Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) καλεί το Ελ Σαλβαδόρ να ανακαλέσει την απόφασή του να καταστήσει το Bitcoin νόμιμο χρήμα.

Τον Σεπτέμβριο, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που επέτρεψε στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν το κρυπτονόμισμα σε όλες τις συναλλαγές, παράλληλα με το δολάριο ΗΠΑ.

Η απόφαση οδήγησε σε μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες για τους φόβους ότι θα έφερνε αστάθεια και πληθωρισμό στη φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει τον Πρόεδρο Ναγίμπ Μπουκέλε για τους κινδύνους που εγκυμονεί το κρυπτονόμισμα για τη χώρα, τονίζοντας ότι μετά την απόφαση αυτή θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα να λάβει δάνειο από το Ταμείο.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, καλούνται οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ να περιορίσουν το πεδίο εφαρμογής του νόμου για το Bitcoin αφαιρώντας το καθεστώς του νόμιμου χρήματος του Bitcoin.

Τονίζουν ιδιαίτερα τους «μεγάλους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση του Bitcoin για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ακεραιότητα και την προστασία των καταναλωτών» και με την έκδοση ομολόγων που υποστηρίζονται από Bitcoin.

Όταν το Ελ Σαλβαδόρ εισήγαγε το εικονικό νόμισμα ως νόμιμο χρήμα, η κυβέρνηση κυκλοφόρησε μια νέα εφαρμογή ψηφιακού πορτοφολιού, δίνοντας 30 δολάρια σε Bitcoin σε κάθε πολίτη. Περισσότερες από 200 νέες ταμειακές μηχανές εγκαταστάθηκαν επίσης σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ο Πρόεδρος Μπουκέλε ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι σχεδιάζει να χτίσει μια πόλη Bitcoin στη βάση ενός ηφαιστείου στο Ελ Σαλβαδόρ, με το κρυπτονόμισμα που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του έργου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News