Ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) έφερε μια νέα ισχυρή συμμαχία, το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Άκτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat.

Για να φτάσουμε στη σημερινή εξέλιξη για το έργο των 290 εκατ. ευρώ, όπως φαίνεται, χρειάστηκαν ισχυρές συμμαχίες. Για πρώτη φορά, μετά από χρονιά, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Άκτωρ διεκδικούν μαζί έναν διαγωνισμό με τη συμμετοχή και της Intrakat. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, που μετρά ήδη πάνω από 3 χρόνια, οι δύο εκ των συμμετεχόντων είχαν κατέβει κατά μόνας, ενώ ως επισφράγιση της ελκυστικότητας του διαγωνισμού είχε εκληφθεί η συμμετοχή ξένων ομίλων.

Συγκεκριμένα, είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον οι Άκτωρ, ΤΕΡΝΑ, J&P– ΑΒΑΞ,SHIKUN& BINUILtd (Ισραήλ) και Μυτιληναίος – INTERTOLL – ACCIONA (Ισπανία).

Για το τμήμα «Χερσόνησος – Νεάπολη» του ΒΟΑΚ, μήκους 22,44 χλμ., που θα υλοποιηθεί με σύμβαση σύμπραξης, προβλέπονται σταθερές πληρωμές διαθεσιμότητας από το ελληνικό Δημόσιο για χρονικό διάστημα 30 ετών. Το έργο έχει ενταχθεί στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Περιλαμβάνει ακόμα το παράπλευρο ή κάθετο οδικό δίκτυο, μήκους 9,65 χλμ. Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μέτρα, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ. Θα κατασκευαστούν 12 γέφυρες μονού κλάδου (1,7 χλμ.), 5 σήραγγες μονού κλάδου (συνολικού μήκους 6,75 χλμ.), ένα cut & cover διπλού κλάδου (215 μ) και 5 νέοι Ανισόπεδοι Κόμβοι.

Στο ΣΔΙΤ θα ενταχθεί και η λειτουργία και συντήρηση των 14 χλμ. του τμήματος «Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος», η κατασκευή του οποίου προκηρύχθηκε ως δημόσιο έργο, στις αρχές Ιανουαρίου. Ουσιαστικά, η υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το τμήμα «Χερσόνησος – Νεάπολη», της πρώτης που εκδόθηκε για τμήμα του ΒΟΑΚ, άνοιξε τον δρόμο για την κατάθεση προσφορών, προκειμένου οι εργασίες να ξεκινήσουν προς το τέλος της χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές