Την απόσυρση της υποψηφιότητας του για την προεδρία της ιταλικής δημοκρατίας ανακοίνωσε νωρίτερα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η διαδικασία της ψηφοφορίας ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την βουλευτή της Φόρτσα Ιτάλια, Λίτσια Ροντζούλι, ο Καβαλιέρε γνωστόποίησε την απόφαση του στα έτερα συντηρητικά κόμματα, την υπερσυντηρητική Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, και το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», της Τζόρτζια Μελόνι.

Πάντως, μέσω της Ροντζούλι ο Μπελρουσκόνι διεμήνυσε ότι «το κόμμα του, μαζί με την υπόλοιπη κεντροδεξιά, θα προτείνει ένα νέο όνομα, ικανό να εξασφαλίσει την μέγιστη δυνατή συναίνεση». Μια τοποθέτηση που ανοίγει παράθυρο για μια πιθανή, έτερη υποψηφιότητα από τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς, χωρίς ωστόσο να έχει ακουστεί ή να υπάρχει κάποιο όνομα στο τραπέζι.

Παρά την αντίθετη άποψη του Μπερλουσκόνι και του κόμματός του, αυτή την στιγμή, το μεγάλο «φαβορί» για το πόστο παραμένει ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ωστόσο μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχει ανοίξει οριστικά τα χαρτιά του.

Απούσα από τη διαδικασία, περιμένοντας πιθανότατα και την απόφαση του σούπερ Μάριο, ήταν μέχρι τώρα και η ιταλική κεντροαριστερά. Ο ιταλικός Τύπος εμφανίζει τον γραμματέα των Δημοκρατικών, Ενρίκο Λέτα να αποσαφηνίζει τις προθέσεις του κόμματος μέχρι αύριο.

Θυμίζουμε πως η διαδικασία για την εκλογή του διαδόχου του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα ξεκινά τη Δευτέρα από τα μέλη ενός κολεγίου εκλεκτόρων που απαρτίζεται από τουλάχιστον 1.000 βουλευτές, γερουσιαστές και περιφερειακούς εκπροσώπους.

Στους πρώτους τρεις γύρους της ψηφοφορίας, ο καθένας από τους οποίους θα διαρκέσει μία μέρα, ο υποψήφιος που θα ξεχωρίσει θα πρέπει να διασφαλίσει τα δύο τρίτα των ψήφων για να κερδίσει. Από τον τέταρτο γύρο, απαιτείται απλή πλειοψηφία για την εκλογή ΠτΔ.

Ο ρόλος του προέδρου ήταν κυρίως εθιμοτυπικός, όμως και πάλι καταφέρνει να παίζει ζωτικό διαμεσολαβητικό ρόλο σε περιπτώσεις πολιτικών κρίσεων, όπως αυτές που έζησε επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια η Ιταλία, με τον Σέρτζιο Ματαρέλα να έχει κερδίσει τα εύσημα για την επιτυχημένη προστασία της πολιτικής σταθερότητας της χώρας. Η θητεία του προέδρου είναι επταετής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων