την Μασούτης

Προσθήκη νέων καταστημάτων, συνέχιση των ανακαινίσεων σε υφιστάμενα καταστήματα, καθώς και άνοιγμα dark store στην Αθήνα περιλαμβάνει το επενδυτικό πλάνο της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας Μασούτης για το 2022. Το ποσό που έχει προϋπολογιστεί ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ.

Τα νέα καταστήματα αναμένεται να λειτουργήσουν στην Καβάλα, στη Ναύπακτο, στα Ιωάννινα και στη Λαμία, ενώ στο στόχαστρο της εταιρείας βρίσκεται η Πελοπόννησος, η Αττική αλλά και τα νησιά.

Ταυτόχρονα, το επόμενο δίμηνο αναμένεται η λειτουργία νέου dark store στην Αθήνα, το οποίο θα ενισχύσει το ηλεκτρονικό κανάλι πωλήσεων της αλυσίδας και θα βελτιώσει τους χρόνους των παραδόσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις