Τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των 787 Dreamliner πλήρωσε βαριά η αμερικανική Boeing, καθώς η αρνητική επιβάρυνση ύψους 3,5 δισ. δολαρίων την οδήγησε σε ένα ζημιογόνο τέταρτο τρίμηνο.

Η γραμμή των Drealiner θεωρείτο η αιχμή του δόρατος της προσπάθειας του αμερικανικού γίγαντα να ανακάμψει οικονομικά μετά το φιάσκο των 737 MAX και την πτώση της ταξιδιωτικής ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία. Όμως, σειρά προβλημάτων στην παραγωγή των εν λόγω αεροσκαφών οδήγησε σε σημαντικές καθυστερήσεις με τεράστιο οικονομικό κόστος για την εταιρεία.

Ενδεικτικά μόλις προ ημερών δημοσίευμα του Reuters ανέφερε πως η παράδοση δεκάδων αεροσκαφών τύπου 787 έχει παγώσει τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο, καθώς οι αρμόδιες αμερικανικές εποπτικές αρχές προχωρούν σε επιπλέον ελέγχους ασφαλείας, ενώ καθυστερήσεις υπάρχουν και στην παραγωγή του μεγαλύτερου 777Χ.

Οι καθυστερήσεις είχαν ήδη οδηγήσει την εταιρεία να προειδοποιήσει αγορά και μετόχους για σημαντική οικονομική επιβάρυνση της τάξεως του 1 δισ. δολαρίων. Όμως, τελικά το κόστος ήταν πολύ μεγαλύτερο, με αποτέλεσμα η Boeing να ανακοινώσει σήμερα ζημιές ύψους 4,54 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Προφανώς το νούμερο αυτό είναι μικρότερο από τις υπέρογκες ζημιές του 2020, όταν η εταιρεία για το τέταρτο τρίμηνο είχε ανακοινώσει τεράστιες απώλειες ύψους 8,38 δισ. δολαρίων, όμως δεδομένου πως τα προηγούμενα δύο τρίμηνα είχε καταφέρει να καταγράψει κέρδη, η απογοήτευση των επενδυτών είναι εύλογη.

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας πως o αμερικανικός γίγαντας των αιθέρων θα ορθοποδήσει σύντομα, κάτι βεβαίως που χαροποιεί το μεγάλο αντίιπαλο της, την ευρωπαϊκή Airbus.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Το σχέδιο δύο ταχυτήτων για την επιστροφή στο Χρηματιστήριο της Μόσχας των επενδυτών από φιλικές χώρες
Διεθνή |

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας ανοίγει και πάλι τις πύλες του για επενδυτές από φιλικές χώρες

Σε πρώτο στάδιο οι συναλλαγές αφορούν ομόλογα, αλλά έπεται και συνέχεια, καθώς η κεντρική τράπεζα δρομολογεί σταδιακά την άρση όλων των περιορισμών σε τοπικό επίπεδο