Μία σύγκριση της τρέχουσας πτώσης με το περιβόητο «κρύπτο-κραχ» του 2018

Μετά το κρύπτο-κραχ του 2018, η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει εξελιχθεί δραστικά σε μέγεθος και σε πολυπλοκότητα. Μέσω μίας απλής εξέτασης τομέων, όπως το DeFi και τα NFT γίνεται φανερό πως η τρέχουσα αγορά δεν σχετίζεται με την αντίστοιχη του 2018.

Μία σύγκριση της τρέχουσας πτώσης με το περιβόητο «κρύπτο-κραχ» του 2018

Με την τιμή του Bitcoin να έχει υποχωρήσει πάνω από 50% μετά το υψηλό του Νοεμβρίου, επικρατεί ένα κλίμα απαισιοδοξίας και η εστίαση από τις προβλέψεις του επόμενου ιστορικού υψηλού (ATH), έχει μετατοπιστεί σε συζητήσεις σχετικά με ένα πιθανό market crash ή depression cycle.

Η τρέχουσα ύφεση των κρυπτονομισμάτων εντοπίζεται στο ίδιο πλαίσιο με την ευρύτερη πτώση των κεφαλαιαγορών, καθώς πληθώρα τεχνολογικών μετοχών καταγράφουν χαμηλά 14 εβδομάδων.

Όμως, ενώ οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η αβεβαιότητα των επενδυτών τροφοδοτήθηκε από την αναμενόμενη άνοδο επιτοκίων και την πολιτική ένταση, με την κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας να θερμαίνεται, μπορεί η εξέταση των μακροοικονομικών στοιχείων να δικαιολογήσει τον φόβο της επανάληψης του Βear Μarket του 2018;

Ο συνιδρυτής του γνωστού Hedge Fund ‘Three Arrows Capital (3AC)’, o Zhu Su σχολίασε στο Twitter: «Οι μακροοικονομικές πτώσεις φέρουν περισσότερες ομοιότητες με την πτώση του Μάρτιου του 2020 από ό,τι με του 2018 (που ήταν μια ύφεση σε ένα περιβάλλον πολύ υψηλού κινδύνου)».

Για να υποστηρίξει το επιχείρημά του, ο Su επικαλέστηκε τις τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2017 – μια χρονιά γνωστή για το μεγαλύτερο ράλι των κρυπτονομισμάτων.

Το 2018 η τιμή του Bitcoin έπεσε περίπου 65%, την περίοδο 6 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο δείκτης MVIS CryptoCompare Digital Assets 10 Index είχε χάσει το 80% της αξίας του, καθιστώντας την κάθοδο ‘το κραχ της αγοράς κρυπτονομισμάτων’, σε ποσοστό, μεγαλύτερο και από την φούσκα Dot-com (με την κατάρρευση κατά 78% το 2002) . Μετά το κραχ του 2018, χρειάστηκαν σχεδόν τρία χρόνια για να επανέλθει η τιμή του Bitcoin στο ATH του 2017.

Ωστόσο, από τότε, η αγορά κρυπτονομισμάτων εξελίχθηκε σε μέγεθος και σε πολυπλοκότητα. Μέσω μίας απλής εξέτασης τομέων, όπως το DeFi και τα NFT γίνεται φανερό πως η τρέχουσα αγορά δεν σχετίζεται με την αντίστοιχη του 2018.

Ο Jim Cramer, ο οποίος διευθύνει το CNBC Investing Club, ανέφερε ότι αναμένει «ένα κύμα κεφαλαίων που θα μεταφερθεί από τις παραδοσιακές κεφαλαιαγορές στα κρυπτονομίσματα», ενώ παράλληλα επεσήμανε τη λίστα με τις συστάσεις του.

Εν τω μεταξύ, τα ιδρύματα που εισήλθαν στον χώρο τα τελευταία χρόνια, θα παίξουν κομβικό ρόλο στην ανταπόκριση της αγοράς απέναντι στη νέα επενδυτική τάση.

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο