
Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία που αφορούν στο τέταρτο τρίμηνο του 2021. Μάλιστα, αρκετοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η επόμενη ύφεση είναι προ των πυλών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το σύνολο της Ευρώπης. – κι αυτό, παρά τα εντυπωσιακά στοιχεία για τις οικονομίες της Γαλλίας και της Ισπανίας.
Συγκεκριμένα, η Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,7% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Σε σύγκριση δε με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, όταν η πανδημία έπληττε ακόμη πιο σφοδρά τη Γερμανία, η αύξηση έφτασε μόλις το 1,4%.

Σύμφωνα με τον Τόρστεν Σμιντ, επικεφαλής οικονομολόγο του ινστιτούτου RWI της Έσσης, η επιβράδυνση και, πιθανότατα, η συρρίκνωση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Έτσι, με βάση τον ορισμό των ορισμό των οικονομολόγων, τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητικό πρόσημο θα σημάνουν μια νέα περίοδο ύφεσης.
Οι συνέπειες της «Όμικρον»
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη τέτοια περίοδος καταγράφηκε στις αρχές του 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας – κάτι, άλλωστε, που συνέβη σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον πλανήτη. Φαίνεται, όμως, ότι και σήμερα τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά, κάτι για το οποίο αναμφίβολα φέρει ευθύνη και η παραλλαγή «Όμικρον».
«Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων που παρατηρείται σήμερα επιβραδύνει την γερμανική οικονομία», επιβεβαιώνει ο αναλυτής του ινστιτούτου DIW, Σίμον Γιούνκερ. «Το ξέσπασμα της Όμικρον στην Κίνα και οι προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να την ελέγξει με σκληρά lockdown και κλεισίματα μονάδων είναι πιθανό να έχουν αρνητικές συνέπειες για την Ευρώπη», εκτιμά από την πλευρά του ο Βίνσεντ Στάμερ, του IfW.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή προσθέτει ένα πονοκέφαλο στην κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς και στον υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα του αυξανόμενου πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, μοιάζει να επιβεβαιώνει την άρνηση της Κριστίν Λαγκάρντ να προχωρήσει άμεσα σε αυξήσεις επιτοκίων και άρση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αισιόδοξα μηνύματα από Γαλλία – Ισπανία
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι επιδόσεις τόσο της Γαλλίας όσο και της Ισπανίας – δεύτερης και τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης – ήταν εντυπωσιακές για το ίδιο διάστημα. Συγκεκριμένα, στην πρώτη, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 και, έτσι, ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του έτους διαμορφώθηκε στο 7%, που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από το 1969. Κι αυτό, αναμφίβολα, είναι κάτι που μπορεί να αξιοποιήσει και πολιτικά ο Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου.
Όσο για την Ισπανία, ο ρυθμός ανάπτυξης για πέρυσι διαμορφώθηκε στο 5%, που είναι ο υψηλότερος μετά το 2000. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν μοιάζει ικανοποιημένη, καθώς είχε θέσει στόχο το 6,5%, μετά την μεγάλη «βουτιά» του 2020, όταν το ισπανικό ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 10,8%.
Επί της ουσίας, παρά τα αντιφατικά στοιχεία από τις διάφορες χώρες, η Ευρώπη οφείλει να εξετάσει πλέον και ένα ακόμη δυσμενές σενάριο για το μέλλον της: Αυτό του στασιμοπληθωρισμού, που μάλλον είναι το χειρότερο από όλα σε αυτή τη φάση.


Latest News

ΔΝΤ: Οι τέσσερις δράσεις για να αποτραπεί μια νέα παγκόσμια ύφεση
Τι αναφέρει το Ταμείο ότι πρέπει να γίνει ώστε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα να λειτουργήσει καλά για όλες τις χώρες

Μήπως δεν είναι καιρός για «μεγάλες παραιτήσεις»;
Τι συνιστούν οι ειδικοί σε μια αγορά εργασίας που αλλάζει ραγδαία

Τίτλοι τέλους για τη Renault στη Ρωσία
Ο γαλλικός όμιλος επιβεβαίωσε την πώληση στο ρωσικό κράτος του πλειοψηφικού μεριδίου που κατείχε στην Avtovaz

Υποχωρούν οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ
Ο μέσος όρος τιμής για μια νεόδμητη κατοικία βρισκόταν στα 450.600 δολάρια το Μάρτιο, ήτοι αύξηση κατά 19,6% σε σχέση με πέρυσι

Κράσαρε η μετοχή της Snap - Τριγμοί στην τεχνολογική αγορά της Wall Street
Πτώση άνω του 40% καταγράφει η μετοχή της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, ανεβάζοντας τις απώλειες της για φέτος πάνω από το 52%

KPMG: Η παγκόσμια εξορυκτική βιομηχανία εξισορροπεί τον περιβαλλοντικό κίνδυνο με την αυξανόμενη ζήτηση
Η προσπάθεια απαλλαγής από τον άνθρακα συνεχίζει να προωθεί την ανάπτυξη του κλάδου

Το κόστος της πράσινης μετάβασης σε τράπεζες και ασφαλιστικές
Οι συνδεόμενες με την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση απώλειες μπορεί να φτάσουν τα 334 δισ. στερλίνες μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες

Από 2024 και... βλέπουμε ο ελάχιστος παγκόσμιος εταιρικός φόρος
Ο Ματίας Κόρμαν, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι η συμφωνία έχει καθυστερήσει με βάση το χρονοδιάγραμμα

Πέφτουν οι μάσκες στον εκβιασμό του Όρμπαν για το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Ρωσίας
Επιστολή του Ούγγρου πρωθυπουργού, λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής, φωτίζει ακριβώς τις απαιτήσεις του και πόσο τελικά θα κοστίσει το «ναι» της Βουδαπέστης

Συστάσεις Λίντνερ για πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική
Τι είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ για το ευρωπαϊκό χρέος