
Project Syndicate
Με μόλις τέσσερις δεκαετίες η οικονομία της Κίνας πέτυχε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο πλούτου και ανάπτυξης και μέχρι πρόσφατα η ανοδική της τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας φαινόταν ότι θα συνεχιζόταν. Καθώς όμως οι πολιτικές πιέσεις και ο κορωνοϊός ωθούν πολλές χώρες – ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες – να υιοθετήσουν πιο εθνικιστικές πολιτικές, η ακμή της παγκοσμιοποίησης θα μπορούσε σύντομα να αντικατασταθεί από μια μετα-πανδημική εποχή που διαμορφώνεται από ανησυχίες εθνικής ασφάλειας και ελέγχους στα σύνορα. Αυτά δεν είναι καλά νέα για την Κίνα, η οποία θα προτιμούσε να διατηρήσει ο πλανήτης το οικονομικό άνοιγμα που πέτυχε τις τελευταίες δεκαετίες. Για τον λόγο αυτόν, η Κίνα εργαζόταν σκληρά για να ευθυγραμμίσει τις οικονομικές και εμπορικές της δραστηριότητες με τους διεθνείς κανόνες. Αλλά τώρα φαίνεται ότι η Κίνα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα μέλλον που θα χαρακτηρίζεται από υψηλότερους εμπορικούς φραγμούς και περιορισμούς.
Οι προβλέψεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της Κίνας υποδηλώνουν ότι εάν η Κίνα αξιοποιήσει στο έπακρο το πλεονέκτημα του οικονομικού της κεφαλαίου – όπως φαίνεται έτοιμη να κάνει -, οι ΗΠΑ θα είναι αδύνατο να εμποδίσουν την οικονομική πρόοδο της Κίνας. Αντί να ματαιώσουν τις φιλοδοξίες της Κίνας, οι πολιτικές της Αμερικής θα ενθαρρύνουν την Κίνα να συνεχίσει να αντισταθμίζει τα στοιχήματά της, μεταξύ άλλων με την επανεξέταση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και τη μετατόπιση περισσότερων πόρων στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Στο χειρότερο σενάριο αποσύνδεσης, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα καταλήξουν να κυριαρχούν στα δικά τους συστήματα τεχνολογικής προμήθειας, το καθένα με τους δικούς του κανόνες και πρότυπα.
Αλλά οι οραματιστές πολιτικοί θα πρέπει να εκτιμήσουν πόσα περισσότερα θα μπορούσαν να επιτευχθούν και από τις δύο πλευρές εάν οι χώρες αντ’ αυτού συνεργαστούν. Οι ΗΠΑ θα εξυπηρετούνταν πολύ καλύτερα αν εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργεί η άνοδος της Κίνας.
Οι δεσμοί με τον έξω κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών, επιταχύνουν πάντα την τεχνολογική πρόοδο. Και ένα ανοιχτό και αποκεντρωμένο οικονομικό σύστημα που ενθαρρύνει την καθοδηγούμενη από την αγορά δραστηριότητα είναι πολύ πιο ευνοϊκό για την επαναληπτική διαδικασία ζωτικής σημασίας για την εμπορευματοποίηση της καινοτομίας. Είναι σαφές ότι η Κίνα έχει πολλά να κερδίσει από ένα πιο ανοιχτό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Οι ηγέτες της Κίνας τόνισαν ότι δεν εγκαταλείπουν το μονοπάτι της ανάπτυξης που καθοδηγείται από την αγορά και επιστρέφουν σε ένα κλειστό οικονομικό μοντέλο – και δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε το αντίθετο.
Ο Ζανγκ Γιουν είναι πρύτανης της School of Economics στο Fudan University και διευθυντής του China Center for Economic Studies, ομάδας σκέψης στη Σαγκάη.


Latest News
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Γ’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita-600x400.jpeg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα [Γ' Μέρος]
Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο